Mørk chokolade med hørfrø og chili øger forbrændingen
Danske forskere har fremelsket en ny chokolade, som ikke sætter sig på sidebenene.

Hvis gerne vil mindske risikoen for at overspise, bør du købe mørk kvalitetschokolade – jo mørkere, jo bedre og gerne med en kakaoprocent på over 70 procent. Chokoladen må kun indeholde kakaosmør og ikke vegetabilsk fedt eller mælkefedt. (Foto: Colourbox).

Hvis gerne vil mindske risikoen for at overspise, bør du købe mørk kvalitetschokolade – jo mørkere, jo bedre og gerne med en kakaoprocent på over 70 procent. Chokoladen må kun indeholde kakaosmør og ikke vegetabilsk fedt eller mælkefedt. (Foto: Colourbox).

Forestil dig en chokolade, der både mætter, smager godt og som øger kroppens forbrænding. Det lyder for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre netop sådan en chokolade, som et hold danske forskere fra Københavns Universitet har i støbeskeen.

»Det kunne være interessant, hvis helt almindelige mennesker kunne bruge chokoladen som et indslag i deres kost og på den måde kunne komme til at spise mindre,« siger professor dr. med. Arne Astrup, der leder Institut for Human Ernæring ved Life på Københavns Universitet. Han er primus motor i udviklingen af chokoladen.

Nydelse uden skadesvirkninger

Arne Astrup og hans kolleger forsker helt overordnet i fedme og forsøger at opfinde metoder til at bekæmpe den. Forskergruppen har i den forbindelse længe haft et godt øje til mørk chokolade, der indeholder det mættende fedtstof stearinsyre samt et koffeinlignende stof theobromin samt koffein, der hører til gruppen af metylxanthinalkaloider.

Fakta

Stoffet theobromin gør chokolade meget giftigt for hunde og katte, fordi de ikke kan udskille det.

Theobromin stimulerer centralnervesystemet ved at frigøre adrenalin. Dette stof har længe været kendt som sin fortræffelige evne til at øge kroppens forbrænding, især hvis det blandes sammen med chili og grøn te.

»For at få chokoladen til at mætte ekstra godt, putter vi nogle hørfrøfibre i. Fordelen ved disse fibre er, at de ud over at mætte også binder noget af fedtet fra maden i tarmen. Det samme gør den calcium, som findes i chokoladen. Ved at blande hørfrøfibre med chokoladen, mener vi at kunne binde noget af fedtet fra chokoladen, så kroppen ikke optager det,« siger Arne Astrup, der pointerer, at Københavns Universitet har patenteret anvendelsen af hørfrøfibrene til at mætte og binde fedt.

Desserter og søde sager til overvægtige og diabetespatienter indeholder ofte stoffer, der i store mængder kan have kedelige sideeffekter, men det gælder ikke ingredienserne i den nye mørke chokolade. En klar fordel ved den er, at dens mættende, slankende ingredienser i sig selv er fuldstændigt harmløse.

Den danske kronprins Frederik og den svenske kronprinsesse Victoria har allerede prøvesmagt den nye mørke chokolade. (Foto: KU)

»Chilli, hørfrø og calcium er der ikke noget specielt ved. Som forbruger slipper man derfor for at bekymre sig om uønskede bivirkninger. Chili gør oven i købet chokoladen liflig ved at give den en god og lang eftersmag. Dertil kommer hørfrøene nøddeagtige aroma,« siger Arne Astrup. 

Forsøg skal teste påstået effekt

Smagen er særdeles vigtig for, at chokoladen kommer til at vinde indpas, så derfor har forskerne gjort meget ud af at lave chokolader, som helt almindelige mennesker kan lide. Eksperimenterne er foregået i forskernes store velassorterede køkken, der ud over en køkkenchef også huser nogle af Danmarks dygtigste kokke. Dertil kommer ernæringsassistenter, der har et stort indblik i, hvilke råvarer, der går op i en højere enhed.

»Vi har eksperimenteret med at lave chokolader i flere forskellige former, og er endt op med en håndfuld forskellige slags. Efter forsøgene har været på stand-by i et par år, går vi nu i gang med at teste i forsøg for at afklare, om de har den ønskede effekt på kroppen,« siger Arne Astrup.

