Mødre kun med sønner lever kortere og får flere sygdomme
Kvinder, der kun får sønner, levere kortere og har højere risiko for at blive syge sammenlignet med kvinder, der får døtre eller børn af begge køn, viser en ny ph.d.-afhandling. Der er dog ingen grund til panik hos mødre med sønner.
Mødre kun sønner højere risiko for død sygdomme

Der findes to evolutionære hypoteser, der kan forklare, hvorfor kvinder, der kun får sønner, har øget risiko for at få hjertestop, slidgigt, almindelig gigt, kræft i æggestokkene eller i brystet, type 2-diabetes og overvægt. (Foto: Shutterstock).

Der findes to evolutionære hypoteser, der kan forklare, hvorfor kvinder, der kun får sønner, har øget risiko for at få hjertestop, slidgigt, almindelig gigt, kræft i æggestokkene eller i brystet, type 2-diabetes og overvægt. (Foto: Shutterstock).

Kvinder er fra Venus, og mænd er fra Mars, siger man - og klicheen er faktisk dækkende, når det kommer til, hvordan vi som fostre påvirker vores mor.

Historien kort:
  • En ny ph.d.-afhandling viser, at kvinder, der kun får sønner, lever kortere tid og får flere sygdomme end kvinder med døtre eller børn af begge køn.
  • Afhandlingen er lavet på baggrund af 30 års data fra det danske sundhedsregister.
  • Effekten er dog intet at sammenligne med effekten af rygning og usund livsstil.

»Kvinder, der kun får sønner, har tre til fire procent højere risiko for at dø og få sygdomme, efter de er fyldt 45 år, sammenlignet med kvinder, der kun får døtre eller børn af begge køn. Det er et meget klart resultat,« forklarer Birgitte Hollegaard, der er forfatter til en ny ph.d.-afhandling fra Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Hun har undersøgt otte sygdomme og deres årsag hos danske kvinder fra 1980 til 2010 ud fra data fra det danske sundhedsregister.

»Min undersøgelse viser, at kvinder, der kun får sønner, har øget risiko for at få hjertestop, slidgigt, almindelig gigt, kræft i æggestokkene eller i brystet, type 2-diabetes og overvægt. Det var virkelig et overraskende resultat, når man tænker på, hvor godt det danske sundhedssystem fungerer i dag,« siger hun.

Undersøgelsen tager højde for forskelle i økonomi og uddannelse, men inkluderer ikke tal om kvinder uden børn.

LÆS OGSÅ: Kvinder, hvis første graviditet var uden for livmoderen, får færre børn

»Resultaterne er tydelige«

Opponenten på Birgitte Hollegaards ph.d.-forsvar er også forundret over resultaterne.

Så stor er risikoen for sygdomme

Kvinder, der kun får sønner, har:

  • 5,4 procent højere risiko for type-2 diabetes
  • 3,4 procent øget sandsynlighed for hjertestop
  • 3,6 procent flere bliver overvægtige, sammenlignet med kvinder, der kun får døtre.
  • Til sammenligning giver en dårlig livsstil med rygning 50 procent øget risiko for at få hjertekarsygdomme og et markant kortere liv.

Kilde: Det nye studie og Hjerteforeningen.dk

»Det er overraskende, at hun finder en forskel i et land som Danmark, hvor folk ikke sulter, og hvor der er sygesikring. Hun har en enorm datamængde, og det gør hendes afhandling meget valid og helt fantastisk,« mener Virpi Lummaa, der forsker i biologisk antropologi på Turku Universitetet i Finland.

Afhandlingen vækker også begejstring på Aarhus Universitet.

»Undersøgelsen er grundigt udført, og resultaterne er tydelige. Det undrer mig ikke, at det moderne menneske stadig ligger under for nogle evolutionære regler, der er opstået under vores udvikling,« mener Volker Loeschcke, der er professor i evolution på Institut for Bioscience og har læst afhandlingen.

LÆS OGSÅ: Studie af 1,5 mio. kvinder slår fast: Det koster kassen at få børn tidligt

Hypotese 1: Drengefostre bruger mere af mors energi

Der er ifølge Birgitte Hollegaard to evolutionære hypoteser, der kan forklare forskellen på livslængden og sygdomsraten hos kvinder med kun sønner og dem med døtre eller børn af begge køn.

Den ene forklaring handler om, at drengebørn kræver mere energi fra moderen, mens hun er gravid.

Det kan gøre hende mere modtagelig over for sygdomme senere i livet, forklarer Birgitte Hollegaard.

evolution mødre sønner sygdomme dødelighed genetik farmor morfor

Allerede fra vi er fostre i vores mors mave, er der forskel på drenge og piger. Drengene bruger tid på at vokse sig store og tærer mere på mors energi, hvor pigerne i stedet opbygger moderkagen. (Foto: Shutterstock).

»Piger investerer mere energi i at lave en moderkage, hvor drenge bruger den på at vokse sig store,« siger hun og tilføjer:

»Der er flere studier, der viser, at mor indtager flere kalorier, når hun er gravid med drenge end med piger. De kræver simpelthen mere næring og energi.«

Virpi Lummaa finder forklaringen sandsynlig, men understreger, at man endnu ikke med sikkerhed kan sige, hvorfor sygdommene opstår.

»Sønner er ofte tungere og tager derfor også flere ressourcer fra moderen under fødslen. En sygdom som diabetes kan måske forekomme oftere, fordi sønner, i højere grad end døtre, har brug for næring og på den måde ’stjæler’ den fra mor,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Kvinder får de værste tømmermænd

Mor vil sprede sine egne og barnets gener

Ifølge Birgitte Hollegaard er der en helt naturlig forklaring på, hvorfor drengebørn bruger mere af mors energi end deres søstre.

Svaret findes i den naturlige selektion, der har fundet sted gennem evolutionen, forklarer hun.

»Det lyder måske underligt, at der er en evolutionær fordel i, at drengene tærer mere på moderens energi end pigerne. Men det hele handler om, at moderen forsøger at give sine børn de bedste betingelser for at kunne overleve, reproducere sig og dermed videregive hendes gener,« siger hun.

Mænd har generelt sværere ved at reproducere sig end kvinder, mener Birgitte Hollegaard på baggrund af en rapport af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Der er en stor gruppe mænd, der aldrig får børn, og en lidt mindre gruppe, som tilgengæld får mange børn – ofte med flere forskellige kvinder. Hypotesen er, at kvinder i høj grad vælger, hvem de finder bedst egnet til at være far til deres børn,« siger hun og tilføjer:

»Derfor er der større konkurrence mellem mænd, hvor de ressourcestærke ofte vil vinde kampen. Det efterlader en række mænd alene. Derfor giver det mening at give drengefostre lidt ekstra hjælp fra starten.«

Mødrene vil altså bruge mere energi på at gøre deres sønner sunde og konkurrencedygtige - allerede fra de er helt små.

LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Hypotese 2: Mormor er genetisk mere værdifuld end farmor

Den anden forklaring på forskellen i livslængden og sygdomme hos kvinder, der kun har sønner, handler også om naturlig selektion og kaldes ifølge Birgitte Hollegaard for ’bedstemorhypotesen’.

Hypotesen går ud på, at mormor bliver favoriseret gennem evolutionen i forhold til farmor, hvilket også er en mulig forklaring på, hvorfor kvinder, der kun får sønner, lever kortere tid.

evolution mødre sønner sygdomme dødelighed genetik farmor morfor

'Mormor er den bedste i verden'. Noget tyder i hvertfald på, at hun overhaler farmor rent genetisk. Mormor har nemlig en særlig funktion i evolutionen, mener Birgitte Hollegaard. (Foto: Shutterstock).

»Mormødre hjælper i særlig grad med børnepasningen, fordi de er mere sikre på, at børnebørnene bærer deres gener efter moderen. Farmødre ved ikke med samme sikkerhed, om deres søn virkelig er far til børnebørnene, og derfor vil de ubevidst ikke give lige så mange ressourcer til dem. På den måde er mormor genetisk mere værd for familien end farmor,« forklarer Birgitte Hollegaard.

Volker Loeschcke kender til bedstemorhypotesen og anerkender, at mormor har en særlig funktion i familien.

»Mormødre har en særlig evolutionær funktion. Flere studier viser, at det gør en forskel, om der er mormødre i huset eller ej,« siger han.

Han mener dog, at hypotesen kun er en mulig forklaring på forskellen i sygdomsraten og dødeligheden hos kvinder med bare sønner.

»Jeg har ikke noget bedre bud, men alle mulige faktorer, som vi ikke kender til kan være i spil her,« siger han.

LÆS OGSÅ: Barnløse par bliver oftere skilt

Hypoteserne er lige sandsynlige

Birgitte Hollegaard anerkender, at det kan lyde meget underligt, at mormor i højere grad end farmor hjælper til i de små danske hjem.

»Det er meget vigtigt at understrege, at det sker helt ubevidst. Det er generne, der arbejder for os og skaber den her lille forskel. Men det betyder altså, at det i højere grad er en fordel, at mormor lever længe og hjælper med at aflaste familien, end at farmor lever længe, da det ikke i et genetisk perspektiv, er det samme tab,« siger hun.

Den ene hypotese udelukker dog ikke den anden, mener Birgitte Hollegaard.

»Begge hypoteser kan være i spil. Der kan både være fysiologiske årsager, som at fostrene bruger forskellige mængder af energi, og evolutionære hypoteser, der handler om naturlig selektion. Jeg har ikke præference for nogen af dem,« siger hun.

Dog er der ingen grund til at gå i panik, hvis man er mor til bare sønner, understreger Virpi Lummaa.

»Ph.d.’en viser, at der er forskel på livsvarigheden hos mødre med kun sønner i forhold til resten, men sammenlignet med, hvad der sker, når kvinder ryger eller ikke motionerer, er det stadig meget værre at have en dårlig livsstil,« slutter hun.

LÆS OGSÅ: Amning beskytter mod brystkræft

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk