Mennesker afkoder mere information fra ansigtsudtryk end først antaget
ansigtsudtryk

Forskerne havde produceret flere billeder digitalt af forskellige ansigtsudtryk, som forsøgspersonerne skulle reagere på. (Foto: University of Glasgow)

Forskerne havde produceret flere billeder digitalt af forskellige ansigtsudtryk, som forsøgspersonerne skulle reagere på. (Foto: University of Glasgow)

Kilde: 
16 november 2021

Forskere fra University of Glasgow har for nyligt lavet et studie, der skal hjælpe os til at forstå, hvordan mennesker opfatter kompleks information fra sådan noget som et løftet øjenbryn eller en rynken på næsen. 

Det skriver Phys.org. 

Det er alment kendt, at mennesker kan udsende mange forskellige signaler ved hjælp af ansigtsudtryk, men det er ifølge forskerne bag studiet ikke noget, der er blevet forsket så grundigt i.

Det nye studie, der blev udgivet i tidsskriftet Current Biology, peger på, at forskellige ansigtsudtryk ikke kun kommunikerer bred information - om personen udsender negative eller positive signaler - men også mere specifik information, såsom om personen er vred, glad, ked af det og så videre.

Forskerne benyttede et splinternyt computerprogram, der er blevet udviklet på University of Glasgow, og som gav dem mulighed for at vise 60 forsøgspersoner billeder af en masse digitalt fremstillede ansigter med forskellige ansigtsudtryk.

Herefter spurgte forskerne dem, om ansigtsudtrykkene viste glæde, overraskelse, frygt, væmmelse, vrede eller nedslåethed, om det var et negativt eller positivt udtryk, samt om graden af følelsen - altså om personen på billedet for eksempel virkede rolig eller begejstret.

Ved at bruge nye analysemetoder kunne forskerne se på, hvordan forsøgspersonerne reagerede på et løftet øjenbryn, næserynken eller strukket mund  - og hvordan de placerede hvert træk i forhold til de emotionelle kategorier.

Ud fra forsøgspersonernes svar kunne forskerne påvise deres teori om, at ansigtsudtryk kan repræsentere både specifikke og brede kategorier af følelser.

Professor Rachael Jack, der er professor i psykologi og neuroscience, og som er førsteforfatteren på studiet, mener, at studiets resultater kan få betydning på mange forskellige videnskabelige områder.

»De her resultater fremskynder vores fundamentale forståelse af systemet bag menneskets kommunikation, og det kan få direkte konsekvenser for, hvordan vi designer socialt interaktivt AI, herunder også til at styrke sociale robotters og digitale avatarers sociale signaleringsevner,« siger Rachael Jack.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.