Motion mindsker blodprop-skader
Bevæg dig hver dag og nedsæt din risiko for en alvorlig blodprop i hjernen. Det siger danske forskere på baggrund af ny, stor undersøgelse.

Daglig motion mindsker risikoen for alvorlige blodpropper i hjernen, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Daglig motion mindsker risikoen for alvorlige blodpropper i hjernen, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Medicin, der nedsætter blodtrykket eller kolesterol-niveauet i blodet, har i mange år være en fast del af forebyggelsen mod blodpropper. Men nu viser det sig, at noget så enkelt som at rejse sig fra sofaen hver dag kan have betydning for hvor slem en blodprop, man får.

Danske forskere har nemlig påvist, at folk, der dyrker motion dagligt og får en blodprop i hjernen, generelt har mildere symptomer og kommer sig bedre, end folk, der bare sidder stille hele dagen.

»Bare to timers bevægelse om dagen gjorde i vores undersøgelse en afgørende forskel på, hvor slem blodproppen blev,« siger læge Lars-Henrik Krarup.

Han har sammen med kollegaer fra Bispebjerg Hospital har undersøgt 265 ældre mennesker, efter de har haft en blodprop i hjernen, for at finde ud af hvilken sammenhæng der er, mellem hvor fysisk aktiv patienterne har været, og hvor slem deres blodprop var. Deres forskning er netop blevet publiceret i det amerikanske tidsskrift Neurology.

Speciel motionsundersøgelse

Patienterne blev undersøgt umiddelbart efter at have fået en blodprop i hjernen, for at forskerne kunne se, hvor alvorlig den havde været. Det bestemte de ud fra de symptomer, som patienterne havde i forhold til bevægelse, orientering og kommunikation. Herudover blev patienterne interviewet om deres fysiske aktiviteter.

»Vi har inkluderet almindelige aktiviteter som støvsugning, at gå en tur udenfor, slå græs og ordne have eller ligefrem deltage i en sport. Normalt får ældre mennesker færre point i motionsundersøgelser, da de oftest kun tager højde for reel sport. Derfor har vi brugt en anden metode, der tager højde for alle de daglige aktiviteter, der får pulsen lidt op,« siger Lars-Henrik Krarup.

Motion gjorde en forskel

Udfra det fysiske aktivitetsniveau blev patienterne inddelt i fire lige store grupper, hvor de nederste 25 procent var mindst aktive og de øverste 25 provemt var mest aktive. I to år efter blodproppen fulgte forskerne op på patienterne for at se, hvordan de kom sig.

Forskerne fandt ud af, det faktisk gjorde en forskel, om patienterne dyrkede motion, inden de fik blodprop. De aktive 25 procent havde generelt færre symptomer efter blodproppen, end de mindst aktive patienter, og kom sig også bedre.

»Efter to år havde de færre eller mindre symptomer. Og det hænger muligvis sammen med, at skaden i første omgang har været mindre,« forklarer Lars-Henrik Krarup.

Kolesterol er synderen

Fakta

VIDSTE DU

12.000 danskere rammes årligt af en blodprop i hjernen. De risikerer at blive helt eller delvist lamme i arme, ben eller ansigt eller endda miste evnen til at tale og læse.

Sværhedsgraden af blodpropper bestemmes ud fra, hvilke symptomer patienten har:
om de er ved bevidsthed, kan orientere sig, bevæge øjne og lemmer og om de har problemer med at tale.

Men hvorfor hjælper det at dyrke motion?

Svaret skal findes i de faktorer, som forårsager en blodprop. Langt de fleste blodpropper kommer som følge af åreforkalkning i de blodkar, der forsyner hjernen med blod. Når årerne kalker til, sker det, fordi kolesterol aflejres på indersiden af åren og skaber en ujævn overflade, som blodpladerne i blodet nemmere sætter sig fast i.

Man kan nærmest sige, at blodpladerne klumper sammen og danner en blodprop. Overvægtige og diabetikere er generelt mere disponerede for åreforkalkninger.

Når man ikke bare sidder klistret til sofaen hele dagen, men i stedet bevæger sig rundt i enten huset eller nabolaget, er man generelt sundere og derfor forandrer man traditionelle risikofaktorer for hjertekarsygdomme, hvilket vil give mindre risiko for en ny blodprop.

Lille indsats går langt

Det kræver faktisk ikke så stor en indsats, som man skulle tro, at gøre noget ved motionen. Det er ofte nok at gå en lang tur eller slå græsplænen. Bare man får pulsen op to timer dagligt er man et skridt på vejen mod en mildere blodprop.

Omvendt er motion ikke nogen sikker garanti mod blodpropper, siger Krarup:

»Man kan ikke løbe sig fra en blodprop, men vores forskning viser, at selv om fysisk aktive mennesker også kan få en blodprop i hjernen, så får de med større sandsynlighed færre symptomer og klarer sig bedre på længere sigt sammenlignet med inaktive,« siger han.

Derfor er Lars-Henrik Krarup ikke i tvivl om, at det godt betale sig at rejse sig fra sofaen og få blodet til at pumpe lidt:

»Jo tidligere man starter på at dyrke motion jo bedre. Når hele kroppen er sundere, risikerer man generelt færre sygdomme,« konstaterer lægen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk