Mistanke: ADHD-medicin bremser børns udvikling
ADHD-medicin som for eksempel Ritalin er blevet anklaget for en lang række bivirkninger. Nu viser ny forskning, at lægemidlet måske også forsinker puberteten.

Ritalin er i forvejen mistænkt for at give f.eks. blodpropper og forstoppelse. Nu kan endnu en mistanke føjes til listen: Puberteten indtræder muligvis senere hos ADHD-børn, der er blevet behandlet med Ritalin. (Foto: Colourbox)

Ritalin er i forvejen mistænkt for at give f.eks. blodpropper og forstoppelse. Nu kan endnu en mistanke føjes til listen: Puberteten indtræder muligvis senere hos ADHD-børn, der er blevet behandlet med Ritalin. (Foto: Colourbox)

Det er nærmest umuligt at sidde stille på stolen, blikket flakker konstant fra den ene ende af tavlen til den anden, og sætninger fra læreren trænger kun ind i brudstykker.

ADHD er en sygdom, der kan gøre det vanskeligt at fungere i dagligdagen. Derfor kan ADHD-medicin være helt centralt, for at børn og unge – og i visse tilfælde voksne – kan leve et normalt liv.

Men nu viser ny forskning fra USA, at stoffet Methylphenidate påvirker testosteronniveauet, forsinker nedfaldet af testiklerne og nedsætter testikelstørrelsen hos aber. Methylphenidate er stof, som blandt andet findes i det kendte lægemiddel Ritalin.

»Resultaterne kan give mistanke om, at denne gruppe præparater kan forsinke puberteten. Hvis det er tilfældet, er det noget, man skal have in mente, når man udskriver det til patienter,« siger overlæge Tine Houmann fra Børne- og ungdomspsykiatrisk Center, Glostrup.

Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift PNAS.

Abernes alder svarede til et 8-9-årigt menneske

De amerikanske forskere undersøgte bivirkninger ved medicinen hos 30 aber. Behandlingen startede, da aberne var to år gamle, hvilket svarer til en 8-9-årig dreng.

Fakta

ADHD menes at være en genetisk betinget udviklingsforstyrrelse i hjernen. ADHD behandles ved en kombination af centralstimulerende medicin, som for eksempel Ritalin, og tilpasset terapi og træning. Støtte og specialpædagogik er sjældent nok til at stå alene som behandling.

Aberne blev inddelt i tre grupper á 10 aber, som enten fik:

 1. En lav dosis af medicinen (2,5 milligram pr. kg kropsvægt, to gange dagligt)
   
 2. En høj dosis af medicinen (12,5 milligram pr. kg. kropsvægt, to gange dagligt) eller
   
 3. Ingen behandling (kontrolgruppe)

Aberne i høj- og lavdosisgrupperne blev behandlet fem dage om ugen. Da forsøget sluttede efter 40 måneder, var aberne knap fire år gamle.

Påvirkede abernes udvikling markant

Resultatet var tydeligt: Alle behandlede aber havde et markant lavere testosteronniveau i forhold til kontrolgruppen. For aberne i lavdosisgruppen nåede testosteronniveauet at stige igen ved forsøgets afslutning, så det var på højde med kontrolgruppens niveau.

Aberne, der fik en højere dosis, havde flere bivirkninger. Deres testosteronniveau var fortsat lavere ved forsøgets afslutning, deres testikler faldt senere ned, og størrelsen på testiklerne var også markant mindre.

Men selvom abernes pubertet blev bremset af den høje dosis Methylphenidate, er det ikke sikkert, at det har en betydning for mennesker, der er under behandling med Methylphenidate, mener Tine Houmann.

»Den høje dosis på 12 milligram er meget højere, end hvad vi normalt giver patienter - nemlig et sted mellem 1,5 og 2 milligram. Derfor kan det ikke nødvendigvis sammenlignes med behandlingen hos mennesker,« siger overlægen.

Fakta

Ritalin er det mest kendte af Methylphenidate-præparaterne, bl.a. fordi det var det første, der kom på markedet, og fordi det i dag er mest udbredt blandt ADHD-patienter.

I dag er antallet af patienter på ADHD-medicin tidoblet i forhold til for 10 år siden, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Forskerne bag undersøgelsen begrunder den høje dosis med, at der var en lavere plasmakoncentration i Methylphenidate-stoffet end først antaget. De forhøjede derfor dosen efter et par uger for at kunne lave de ønskede observationer.

Ifølge Tine Houmann kan effekten hos aberne i lavdosisgruppen bedre sammenlignes med mennesker, fordi dosen stort set svarer til den, man behandler børn og unge med i dag.

Puberteten blev ’kun’ forsinket

Overlæge Tine Houmann bider fast i, at testosteronniveauet hos lavdosisgruppen steg til normalt niveau efter 35 måneder (forsøget varede 40 måneder).

Det betyder, at selvom puberteten måske blev forsinket, så udeblev den ikke.

»Det ser ud til, at medicinen har en hormonel effekt på testosteronniveauet hos aberne, selv i gruppen med lav dosis. Men så længe man kommer i puberteten før eller siden, er det ikke nødvendigvis et problem – selvom det selvfølgelig kan have betydning for den enkelte, hvis man udvikler sig langsommere end sine jævnaldrende.«

Ifølge Tine Houmann havde der været større grund til bekymring, hvis puberteten blev sat for tidligt i gang. Det ville nemlig betyde, at man måske ikke ville nå at vokse så meget som sine jævnaldrende.

Bør undersøges hos mennesker

Fakta

Aberne i forsøget var af indisk afstamning og af arten Makakaber. Ifølge forskerne bag forsøget, er denne aberace en særlig god model for at studere den menneskelige pubertet.

Hvis Ritalin og andre Methylphenidate-præparater er med til at bremse puberteten, er det vigtig information for lægerne, når de udskriver medicinen til børn og unge.

Derfor mener Tine Houmann, at det vil være meget interessant at undersøge, om det også forholder sig sådan i mennesker. Og det burde relativt let kunne lade sig gøre, hævder hun.

»Det er nok svært at overtale folk til at få taget blodprøver hver dag i 3,5 år, som man har gjort her i forsøget, men man kunne jo starte mere pragmatisk ved at observere, om børn og unge under behandling for ADHD kommer i puberteten til tiden.«

Ifølge Tine Houmann er det i øvrigt interessant at undersøge, om effekten i så fald også viser sig hos piger.

»Det er ikke til at sige, hvorfor testosteronniveauet hos aberne falder, men man kunne jo have en hypotese om, at det også har betydning hos kvinder, hvis det viser sig, at det har det hos mænd.«

Ritalin - berygtet og berømt:

Ritalin er berygtet for en række bivirkninger – blandt andet hjertekramper, hjerneblødninger, blodpropper, forstoppelse og forstyrrelse af leverens funktion. Ifølge Tine Houmann er de bivirkninger, som man ved oftest opstår i forbindelse med behandling med Methylphenidate-præparaterne:

 • Appetitnedsættelse
 • Søvnproblemer (påvirker puls og blodtryk)
 • Mavepine
 • Hovedpine

»Al medicin har bivirkninger, men det er altid en afvejning af ulemperne i forhold til fordelene. Hos ADHD-patienter er fordelene størst. Methylphenidate-præparaterne gør det muligt for mange mennesker at leve et normalt liv, som de ellers ikke ville kunne,« siger Tine Houmann.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk