Medicinal-gigant angriber dansk forsker
En tysk medicinal-gigant truer dansk forsker med et erstatningskrav i millionklassen. Forskeren har lavet en kritisk undersøgelse af en type medicin, som medicinalfirmaet producerer.

Lægemidlet ’hydroxyethylstivelse’ bruges mod blodforgiftning, men det kan ifølge Anders Perners undersøgelse give nyresvigt og blødninger. (Foto: Colourbox)

Lægemidlet ’hydroxyethylstivelse’ bruges mod blodforgiftning, men det kan ifølge Anders Perners undersøgelse give nyresvigt og blødninger. (Foto: Colourbox)

En stor tysk lægemiddelvirksomhed har kørt de store kanoner i stilling mod den danske professor Anders Perner fra Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

Lægemiddelvirksomheden Fresenius Kabi truer forskeren med et erstatningskrav i millionklassen som følge af, at Anders Perner har gennemført et studie, der viser, at en udbredt behandling mod svær blodforgiftning med lægemidlet ’hydroxyethylstivelse’ kan fremprovokere nyresvigt og blødninger, som i værste fald kan slå patienten ihjel.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om resultatet, der er publiceret i det højt rangerede lægevidenskabelige tidsskrift The New England Journal of Medicine.

Resultatet og den internationale publicering af det kan føre til, at hospitaler over hele verden holder op med at behandle patienter med akut blodforgiftning med denne type medicin, som blandt andre det tyske firma producerer.

Truer med erstatningskrav

Fresenius Kabi kritiserer Anders Perners undersøgelse for at indeholde ukorrekte og vildledende oplysninger. Selskabet kræver, at forskeren trækker artiklen tilbage, retter en række oplysninger, og i et revideret manuskript meddeler, at man tidligere har brugt ukorrekte oplysninger.

Sker det ikke, vil Fresenius Kabi tage »alle, passende juridiske skridt for at rette op på det økonomiske tab, som man har lidt og vil fortsætte med at lide som følge af de falske informationer«, skriver firmaets amerikanske advokater i et brev til Anders Perner.

Fresenius Kabi er datterselskab i den globale Fresenius koncern med over 160.000 ansatte.

Rigshospitalet rystet over »tæskeholdsmetoder«

Danske forskere er ifølge Berlingske Tidende rystede over Fresenius Kabis fremgangsmåde.

Lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted, afviser anklagerne og kalder tiltaget for »tæskeholdsmetoder« og »et forsøg på at knægte forskningsfriheden«. Rigshospitalet vil yde forskeren den fornødne juridiske bistand i sagen, der opfattes som principiel.

Også Lægeforeningen fordømmer over for Berlingske, at firmaer reagerer med trusler om store erstatningskrav. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk