Matematikkuren: App fra forsker klar efter 'skør' mediedækning
En artikel på Videnskab.dk har udløst massiv medieomtale af en ny metode til at tabe sig kaldet Matematikkuren. Kuren er udviklet af en teknologiprofessor ved Aalborg Universitet, der nu har lavet en app, så interesserede lettere kan afprøve metoden.
Matematikkur, matematikkuren, Jakob Stoustrup, slankekur, diæt, vægtregulering, metode

Hvis du vil give dig i lag med Matematikkuren - hvor du kan tabe dig ved at spise den type mad og drikke, du vil, så længe du ikke indtager mere, end du forbrænder - kan du nu få hjælp via mobilen. (Foto: Shutterstock)

Hvis du vil give dig i lag med Matematikkuren - hvor du kan tabe dig ved at spise den type mad og drikke, du vil, så længe du ikke indtager mere, end du forbrænder - kan du nu få hjælp via mobilen. (Foto: Shutterstock)

Det er lige før, du skal have været en tur på Månen for at have misset nyheden om en metode til at tabe sig, som Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet har fundet frem til.

Siden professoren i januar fortalte om metoden i en meget læst artikel på Videnskab.dk, har han været videre i en lang række medier – herunder landsdækkende radio og TV, blandt andet i TV 2’s Go’morgen Danmark, hvor han har hjulpet studievært Puk Elgård til et vægttab.

Jakob Stoustrup har fået fortalt af ugebladet Ude & Hjemme, at nummeret med ham på forsiden er et af de bedst sælgende, og snart kan du også se ham i et andet af de største ugeblade, Familie Journal.

»Det er helt skørt,« konstaterer Jakob Stoustrup.

»Jeg bliver efterhånden genstand for en blid omgang voksenmobning på min arbejdsplads, men jeg plejer at svare, at en del danskere har været på forsiden af Science og Nature, men meget få forskere har været på forsiden af både Ude & Hjemme og Familie Journal,« fortæller han med et glimt i øjet.

Smed syv kg med opsigtsvækkende kur 

Skal Stoustrup slanke AAU?

Jakob Stoustrup får kærlige kommentarer fra kolleger for andet end at være på forsiden af ugeblade. Han meddeler, at det i forbindelse med hans indtræden i ledelse på AAU ikke har skortet på vittigheder om, hvorvidt han er blevet udnævnt for at slanke organisationen.

Hypen skyldes, at Jakob Stoustrup har lavet et forsøg på sig selv, hvor han i bund og grund har tabt vægt ved at spise og drikke mindre, end han har forbrændt.

Han har udelukkende fokuseret på mængden af mad og drikke og ikke skelet synderligt til, hvad han har puttet i munden.

Ideen til kuren er udsprunget af hans forskning, der hverken handler om krop, fedme eller ernæring, men om regulering af tekniske systemer.

Skåret helt ind til benet handler det om at justere input efter det output, et system leverer.

Eller oversat til menneskesprog: Hvis din krop tager på den ene dag, må du spise noget mindre den næste dag. Taber du dig mere, end du har planlagt, må du til gengæld gerne spise og drikke noget mere.

Kuren har ingen rødder i sundhedsvidenskab. Men den vækker opsigt, fordi mange andre gør sig samme erfaringer som professoren selv, der tabte syv kg på en måned.

To Facebook-grupper bugner af begejstring

Særligt to grupper på Facebook, Matematisk vægttab 2017 og Matematikkuren, vokser med beretninger fra folk, som oplever endelig at have fundet en slankekur, der virker.

Matematikkur, matematikkuren, Jakob Stoustrup, slankekur, diæt, vægtregulering, metode

Det er altid smartest at spise masser af grønt. Men ifølge Matematikkuren kan man også tabe sig ved at spise alt muligt andet, bare man i alt spiser og drikker mindre, end den vægt man har beregnet, man forbrænder. (Foto. Shutterstock)

De to grupper er nu oppe på i alt 5.000 medlemmer, hvilket gør indtryk på Jakob Stoustrup, der er professor i reguleringsteori.

»Jeg har haft det lidt blandet med, at det skulle være en vægtreguleringsmetode, der blev knyttet til mit navn og ikke min, synes jeg selv, fremragende forskning,« siger Jakob Stoustrup, professor på Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet. Han fortsætter:

»Men jeg må da sige, at det gør et vist indtryk på mig, at så utroligt mange er glade for den og skriver, at det har ændret deres liv på en positiv måde.«

Ny app skal gøre det let at følge kuren

Jakob Stoustrup har beskrevet sit forsøg på engelsk på en blog på nettet. Du kan også læse om den på en dansk hjemmeside, hvor han beskriver forløbet og besvarer spørgsmål.

Hvis du hellere bare vil i gang med at prøve metoden, er der måske hjælp at hente i en ny app. Appen hedder WeightCtrl og er tilgængelig for iPhone via App Store. Indtil videre har knap 1.500 mennesker downloadet appen, der også så småt er på vej via Google Play til Android-telefoner.

Matematikkur, matematikkuren, Jakob Stoustrup, slankekur, diæt, vægtregulering,, app, WeightCtrl

I Jakob Stoustrups app, WeightCtrl, kan du taste vægten af dine måltider ind og på den måde regne ud, hvor meget du må spise i dit næste måltid.

I appen kan du selv indtaste den nøje afmålte vægt på din krop og derfra beregne vægten af hvert eneste af dine måltider. På den måde kan du forsøge at gennemgå et slankeforløb a la det, Jakob Stoustrup var igennem.

Ud over at du måske får hjælp til at tabe dig, kan det faktisk også være, du ender med at bidrage til noget videnskab.

Data fra appen kan nemlig muligvis give læger eller forskere indsigt i, hvad der sker, når man forsøger at tabe sig uden at skele til særlige fødevarer, næringsgrupper eller kalorier.

Lige nu har forundrede forskere nemlig kun Jakob Stoustrups beretning som indgang til metoden, der efterhånden er blevet kendt som Matematikkuren.

Du kan læse mere om forskernes syn på Matematikkuren i artiklen: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur.

Vil bruge tid på andet end vægttabsmetoder

Jakob Stoustrup har tænkt sig at fortsætte med at udvikle de to apps, men ellers snerper det til med tiden til at arbejde med vægtreguleringskure.

Professoren er blevet udnævnt til prodekan for uddannelse på Aalborg Universitet, hvor han oven i købet skal bruge tid på at forske i teknologi.

Bag ved den slanke overflade gemmer sig nemlig en førende forsker inden for regulering af dynamiske systemer, som blandt andet kan give optimal udnyttelse af grøn energi.

Jakob Stoustrup elbil vægttabningsapp

Slanke-orienterede Jakob Stoustrup kører faktisk ikke på cykel, men i elbil. Den kan nemlig stå til opladning om natten og er på den måde et eksempel på, hvordan man kan bruge strøm på en smartere måde via det intelligente elnet, han forsker i. (Foto: Privat)

Jakob Stoustrup har under Barack Obamas regering brugt et par år i USA på at stable en forskningsgruppe på over 100 mennesker på benene for at finde ud af, hvordan USA bedst kunne regulere gigantiske systemer inden for blandt andet el, naturgas og vand, så man bedst muligt udnytter vind- og solenergi.

Erfaringerne fra det 350 millioner kroner store projekt i USA vil han nu overføre til Europa, så vi bliver bedre til at bruge strøm på de tidspunkter, hvor sol og vind er til at få fat på og samtidig undgår at løbe tør for el, når vejret ikke lige er til den store produktion.

»Jeg har allerede fået et par bevillinger, så jeg er så småt i gang med at lave en europæisk pendant til det, jeg lavede i USA,« siger Jakob Stoustrup.

Så hvem ved, måske den næste artikel på Videnskab.dk om Jakob Stoustrup handler om andet end slankekure?

Vent dog med at sætte dine penge på det. Professoren barsler nemlig med et nyt vægtreguleringsforsøg. Det kommer du til at høre mere om i løbet af nogle måneder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk