Medierne kappes: Jupiters skyer vrimler med drager, delfiner og alligatorer
Kilde: 
14 november 2018

»En delfin svømmer i Jupiters himmel«

Et tweet fra grafikeren Seán Doran satte 8. november gang i både sociale og traditionelle medier, da det hurtigt viste sig, at han langt fra var den eneste, der kunne se en delfin i Jupiters atmosfære.

Andre kommentatorer fulgte hurtigt efter og mente både, at silhuetten mindede mere om en spækhugger, eller at delfinen ligefrem blev forfulgt af en sulten alligator.

Dagen efter foreslog NASA Jet Propulsion Laboratory helt selv, at et andet område på Jupiter lignede et drageøje – muligvis med inspiration fra det virale tweet.

Historien blev senere samlet op af Fox News, der modigt erklærede, at NASA havde opdaget et 'mystisk væsen' i Jupiters atmosfære.

Og nu kan Videnskab.dk afsløre, at Jupiters atmosfære faktisk gemmer på en hel zoologisk have af dyr og sære væsner!

Fotos: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran / Videnskab.dk

Har du for eksempel lagt mærke til spøgelset, sfinksen eller muslingen? Hvad med den langnæsede ål eller manden, der blev kørt over af en damptromle?

Vi har markeret det hele, så de mystiske fund træder tydeligt frem.

Og imens du studerer billederne, kan du skele til Videnskab.dk's artikler om fænomenet 'pareidolia', der kort sagt beskriver, hvordan vi mennesker genkender figurer, objekter eller ansigter, selvom de ikke er der.

Pareidolia er nemlig et resultat af, at vores hjerner er særligt indrettet til at få øje på objekter som ansigter, fortalte forsker i perceptionspsykologi Johan Trettvik til Videnskab.dk i artiklen 'Derfor viser Jesus sig i din pizza'.

Men biologien er kun halvdelen af forklaringen, for vores lærte forventninger får os også til at genkende nogle objekter frem for andre.

»Når kvinden i pizzeriaet peger ned og spørger: Kan du se Jesus i pizzaen? Ja, så kan du se ham. Det er lidt mærkeligt, fordi ingen ved, hvordan Jesus faktisk så ud. Hans kendte udseende er noget, man har opfundet efter hans død. Men vi forestiller os, at han var en mand med lettere europæisk udseende og et særligt, lidendende eller helligt ansigtsudtryk,« sagde Johan Trettvik fra Cognitive Psychology Unit ved Aalborg Universitet til Videnskab.dk.

Fotografiet, som Seán Doran lagde op på sin Twitter-profil, stammer oprindeligt fra NASA’s Juno-rumsonde, der har været i kredsløb om Jupiter siden midten af 2016.

Men grafikeren har efterbehandlet billedet »for at tydeliggøre detaljer og kontraster,« oplyser han på Twitter.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.