Meget kendt optisk illusion skaber muligvis en lille forsinkelse i din hjerne

Bevægelsen fra den meget kendte Pinna-Belstaff-illusion her opfattes forsinket sammenlignet med 'rigtige' bevægelser. (Kredit: Baingio Pinna)

Bevægelsen fra den meget kendte Pinna-Belstaff-illusion her opfattes forsinket sammenlignet med 'rigtige' bevægelser. (Kredit: Baingio Pinna)

Kilde: 
19 februar 2019

Se på illusionen foroven.

Bevæger du ansigtet skiftevis tættere på og længere væk, vil ringene rotere, udvide sig og trække sig sammen. Det er altsammen meget mystisk.

LÆS OGSÅ: Optiske illusioner giver vigtig viden om, hvordan vi oplever verden

Men nu har et hold af forskere forsøgt at kaste lys over, hvad der rent faktisk sker i hjernen på mennesker og aber, når de ser på illusionen her, skriver ScienceAlert.

Noget kunne tyde på, at illusionen, der er kendt som Pinna-Belstaff-illusionen, faktisk skaber en lille forsinkelse i hjernen.  

Det peger forskerne på efter at have undersøgt hjernen på 9 mennesker og 2 makakaber, der så på illusionen.

Forskerne fandt ud af, at den illusoriske bevægelse påvirkede de dele af hjernen, som også stimuleres af bevægelser ‘i den virkelige verden’.

LÆS OGSÅ: Dyr bliver også snydt af illusioner

Det tyder altså på, at hjernen opfatter den optiske illusionen som en bevægelse, på samme måde som når en fugl eller et træ bevæger sig - sådan da.

Det interessante er nemlig, at det tog neuronerne omkring 15 millisekunder længere tid at behandle bevægelsen fra den optiske illusion, end det gør den at behandle ‘rigtig’ bevægelse.

Forskerne er ikke sikre på, hvorfor forsinkelsen i hjernen sker, men det tyder på, at hjernen et eller andet sted fornemmer, at noget er lidt besynderligt.

LÆS OGSÅ: Lys-illusion får pupillen til at trække sig sammen

Forskerne vil nu lave yderligere forsøg for at undersøge, hvordan det kan være.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Neuroscience.

LÆS OGSÅ: Synsbedrag, der leger med farverne: Hvid og grå får din hjerne til at se rødt

LÆS OGSÅ: Synsbedrag med et twist: Mønstre og baggrunde påvirker dit syn på bevægelse

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.