Fakta

Stearinsyre, også kaldet octadecansyre med den kemiske betegnelse CH3(CH2)16COOH, Der er tale om en hvid, krystallinsk masse med smp. 69-71 °C. Stearinsyre, der har en svagt talgagtig lugt, forekommer som ester med glycerol i vegetabilske og animalske fedtstoffer og olier. Forbindelsen fremstilles ved enzymatisk fedtspaltning og anvendes på samme måde som stearin.

Forsøgene går ud på at indlogere en flok almindelige mennesker i nogle specielle forsøgskamre gennem et døgns tid. I løbet af 24 timer måler forskerne via forskellige former for måleudstyr forsøgspersonernes forbrænding ved at måle rummets ændringer af ilt og kuldioxid, der indirekte sladrer om, hvor hurtigt kroppen forbrænder og udskiller kalorier. Kamrene er også udstyret med et særligt toilet, der analyserer personernes afføring og urin.

»Vi giver deltagerne en almindelig mørk chokolade den ene dag og vores nyopfundne chokolade den anden, og så måler vi deres kalorieindtag, forbrænding og hvor mange kalorier, de mister med afføringen. Så kan vi se, om vores chokoladen rent faktisk har den gavnlige effekt på kroppen, som vi forventer, at den har,« siger Arne Astrup.

Et kreativt indspark til industrien

Studier tyder på, at stearinsyrefedt i maden kun optages med 90 procent så måske 10 procent af stearinfedtet ryger ud med afføringen, og hvis vi kunne øge dette kalorietab til 30 procent ved at tilsætte kalcium og hørfrøfibre, så begynder det virkelig at ligne noget.

»Så er det lige før, at man kunne argumentere for, at chokoladen kunne bruges som et slankemiddel,« slutter Arne Astrup.

Arne Astrup understreger, at han og hans forskergruppe ikke har opfundet chokoladerne for at tjene penge – de håber blot på, at industrien vil lade sig inspirere af deres forskning, eventuelt indgå i et samarbejde, således at så mange mennesker som muligt kan sætte tænderne i chokolade, der mætter og slanker i stedet for at fede.

Vi begyndte at arbejde på chokoladen, fordi jeg var fascineret af det faktum, at mørk chokolade mætter så godt. Hvorfor skal det være så usundt at have hang til chokolade.

Professor Dr. Med. Arne Astrup

Mælkefedt gør chokolade fedende

Man har længe vidst, at chokolade er sundt for hjertet og forebygger diabetes – og man har haft en formodning om, at den mørke chokolade feder mindre end den lyse, men hidtil har denne mistanke ikke været videnskabeligt bevist. Men nu peger ny forskning fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet på, at det tilsatte mælkefedt har skylden.

Undersøgelsens resultater blev publiceret i det medicinske tidsskrift Nutrition & Diabetes for nylig. Forskerne bag er Seniorforsker Lone Brinkmann Sørensen og professor, dr. med. Arne Astrup. Ifølge Arne Astrup indikerer resultaterne, at mælkefedtet vil kunne føre til vægtøgning:

»Årsagen er, at mælkefedtet i lys chokolade og flødechokolade virker mindre mættende end det tilsvarende kakaosmør i den mørke chokolade. Mælkefedtet optages nemlig hurtigere i tarmen, end fedtet fra kakaosmørret. Mens fedtet fra kakaosmørret ryger direkte igennem kroppen, bliver mælkefedtet fra den lyse chokolade siddende og fører til vægtøgning.«

Hvis man vil mindske risikoen for overspisning, skal man også kigge på, hvor stor kakaoprocenten er i den mørke chokolade. Jo mørkere, jo bedre, siger Lone Brinkmann Sørensen:

»Der er meget, der tyder på, at også den intense smag fra det højere kakaoindhold i den mørke chokolade medvirker til at øge mæthedsfornemmelsen. Dermed mindsker mørk chokolade også på denne måde risikoen for overspisning af chokolade eller andre søde sager.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk