Mistet lugtesans er det sikreste symptom på COVID-19
»Lugtetab kan ikke erstatte en coronatest, men næst efter podning er mistet lugtesans det klareste tegn på COVID-19,« siger forsker bag to nye studier.
Tab af lugtesans corona

I to store studier, har forskere undersøgt sammenhængen mellem en række symptomer og COVID-19 blandt folk med luftvejsinfektioner. (Foto: Shutterstock)

I to store studier, har forskere undersøgt sammenhængen mellem en række symptomer og COVID-19 blandt folk med luftvejsinfektioner. (Foto: Shutterstock)

Vi har længe vidst, at en af senfølgerne, hvis du får corona, er mistet lugtesans.

Men nu viser to store internationale studier i tidsskriftet Chemical Senses, at hvis du intet kan lugte, er der meget høj sandsynlighed for, at det er corona.

»Risikoen for, at du har COVID-19 ved pludseligt lugtetab, er så stor, at man bør betragte sig selv som smittet, indtil det modsatte er bevist,« siger Alexander Wieck Fjældstad, læge og lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, der står bag den danske del af undersøgelsen.

De to nye studier bygger på spørgeskemaundersøgelser oversat til 23 sprog og besvaret af over 4.500 deltagere på tværs af en række lande.

På baggrund af de nye resultater lyder Alexander Wieck Fjældstads opfordring:

Hvis du har mistet lugtesansen, og ikke kan få en test med det samme, så man kan få be- eller afkræftet, om det er COVID-19, bør man gå i isolation. Det råd stemmer overens med Sundhedsstyrelsens anbefaling for, hvordan du skal agere, hvis du oplever symptomer

I tvivl om din lugtesans er nedsat? Tag online-test

Tag en test og vær en del af et internationalt videnskabeligt projekt, der undersøger sammenhængen mellem lugtesans og COVID-19.

Du logger ind med et selvvalgt password og kan tage flere test over tid, så du løbende kan kontrollere, om din lugtesans svækkes.

Testen giver dig ikke endegyldigt svar på, hvor svækket din lugtesans er, og kan ikke erstatte en COVID-19-test. 

Det internationale projekt udføres af Global Consortium for Chemosensory Research.

Tag testen her.

Lugtesansen forsvinder næsten helt

Der er oftest ikke bare tale om en let nedsat lugtesans, når man har COVID-19. Rigtig mange mister deres lugtesans fuldstændig, og det er ikke givet, at den kommer tilbage.

På en skala fra 0 til 100, var det gennemsnitlige tab af lugtesans oppe på 79,9, viser et af de to nye studier. Det betyder, at du reelt nærmest ikke kan lugte noget – din lugtesans forsvinder stort set, fortæller Alexander Wieck Fjældstad.

Studiet viser også, at halvdelen af patienterne ikke havde fået deres lugtesans tilbage, 40 dage efter de var blevet raske.

»Mange, der ikke er i særlig risiko, tager måske ikke COVID-19 så tungt, men dette studie viser, at der er senfølger ved COVID-19, der i den grad kan påvirke livskvaliteten,« siger Alexander Wieck Fjældstad, som dog understreger, at lugtesansen ofte lader til at komme tilbage efter de 40 dage.

Udover lugtesansen, taber mange COVID-patienter også smagssansen og den øvrige følesans i munden. Smagssansen bliver i gennemsnit reduceret op til 69,0, og den øvrige følesans i munden op til i gennemsnit 37,3 på en skala fra 0 til 100, viser de nye studier.

Bag om studie 1

Studiet indeholdte tal fra 4039 spørgeskemabesvarelser

Heraf 1118 mænd, 2913 kvinder og 8 ’andre’ i aldersgruppen 19-79, som rapporterede at have COVID-19.

Forskerne undersøgte, i hvor høj grad lugtesans, smagssans og øvrig mundfølelse påvirkes, ved at forsøgspersonerne selv skulle vurdere, hvor meget deres sansetab var nedsat.

På en skala fra 1-100 var lugtesansen i gennemsnit påvirket op til 79,7.

Kilde: More Than Smell-COVID-19 Is Associated With Severe Impairment of Smell, Taste, and Chemesthesis

Flere COVID-patienter oplever ikke andre symptomer

I Vesten fik vi først sent øjnene op for, at coronavirus påvirker lugtesansen, så de fleste af os forstår coronavirus som en sygdom, der især giver hoste og vejrtrækningsproblemer.

Men det er risikabelt at låse sig fast i den forestilling, lyder beskeden fra en forsker i senfølger ved coronavirus.

»Det skal virkelig understreges, at de coronapatienter, der har nedsat lugte- og smagssans, ofte ikke har andre symptomer. Derfor frygter jeg, at de negligerer (tilsidesætter, red.) at blive testet,« fortæller Therese Ovesen, klinisk professor og overlæge ved Hospitalsenheden Vest og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

Studier viser, at 11,8 procent af coronapatienter oplever lugte- eller smagstab som det første symptom, og at det kan være det eneste symptom.

I samme tråd viser de to nye studier, at mistet lugtesans er langt det bedste symptom til at forudsige, om man har COVID-19 - langt bedre end feber og hoste. Derfor bakker Therese Ovesen op om, at man skal selvisolere, hvis man mister lugtesansen – selvom man ikke hoster.

Vi må ikke glemme, at din lugtesans også kan også blive nedsat af andre sygdomme end corona, men så skyldes lugtetabet typisk noget andet:

»Du kan også opleve nedsat lugtesans ved andre luftvejsinfektioner såsom forkølelse og influenza, men det skyldes typisk, at næsen er stoppet. Ved COVID-19 er næsen derimod sjældnere stoppet,« fortæller Alexander Wieck Fjældstad.

Stærk kobling mellem tab af lugtesans og depression

Tab af lugtesansen kan forårsage flere ubehagelige problemer i hverdagen, end man umiddelbart skulle tro.

»Når lugtesansen er forstyrret, kan du ikke orientere dig i dine omgivelser. Du kan ikke finde ud af, om maden lugter grimt, eller om det brænder inde hos naboen,« fortæller Therese Ovesen, som selv behandler patienter med tabt lugtesans på Flavour klinikken i Holstebro.

»Det kan i yderste konsekvens avle angstsymptomer hos nogle, og hos andre giver det tvangshandlinger, hvor man bliver nødt til at skrive små sedler på alting.«

Udover angst og OCD-lignende symptomer, er der også en stærk kobling mellem manglende lugtesans og depression, viser et stort systematisk review fra 2016. Koblingen skyldes blandt andet, at belønningscentrene i hjernen ikke bliver stimuleret, når man mister lugtesansen, fortæller Therese Ovesen.

»Jeg tror, at mange har mistet humøret i 2020 og 2021 – folk er trætte af corona, og hvis omkring halvdelen af COVID-patienterne mister lugtesansen i kortere eller længere tid, så er min bekymring, at folk får en dårligere livskvalitet og mere angst og depression, fordi mange af os i forvejen mentalt er i underskud,« siger Therese Ovesen.

Bag om studie 2

Studiet tog udgangspunkt i 15.747 spørgeskemabesvarelser fra patienter, som oplevede symptomer på øvre luftvejsinfektioner.

Ud af disse kom 4.694 besvarelser fra patienter, der enten var testet negativ eller positiv for COVID-19.

Her undersøgte forskerne både sansetab og andre gængse COVID-symptomer såsom feber, hoste og ondt i halsen.

På den måde kunne forskerne finde frem til de symptomer, der var bedst til at forudsige, om en patient havde COVID-19.

Resultatet var, at lugtesans forudsagde COVID-19 bedre end noget andet symptom.

Kilde: Recent smell loss is the best predictor of COVID-19 among individuals with recent respiratory symptoms

International spørgeskemaundersøgelse

Resultatet i de nye studier stemmer godt overens med den eksisterende viden på området, fortæller Therese Ovesen.

Hun peger dog på en mulig begrænsning ved de nye studier: At forskerne ikke har undersøgt, om folk reelt havde mistet lugtesansen.

»På Flavour klinikken oplever vi, at når folk kommer og siger, at deres lugtesans er nedsat, viser det sig at passe i 98 procent af tilfældene, når vi tester det,« siger Therese Ovesen.

Så to procent kan faktisk godt lugte, selv om de mener, at deres lugtesans er væk.

»Hvis studiet skulle have været fuldstændig perfekt, skulle alle patienters lugtesans have været testet i en klinik, så det er en fagperson, der vurderer deres lugtesans på en skala, men der er meget høj overensstemmelse mellem resultaterne i de nye studier og vores oplevelse,« fortsætter hun.

Nedsat lugtesans skal genoptrænes, ligesom et brækket ben

De nye resultater kan især komme fagpersoner, der arbejder med COVID-19-patienter, til gode, vurderer Alexander Wieck Fjældstad.

»Ud fra et sundhedsfagligt perspektiv er det vigtigt at være opmærksom på, hvor hyppigt COVID-patienter taber lugtesansen, så vi kan støtte op om at genvinde den. Her peger evidensen på, at man skal starte lugttræning hurtigt,« siger han.

Du kan se en video om, hvordan for eksempel corona-patienter på Flavour klinikken i Holstebro bliver instrueret i at træne deres lugtesans. Det gør de for eksempel ved at dufte til de samme dufte i en længere periode – eksempelvis tørrede krydderier eller duftolier flere gange dagligt.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk