Mange grønlandske børn får livslange synsskader
Det vil vinderen af Grønlands første ph.d.-cup lave om på.
Grønlandsk barn

Nick Duelund kæmper for at gøre sin forskning til en fast del af Grønlands sundhedssystem. Her ses den unge forsker midt i en synstest. (Billede: Nick Duelund) 

Nick Duelund kæmper for at gøre sin forskning til en fast del af Grønlands sundhedssystem. Her ses den unge forsker midt i en synstest. (Billede: Nick Duelund) 

På en skole i Nuuk sidder Nick Duelund og undrer sig. 

Læreren står foran klassen og underviser, men når hun skriver på tavlen, flyder de tynde kridtstreger ud på den sorte baggrund og bliver umulige at se. 

Det er ikke et problem, de andre børn ser ud til at have, og Nick Duelund ved ikke hvorfor. 

»Dengang troede jeg, verden var sløret,« fortæller Nick Duelund til Videnskab.dk.

»Mine forældre havde ikke opdaget, at jeg havde dårligt syn. Pædagogerne havde heller ikke opdaget det. Det var først, da jeg startede i skolen, at jeg fandt ud af, at mit syn ikke var som de fleste andres.«

Det var allerede her, i starten af folkeskolen, at kimen til det, der senere skulle blive Nick Duelunds ph.d.-projekt, blev lagt: 

Langt de fleste grønlandske børn med dårligt syn bliver ikke opdaget, før det er for sent, og det vil den unge forsker lave om på. I sin ph.d. har han kortlagt problemet og givet sit bud på, hvordan man mindsker det.

Og for sin formidling af den vigtige forskning har han nu vundet den allerførste grønlandske ph.d.-cup - en stor konkurrence, hvor unge forskere på fem minutter skal præsentere deres projekter. Det kan du læse mere om i denne artikel: »Det kan godt være voldsomt«: Allerførste grønlandske ph.d.-cup afholdes.

»Arrangementet var supergodt og meget imponerende,«  fortæller Nick Duelund, der er uddannet læge, om den grønlandske ph.d.-cup, der også går under navnet Paasisavut.

»Det var selvfølgelig fedt at vinde, især fordi de andre var vildt gode. Men mest af alt er jeg glad for at få budskabet ud,« siger han.

Nick Duelund

Her får Nick Duelund overrakt præmien til Paasisavut, den grønlandske ph.d.-cup, 2023 (Billede: Paasisavut / Emil Stach)

To ud af tre med dårligt syn bliver ikke opdaget

I sin forskning har Nick Duelund fundet ud af, at to ud af tre grønlandske børn med dårligt syn i dag har den samme oplevelse, som Nick Duelund havde for tredive år siden: Det er ikke før folkeskolen, at de opdager, at deres syn ikke er, som det bør være.

»Og det kan faktisk være farligt for barnet,« forklarer forskeren.

»For hvis ikke det bliver opdaget før skolealderen, er der en risiko for, at barnet kan få permanent dårligt syn resten af livet.«

Særligt skal man være opmærksom på det, der hedder dovent øje, uddyber forskeren. Hvis det ikke bliver opdaget i tide, får mindst en ud af halvtreds mennesker livslange problemer med diagnosen. 

Men hvis det bliver opdaget og behandlet i tide - det vil sige før barnet er omkring seks år gammelt - vil det kun være nogle få ud af tusind, der vil få livslange problemer. 

barn synstest grønland

Paasisavut-vinderen er i gang med at finde de bedste metoder til at synsteste børn på. (Billede: Nick Duelund) 

Skal finde testmetoder til børn

I hele sidste år rejste Nick Duelund rundt og testede børn rundt om i Grønlands byer og fandt mange børn, hvis synsfejl ellers ikke ville være opdaget. Det var ud fra den tur, han skrev sin ph.d.

»Der er ingen øjenlæger i Grønland,« uddyber Nick Duelund og fortæller, at de derfor nu har udlært optikere til at teste børnene. 

Forskeren siger, at han nu er i gang med at finde de bedste testmetoder til de mindste børn. Det er nemlig ikke altid, at børnene er lige gode til at svare på spørgsmål, og det kan faktisk være ret svært at finde ud af, om deres syn er dårligt.

Derefter er planen, at hans projekt skal præsenteres til Grønlands Departement for Sundhed for officielt at blive udrullet som en del af det grønlandske sundhedssystem.

»Det er en anden god ting, der kom ud af Paasisavut,« fortæller Nick Duelund.

»Min præsentation gik særligt ud til de grønlandske forældre, så de måske blev mere opmærksomme på deres børns syn. Men det var også for beslutningstagerne. Jeg håber, at det, at jeg har vundet, gør det bare lidt nemmere at få idéen igennem.«

I videoen herunder kan du se hele Paasisavut. Nick Duelunds præsentation starter 4 minutter og 30 sekunder inde.

Nick Duelund fortæller, at noget af det sværeste var, at man skulle holde sig til manuskriptet, da programmet skulle tolkes til dansk. (Video: KNR TV)

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk