Mobiltelefonens sundhedsfarer skal kortlægges
Verdens største studie af sundhedsrisikoen ved mobiltelefoner er skudt i gang af britiske forskere. 2,4 millioner brugere er blevet spurgt, om de vil deltage.

Nu skal sundhedsrisikoen ved mobiltelefoner kortlægges ved at følge en kvart millioner europæere over de næste 20-30 år.

Nu skal det én gang for alle undersøges, hvilken risiko der er ved at have mobiltelefonen klistret til øret eller proppet i bukselommen. Derfor har britiske forskere netop igangsat projektet COSMOS study - Cohort study of mobile pohne use and health.

Det skriver news.sciencemag.org.

Forskere håber, at i alt 250.000 deltagere fra Danmark, Storbritannien, Finland, Sverige og Holland vil sige ja til at være med.

Deltagerne vil blive fulgt over de næste 20-30 år, og de skal sige ja til, at deres mobiltelefonforbrug må blive overvåget i perioden, og at forskerne må få adgang til deres helbredsoplysninger.

Derudover vil deltagerne blive bedt om løbende at svare på spørgsmål om deres telefonforbrug, motionsvaner og kost.

Ingen studier til dato af langtidsvirkningerne

Tidligere studier af sundhedsrisikoen ved brugen af mobiltelefoner har været beroligende, oplyser epidemiologen, Mireille Toledano fra Imperial College London, der er en del af forskerteamet, til news.sciencemag.org.

Hun fortæller dog samtidig, at man endnu ikke aner, om brugen af de trådløse telefoner har nogen langtidseffekt på kroppen. Mange af de sygdomme, man har under mistanke, tager nemlig over 10 år om at udvikle sig.

Forskerne vil især kigge efter sygdomme som kræft, sygdomme i hjernen og mildere lidelser som hovedpine, tinnitus og søvnløshed.

Projektet vil være den første større undersøgelse, hvor man indsamler data, før forsøgspersonerne bliver syge. Tidligere har man for det meste spurgt allerede diagnosticerede patienter med for eksempel kræft i hjernen om at tænke tilbage på deres mobilvaner, oplyser Mireille Toledano.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud