Mørke er vigtigt for dit helbred
Vi lever i en verden fuld af kunstigt lys, som forstyrrer kroppens tilpasning til dag og nat. Hvad sker der, hvis døgnrytmen forstyrres? Og kan vi selv afhjælpe det?

Lyset fra computer, tablet og smartphone er - ligesom Solens - blåt og kortbølget og forstyrrende for tilpasningen fra dag til nat, hvis du får for meget af det om aftenen. (Foto: Shutterstock)

Lyset fra computer, tablet og smartphone er - ligesom Solens - blåt og kortbølget og forstyrrende for tilpasningen fra dag til nat, hvis du får for meget af det om aftenen. (Foto: Shutterstock)

 

De fleste mennesker får ikke nok søvn. CDC - Centers for Disease Control and Prevention, som er en statslig sundhedsmyndighed i USA - betegner manglen på søvn som epidemisk.

Men selvom vi endelig er blevet opmærksomme på søvnens vigtighed, ignorerer vi, hvor vigtigt mørket er.

Ja, du læste rigtigt. Mørket. Det har kroppen brug for.

Vores døgnrytme justeres ved regelmæssig udsættelse for en veksel mellem lys og mørke. Hvis døgnrytmen forstyrres, forøges risikoen for at udvikle visse helbredsmæssige lidelser blandt andet fedme, sukkersyge og brystkræft.

Vores søvnrytme styres af lyset

De fysiologiske processer, som styrer den daglige rytme af søvn-vågen, sult, aktivitetsniveau, kropstemperatur, mængden af melatonin i blodet og mange andre fysiologiske træk, kaldes de endogene circadianrytmer.

De endogene circadianrytmer er på næsten - men ikke helt præcist - 24 timer. Vores kroppe er afhængige af Solen til at genindstille denne rytme på 24 timer, som er længden på vores døgn. Lyset og mørket er vigtige signaler for rytmen.

Circadianrytmen er skabt over 3 milliarder år, som livet på Jorden har udviklet sig i forhold til Solens dag-nat cyklus. Den er dybt forankret i vores gener.

I løbet af natten - i mørket - falder kropstemperaturen, forbrændingen daler, og søvn-hormonet melatonin stiger drastisk. Når Solen står op om morgen, er niveauet af melatonin allerede begyndt at falde, og du vågner. Denne naturlige fysiologiske omstilling til og fra natten har forhistoriske aner, og melatonin er afgørende for, at processen kan glide uforstyrret.

Hvis man satte et menneske ind i en mørk grotte uden noget som helst, der kunne signalere tid, ville rytmen vare cirka 24 timer. Uden tidssignaler - som Solen - ville personen ikke længere følges ad tidsmæssigt med menneskene udenfor. De ville blive asynkrone. Mange helt blinde mennesker, som ikke kan opfatte selv stærkt lys, er nødt til at leve med denne asynkronisering til dagligt.

LÆS OGSÅ: Hjernens ur er ikke bygget til 24-timers-samfundet

Hvad foretager kroppen sig i mørket?

Der sker meget med kroppen i mørket. Niveauet af mætheds-hormonet leptin stiger. Et højt niveau af leptin betyder, at vi ikke er sultne, og et lavt at vi er sultne.

Hvorfor stiger niveauet af leptin i mørket? Siden menneskets evolution foregik uden kunstigt lys om natten, er teorien, at leptin-niveauet stiger, da det ville være bedre ikke at være sulten om natten, så der ikke var en grund til at søge føde i mørket og komme galt afsted.

Denne faste skulle gerne ske hver nat, og det er derfor, at dagens første måltid på engelsk hedder ‘breakfast’ (at bryde fasten). Forsøg med mennesker har vist, at søvnforstyrrelser og kunstigt lys sænker leptin-niveauet og gør os sultne midt om natten.

I løbet af de sidste årtier er vi blevet klar over, at de gener, der styrer de endogene circadianrytmer (det biologiske urs gener), også styrer en stor del af vores samlede genmasse, blandt andet vores metabolisme (måden vi omsætter næringsstoffer i kroppen), DNA skade-responsen (måden vi er beskyttede mod giftige kemikalier og stråling) og cellecyklus og hormonproduktion (måden, celler og væv vokser).

Lysforurening er et stort problem - studier viser, at folk sover bedre, når de for eksempel tager på camping og lader naturen styre lysreguleringen. (Foto: Shutterstock)

Lys om natten forstyrrer processerne. Hvis vi udsættes for lys om natten, kan det resultere i allerede udbredte biologiske forstyrrelser, blandt andet fedme, sukkersyge, kræft og depression.

 

Blåt lys, rødt lys, intet lys

Ikke alt lys er ens. Nogle former for lys gør os mere agtsomme og vågne - andre påvirker os mindre.

Lyset fra Solen er et stærkt blåt lys med kort bølgelængde, selvom det også indeholder alle andre farver. Det er vigtigt om morgenen, når vi har brug for at føle os kvikke og årvågne. Men når det kommer ind om aftenen eller om natten, narrer det hjernen til at tro, at det er dag. Vi ved nu, at dette blå lys påvirker niveauet af melatonin mest om natten.

Din tablet, telefon, computer eller et fluorescerende lys afgiver det samme blå lys. Så hvis man bruger dem om aftenen, kan det forstyrre den fysiologiske omstilling fra dag til nat. Det gør det sværere at falde i søvn og kan også forøge risikoen for dårligt helbred på længere sigt.

Andre slags lys, som har en svagere og mere langbølget stråling, som gult og rødt lys, har næsten ingen effekt på omstillingen. Det er et lys, der findes i et lejrbål eller et stearinlys. Selv den gammeldags, hvidglødende glødepære var svagere og mere rød end den nye sparepære.

Det er kun i løbet af de sidste 20 år, at vi har fået en basal biologisk forståelse af, hvordan øjets nethinde fortæller det circadiane system, at det er dag. Vi ved, at blåt, kortbølget lys opfanges af et nyopdaget fotopigment i retina - melanopsin - og når det blå lys forsvinder, starter vi den fysiologiske omstillingen til nat.

LÆS OGSÅ: Lysets farveskift påvirker din døgnrytme

 

Elektricitet ændrede måden, vi sover på

Før elektriciteten blev opfundet, oplevede mennesker hele spektrumet af sollys om dagen og mørke om natten. Vi sov på en anden måde, end vi gør i dag. Mørket varede cirka 12 timer, og i den tid sov man i 8 til 9 timer, i 2 separate omgange. Derefter var de vågne, men stadig i mørke, for yderligere 3 til 4 timer.

Alting ændrede sig, da det elektriske lys blev opfundet i slutningen af det 19. århundrede. Siden da er mørket svundet. De udendørs omgivelser er ubarmhjertigt oplyst, og flere og flere bruger deres tablets og smartphones ustandseligt. De bader deres ansigt i blåt lys, når de burde omstille sig til den natlige fysiologi.

Når de tager væk fra byen og det kunstige lys for at tage på camping, bemærker de ofte en påfaldende forbedring af deres søvnkvalitet. Forskningsresultater har for nylig bekræftet denne effekt.

De fleste af os får for lidt lys i løbet af dagen og for meget om aftenen, for at vores circadianrytmer kan fungere optimalt. Det er efterhånden en sjældenhed at sove i et fuldstændigt mørkt værelse, og mange mennesker får meget lidt sollys, da de arbejder indendørs hele dagen.

Hvad kan man gøre for det circadiane helbred? Klart, blåt lys om dagen (helst fra Solen) og lys, som har svagere og mere langbølget stråling, som gult og rødt lys, om aftenen. Og sov i mørke.

Det vil helt afgjort forbedre din søvnkvalitet - og muligvis mindske din risiko for senere sygdomme.

Richard Stevens hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk