Mikroorganismer i børns senge kan måske være et værn mod astma
dreng sover med bamse

Børnesenge vrimler med mikrobielt liv, som er usynligt for det blotte øje, og det kan muligvis gavne deres sundhed. (Foto: Shutterstock)

Børnesenge vrimler med mikrobielt liv, som er usynligt for det blotte øje, og det kan muligvis gavne deres sundhed. (Foto: Shutterstock)

19 november 2020

Det lyder måske ikke rart, at vores senge vrimler med mikroorganismer, som vi ikke kan se. Men faktisk er det ikke så skidt.

I et stort studie i tidsskriftet Microbiome Journal har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center fundet en sammenhæng mellem de mikrober, der lever i børns senge, og børnenes egne luftvejsbakterier.

Sammenhængen indikerer, at mikroorganismerne kan nedbringe barnets risiko for astma, allergi og autoimmune sygdomme senere i livet, lyder det fra forskerne. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Vi kan se en korrelation mellem de bakterier, vi finder i sengene, og dem, vi finder hos børnene. Det er ikke de samme bakterier, men det er en interessant opdagelse, som antyder, at bakterierne påvirker hinanden, og det kan vise sig at have indflydelse på at mindske risikoen for blandt andet astma og allergi senere hen, « siger professor Søren J. Sørensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Forskerne har analyseret støvprøver fra 577 spædbørnsenge og sammenlignet dem med luftvejsprøver fra 542 børn.

I alt har de fundet 930 bakterietyper i sengene, og børnesenge i huse i landlige omgivelser havde en væsentligt større bakterierigdom sammenlignet med byhuse.

Det er veldokumenteret i tidligere studier, at mange mikronorganismer i hjemmet kan minske børns risiko for at udvikle allergier og forskellige andre sygdomme.

Man ved også, at børn, der bor på landet, har ældre søskende og har kæledyr i hjemmet, er i mindre risiko for at udvikle autoimmune sygdomme.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.