Motion smitter som en virus - og særligt hos mænd
Kilde: 
19 april 2017

Mennesker er tilbøjelige til at lade sig påvirke af andres vaner - både de dårlige, men bestemt også de gode.

Og faktisk smitter motion, lyder konklusionenen i et nyt studie, skriver Science.

Studiet påviser for første gang, hvor stor graden af afsmitning er på folks løbevaner inden for et globalt socialt netværk.

Forskerne bag studiet har brugt data fra mere end en million amerikanske løbere, der hver især uploadede deres træningsresultater i forhold til distance, hastighed og den sammenlagte træningstid, på et socialt websted.

Over fem år er det blevet til 350 millioner kilometer, forskerne kan analysere på, og resultatet tyder på, at løbernes indsats blev forbedret gennem social påvirkning.

Ud fra formodningen om, at mennesker er mere tilbøjelige til at løbe, når det er godt vejr, blev netop vejret en faktor for målingen. Forskerne fandt ud af, at mens testpersonerne, der befandt sig steder med godt vejr, begyndte at løbe længere ture, begyndte deres venner, der befandt sig steder med mindre godt vejr, ligeledes at forlænge deres løbeture.

Det tolker forskerne således, at en del af den ekstra motion skyldes social påvirkning.

Der viste sig også at være forskel på mænd og kvinders afsmitning. Mænd er generelt mere modtagelige for at blive smittet af andres motionsvaner - særligt af andre mænd, mens kvinder påvirker dem moderat.

Kvinder derimod påvirkes moderat af andre kvinder, mens de ikke lader sig påvirke af mænd.

Med forskernes egne ord kan studiet bruges til at lave mere effektive indsatser til at fremme sund adfærd hos folk, hvor man griber ind over for et samlet socialt netværk og ikke bare det enkelte individ.

Studiet er offentliggjort i Nature Communicatons.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.