Mulig sammenhæng mellem hjertesygdom og demens
I fremtiden vil det måske være muligt at tage en blodprøve for at finde ud af, om man er på vej til at blive dement.
hjerne demens forskning protein blodprøve blodmarkør NT-proBNP hjernemassevolumen  hjertesygdom hjernesygdom hjertesvigt hjerneskade behandling diagnose

Disse MR-billeder viser forskellige former for hjerneskade. På billede B er der en skade på den hvide hjernemasse, som er markeret med en pil. (Foto: Radiology Society of North America)

Disse MR-billeder viser forskellige former for hjerneskade. På billede B er der en skade på den hvide hjernemasse, som er markeret med en pil. (Foto: Radiology Society of North America)

Et nyt studie, publiceret i tidsskriftet Radiology, viser, at man i fremtiden vil kunne bruge en blodprøve til at afdække hjerneskader.

Allerede i dag bruger man målinger af proteinet N-terminal Pro-B-type natriuetic peptide (NT-proBNP) til at måle noget helt andet; hjertesvigt.

Ved at tage en blodprøve og efterfølgende måle, hvor meget af dette protein der er i blodet, kan man afsløre, hvor sandsynligt det er, at en patient har hjerteproblemer.

Både betydning for hjerte og hjerne

Hvis der er et højt niveau af proteinet i blodet, er der en stor chance for, at patienten lider af hjertesvigt. 

Jo lavere niveauet er, desto lavere er risikoen for, at der er noget galt med hjertet.

Forskerne ser nu også ud til at havde fundet en sammenhæng mellem skader i hjernen og et højt niveau af proteinet i blodet.

Hjerneskade drejer sig i denne sammenhæng om et såkaldt kognitivt svigt, for eksempel i form af demens.

»Vi så, at høje niveauer af NT-proBNP var associeret med mindre hjernevolumen; særligt mindre hjernemassevolumen og en dårligere opbygning af den hvide hjernemasse,« forklarer hovedforskeren bag det nye studie, Meike Vernooij, i en pressemeddelse. Hun er, ligesom de andre forskere bag studiet, tilknyttet Erasmus MC University Medical Center i Rotterdam, Holland.

Usikkerhed om sammenhængen

Forskerne er ikke sikre på, hvad denne sammenhæng skyldes, men de har deres teorier. 

Én af dem er, at hjertesygdomme kan forårsage dårligere blodcirkulation, som igen kan føre til nedsat funktion i den såkaldte blod-hjerne-barriere.

Blod-hjerne-barrieren

Blod-hjerne-barrieren adskiller hjernevævet fra blodet.

Den er lokaliseret til karvæggenes inderste lag, der udgøres af en sammenhængende tæt membran.

I modsætning hertil er der huller og sprækker mellem de enkelte celler i de fleste andre organers kar.

Barrieren har stor fysiologisk betydning, da den fastholder en konstant kemisk sammensætning i hjernen og dermed sikrer de bedste betingelser for hjernecellernes funktion.

Denne barriere er et netværk af blodkar, som transporterer næringsstoffer til hjernen, så den kan fungere, samtidigt med at den stopper skadelige stoffer.

Bliver barrieren beskadiget, kan det have en effekt på hjernen.

Men forskerne har ikke været i stand til at fastslå, om det er hjerneskaden, der påvirker proteinniveauet. Noget, som også Magnus Nakrem Lyngbakken, der er læge ved Akerhus Universitetshospital, påpeger.

»Det er nok mindre sandsynligt, at forhøjede niveauer af NT-proBNP alene skydes ændringer i hjernen, men snarere at risikofaktorer, der er fælles for hjerte- og hjernesygdomme, som højt blodtryk, sukkersyge og højt kolesterol, samtidigt skader hjerne og hjerte,« skriver han i en email til forskning.no.

Han synes, at fundene er meget interessante, og mener, at de er relevante, fordi man nu kan se en større sammenhæng mellem hjertesygdom og udviklingen af demens end tidligere.

Måles i blodet

Det kan være svært at opdage, om man har en sygdom i et af kroppens livsvigtige organer.

NT-proBNP-proteinet er en såkaldt blodmarkør, hvilket vil sige, at det kan måles ved en blodprøve.

hjerne demens forskning protein blodprøve blodmarkør NT-proBNP blodprøve hjernemassevolumen  hjertesygdom hjernesygdom hjertesvigt hjerneskade behandling diagnose

Forskerne ser ud til at havde fundet en sammenhæng mellem skader i hjernen og et højt niveau af proteinet i blodet. (Foto: Shutterstock)

Viser det sig, at proteinet også kan påvise hjerneskader, vil man kunne fremskynde både diagnosticeringen og behandlingen af eventuelle sygdomme i hjernen.

Men for at sådanne målinger skal kunne gøre nytte, er man også afhængig af en form for behandling, som gør, at man kan se en ændring i blodmarkøren.

Derudover bør resultaterne også være relativt enkle for lægerne at fortolke, sådan at de rent faktisk kan bruges til diagnosticeringen.

»For NT-proBNP og hjerneskade kan det være problematisk. Udfra hvad vi ved i dag, måler NT-proBNP-proteinet hjerteskader, ikke hjerneskader. Behandlingen vil derfor ofte rette sig mod hjerte- og hjernesygdommenes fælles risikofaktorer,« skriver Magnus Nakrem Lyngbakken.

Behov for yderlige forskning

Studiet kan derfor ikke sige sikkert nok, om metoden vil kunne benyttes til også at fastslå hjerneskader.

Forskerne ved Erasmus MC University Medical Center i Rotterdam konkluderer, at yderligere forskning er nødvendig for at kaste lys over sammenhængen mellem hjertesygdomme og hjerneskader.

Selvom Magnus Nakrem Lyngbakken mener, at resultaterne er meget interessante, er han enig i forskernes konklusion.

»Det er ikke muligt at drage en konklusion om årsagen og effekten, men studiet vil bestemt stimulere yderligere forskning på netop dette felt,« skriver han.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk