Mors antibiotika giver ikke astma - dårligt immunforsvar gør
Danske forskere var de første til at vise en sammenhæng mellem morens brug af antibiotika under graviditeten og barnets risiko for at udvikle astma. Nu viser forskernes nyeste studie, at antibiotika alligevel ikke er årsagen til astma.

Antibiotika ikke i sig selv er årsag til udvikling af astma hos barnet. Det er i stedet årsagen til morens antibiotikaindtag, der er skyld i barnets astma, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Antibiotika ikke i sig selv er årsag til udvikling af astma hos barnet. Det er i stedet årsagen til morens antibiotikaindtag, der er skyld i barnets astma, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

For halvandet år siden viste et stort studie fra Dansk BørneAstma Center, at børns risiko for at udvikle astma var omkring 20 procent højere, hvis moren havde indtaget antibiotika under graviditeten.

Samtidig viste studiet, at der var en proportional sammenhæng mellem mængden af indtaget antibiotika og risikoen for udvikling af astma.

Forskerne tolkede på den baggrund, at antibiotikaindtaget forstyrrede den naturlige bakterieflora i kroppen og på den måde var med til at svække barnets immunforsvar, hvilket ledte til udviklingen af astma.

Konklusionerne vakte stor opsigt og anerkendelse over hele verden.

Nu viser et nyt studie fra Dansk BørneAstma Center dog, at deres fortolkninger af resultaterne var forkerte.

Antibiotika leder ikke til øget risiko for astma i det ufødte barn. Det gør til gengæld årsagen til antibiotikaforbruget; morens dårlige immunforsvar, viser det nye studie.

»Man må sige, at vi med det her nye studie vælter vores egen teori med et brag. Det er et eksempel på, at forskningen gør, hvad den skal gøre – nemlig forsøge at modbevise sine egne konklusioner, hvilket vi må sige, at vi har gjort med det her nye studie,« siger Danmarks førende ekspert i børneastma og leder af Dansk BørneAstma Center, Hans Bisgaard, der også er overlæge, dr.med. og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Respiratory Medicine.

Antibiotikaindtag efter fødsel øger også risiko

Formålet med det nye studie var at fejl-teste det tidligere studie ved at undersøge, om børns risiko for at få astma kun var forøget, hvis moren havde fået antibiotika under selve graviditeten.

Derfor undersøgte forskerne konsekvensen af, at mødre havde indtaget antibiotika ikke blot under graviditeten, men også før og efter.

Her viste det sig, at indtag af antibiotika i alle tre perioder var forbundet med øget risiko for, at barnet udviklede astma.

»Barnet har altså en forøget risiko for at udvikle astma, hvis moren spiser antibiotika overhovedet. Derfor kan det jo ikke have noget at gøre med antibiotikas indflydelse på fostret,« siger Hans Bisgaard.

Det nye studie viser også, at der er en direkte sammenhæng mellem morens samlede antal antibiotikabehandlinger og risikoen for, at barnet udvikler astma.

»Antibiotikaindtag er på den måde en markør for risikoen for morens infektionshyppighed, men ikke den bagvedliggende årsag til barnets udvikling af astma,« forklarer Hans Bisgaard.

Hans Bisgaard slår dog også fast, at det nye studie ikke ændrer på resultatet af det gamle studie:

»De to studier er ikke modstridende, men viser begge den samme sammenhæng mellem morens antibiotikaindtag og risikoen for, at barnet udvikler astma. Det nye studie bekræfter på den måde vores tidligere fund, men leder samtidig til en ny tolkning,« siger han.

Risiko for astma skyldes gener

Antibiotika er fortsat mistænkt for at være involveret i udviklingen af en lang række sygdomme. Det ser blot ud til, at det ikke øger barnets risiko for at udvikle astma, at moren har indtaget antibiotika under graviditeten

Hans Bisgaard

Ifølge Hans Bisgaard viser det nye studie dermed, at sammenhængen mellem antibiotikaindtag og en øget risiko for at få børn med astma skal findes i morens immunforsvar.

Har moren et svagt immunforsvar, vil hun være mere tilbøjelig til at få forskellige former for infektioner og dermed have et større forbrug af antibiotika generelt og ikke kun under en graviditet.

Det kan forklare sammenhængen mellem barnets risiko for at udvikle astma, og morens generelle brug af antibiotika.

Samtidig har immunforsvaret en klar genetisk komponent, som bliver nedarvet fra mor til barn.

Derfor vil en mor med et svagt immunforsvar have risiko for at få børn, der også har et svagt immunforsvar og dermed også en øget risiko for at udvikle astma.

»Det er konklusionen, vi må drage på baggrund af disse nye resultater,« siger Hans Bisgaard, der også fortæller, at studiet vil blive fulgt op af flere studier, hvor man vil udvide til også at undersøge farens og søskendes antibiotikaforbrug i relation til risikoen for, at barnet udvikler astma.

»Alt tyder på, at der er en klar genetisk komponent i det her,« uddyber han.

Kollega er enig i ny tolkning

Konstitueret ledende overlæge på Lungemedicinsk afdeling på Odense Universitets Hospital, Hanne Madsen, har ikke deltaget i det nye studie, men hun har læst det og er enig i Hans Bisgaards tolkning af resultaterne.

»Det tyder på, at det ikke er antibiotika i sig selv, men en øget tilbøjelighed til infektion hos moderen, der giver øget risiko for astma hos barnet.«

»Det passer fint med, at eventuel astma, uerkendt astma eller ikke optimalt behandlet astma hos moderen øger risikoen for infektion, og at astma er en arvelig sygdom,« kommenterer Hanne Madsen på det nye studie. 

Antibiotika er stadig et problem

Hans Bisgaard fortæller dog også, at det nye studie ikke generelt frikender antibiotika.

Antibiotika forstyrrer ifølge Hans Bisgaard utvivlsomt den naturlige bakterieflora i kroppen og kan ad den vej lede til udviklingen af forskellige lidelser, herunder astma og allergi.

»Antibiotika er fortsat mistænkt for at være involveret i udviklingen af en lang række sygdomme. Det ser blot ud til, at det ikke øger barnets risiko for at udvikle astma, at moren har indtaget antibiotika under graviditeten,« siger Hans Bisgaard.

Undersøgt mere end 900.000 børn

I studiet har forskerne studeret et register over 900.000 børn født mellem 1997 og 2010. Her har forskerne kigget på, hvilke børn der viste tegn på astma, enten ved symptomer under hospitalsindlæggelser eller ved brug af inhalatorer.

Forskerne har sammenholdt risikoen for at udvikle astma med morens indtag af antibiotika under graviditeten samt 80 uger før graviditeten og 80 uger efter fødslen.

I deres data har forskerne taget højde for blandt andet barnets fødselsvægt, køn og fødselstidspunkt og morens alder, rygning, sociale forhold og astma.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk