Meldinger fra udlandet peger på en mulig forbindelse mellem COVID-19-infektion og sjældne inflammationstilstande hos børn.
Derfor er der blevet iværksat landsdækkende undersøgelser af den mulige sammenhæng, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
De fleste børn, der er smittet med COVID-19, udviser milde eller ingen symptomer, og sygdommen går over af sig selv.
Men i blandt andet Italien, USA og Storbritannien tyder noget på, at sygdommen i sjældne tilfælde kan udvikle sig alvorligt og måske føre til tilfælde af andre, mere sjældne tilstande, rapporterer The Guardian.
De inflammationstilstande, man har set i udlandet, ligner det sjældne Kawasaki syndrom og toksisk shock syndrom, der begge skyldes unormale reaktioner i immunsystemet.
Læger i Bergamo, der er den by med flest smittede og døde med COVID-19 i Italien, er særligt optagede af den mulige sammenhæng. Siden virussens udbrud i Bergamo er antallet af Kawasaki-lignende tilstande steget til omkring 10 tilfælde om måneden. Normalt ses tilstanden kun hos et barn hver tredje måned, skriver lægerne fra Bergamo i et nyt studie udgivet i det ansete medicinske tidsskrift The Lancet.
»Vores studie giver den første klare evidens på en sammenhæng mellem SARS-CoV-2-infektion og denne inflammationstilstand, og vi håber, at det kan hjælpe læger verden over med at forstå denne ukendte virus,« siger Dr Lorenzo D’Antiga, der leder børneafdelingen på hospitalet i Bergamo, til The Guardian.
LÆS OGSÅ: Pas på i pollensæsonen: Astmatikere rammes særligt hårdt af COVID-19
Selvom der endnu ikke er entydige beviser for sammenhængen, skal man stadig være opmærksom på, om børn viser symptomer på tilstandene, skriver Sundhedsstyrelsen, der lægger op til, at både forældre, børnespecialister og læger bør have øget fokus på de sjældne syndromer.
»Vi er i kontakt med danske børnespecialister, som nu er gået i gang med at undersøge, både hvor mange indlagte børn, som har udvist symptomer på Kawasaki syndrom og toksisk shock syndrom, og samtidig teste børnene for COVID-19,« fortæller overlæge Bolette Søborg i pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen.
LÆS OGSÅ: 1 eller 2 meters afstand? Her er, hvad forskningen viser om smittespredning
LÆS OGSÅ: Er Danmark og Europa ved at teste sig ud af corona-krisen?
mvh