Meditation former hjernen
Hjernen viser forandringer efter blot otte uger med buddhistisk koncentrationstræning. Det viser undersøgelser af mediterende personer.

Meditation påvirker dig både psykisk og fysisk. (Foto: longtrekhome)

Meditation påvirker dig både psykisk og fysisk. (Foto: longtrekhome)

Særlige typer meditation kan forandre hjernen. Det viser undersøgelser af mediterende personer.

En gruppe amerikanske forskere testede forsøgspersoner, der havde praktiseret såkaldt mindfulness-meditation. Forskerne fandt målbare ændringer i visse hjerneområder, som er vigtige for stress, empati, selvfølelse og hukommelse.

De tog MR-billeder af forsøgspersonernes hjerner to uger, før forsøget startede, samt to uger efter det var overstået.

»Det er fascinerende at se hjernens plasticitet, samt at vi ved at meditere kan spille en aktiv rolle i at ændre hjernen og øge vores velvære og livskvalitet,« siger neuropsykiater Britta Hölzel fra Massachusetts General Hospital i en pressemeddelelse.

Mindfulness

De 16 forsøgspersoner mediterede i gennemsnit 27 minutter hver dag i de 8 uger, forsøget tog.

Mindfulness kan på dansk oversættes til opmærksomt nærvær. Meditationsformer, som bruger mindfulness, forsøger at sænke stressniveauet ved at komme i kontakt med og være fuldt til stede i øjeblikket.

Det sker for eksempel ved at fokusere på vejrtrækningen eller humøret.

De MR-billeder, som blev taget af de mediterendes hjerner, viste aktivitet i områder, hvor man også i tidligere studier har set forandringer efter meditation.

Da forsøget var overstået, så forskerne, at tætheden i hjernemassen var øget, blandt andet i hippocampus - et område, som betyder meget for indlæring og hukommelse. Derudover spiller hippocampus også en rolle for medfølelse, selvbevidsthed og stress.

Meditation i psykiatrien

Forsøgspersonernes egne indrapporteringer af at have fået reduceret stress, stemte overens med en reduceret hjernemassetæthed i området amygdala, mener forskerne.

Amygdala er en del af hjernen, som blandt andet er forbundet med stress og angst.

»Andre studier har vist, at meditation kan give forbedringer af mange symptomer, og det, vi gør nu, er at undersøge de underliggende mekanismer i hjernen, der er ansvarlige for ændringerne,« siger Hölzel.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Psychiatry Research: Neuroimaging.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk