Meget nøjagtig corona-antistoftest fra Rigshospitalet er klar til brug i næste uge

I godt halvanden måned har forskere fra Rigshospitalet og Novo Nordisk knoklet for at få en corona-antistoftest klar. Nu er de i mål. (Foto: Shutterstock / Oliver Foerstner)

I godt halvanden måned har forskere fra Rigshospitalet og Novo Nordisk knoklet for at få en corona-antistoftest klar. Nu er de i mål. (Foto: Shutterstock / Oliver Foerstner)

Kilde: 
09 juni 2020

I april blev det meldt ud, at forskere fra Rigshospitalet og Novo Nordisk var i gang med at udvikle antistoftest, der kan fortælle, om patienter har udviklet antistoffer mod COVID-19 efter at have været smittet.

Nu er to typer antistoftest endelig klar til brug, og de vil med 97 procent sikkerhed kunne afgøre, om man har været smittet med coronavirus eller ej, skriver DR.

»De her resultater viser, at vores tests kan påvise antistoffer i størstedelen af de personer, der har været smittet med COVID-19,« fortæller Peter Garred fra Rigshospitalets Diagnostiske Center i en pressemeddelelse. 

»Men vi ved endnu ikke, om man reelt er beskyttet mod infektionen, hvis man har dannet antistoffer mod virusset, eller hvor længe antistofferne vil fortsætte med at blive lavet i kroppen. Det er noget, der skal undersøges nærmere,« tilføjer Peter Garred, der er professor i klinisk molekylær medicin. 

De to typer test er såkaldte ELISA-test, der viser, hvor mange antistoffer man har i kroppen, og derfor er de mere præcise og følsomme end flere andre typer tests. 

»Testen kan vise, hvor mange i befolkningen der faktisk har været smittet. Den kan også vise, hvor mange der bliver smittet fremadrettet, og om antistofferne forsvinder igen,« siger Peter Garred til DR. 

Her fortæller han også, at »der selvfølgelig vil gå noget tid«, men at han håber, at testene bliver brugt i laboratorierne allerede i næste uge. 

En af de store vindinger ved at have en dansk-produceret test er, at det kan gøre os selvforsynende. Indtil videre har vi i Danmark indkøbt test fra især Kina og USA.

De nye antistoftest er udviklet med støtte fra Carlsbergfondet i et samarbejde mellem Rigshospitalet, Københavns Universitet og Novo Nordisk.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.