Mange brystkræft-patienter kunne undgå kemoterapi
Kilde: 
25 august 2016

Kemoterapi kan være et hårdt og langt forløb med slemme bivirkninger. Men faktisk kan mange kvinder med brystkræft undgå behandlingsformen.

Ifølge et nyt studie kan næsten halvdelen af de kvinder, der har brystkræft i et tidligt stadie, og som traditionelt ville modtage kemoterapi, undgå det, skriver New York Times.

»Der er flere og flere beviser, der peger på, at et betydeligt antal kvinder med brystkræft ikke behøver kemoterapi for at få det bedre,« siger Rachel Freedman til New York Times. Hun er brystkræftonkolog ved Dana-Farber Cancer Institute in Boston og var ikke involveret i studiet.

Forskerne estimerer, at det gælder 35.000 til 40.000 kvinder årligt i USA og 60.000 til 70.000 kvinder i Europa.

Forskerne har brugt en gentest til at måle aktiviteten på de gener, som kontrollerer væksten og spredningen af kræft. Testen kan på den måde identificere kvinder, som har en lav risiko for tilbagefald, og derfor ikke vil få meget ud af kemoterapien.

Gentestene bruges allerede til at vurdere, hvorvidt kvinder kan undgå kemoterapi, men lægerne mangler stadig flere data, for at blive mere sikre på, at deres vurderinger holder stik. Her er det nye studie en af de største afprøvninger af genetiske test, skriver New York Times.

Der mangler dog endnu mere forskning på området, da tilbagefaldsraten stadig var en anelse højere for de kvinder, der undgik kemo, end for dem, der gennemgik behandlingen.

Studiet involverede 6.693 europæiske kvinder med brystkræft på et tidligt stadie.

Studiet er udgivet i The New England Journal of Medicine.

LÆS OGSÅ: Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft

LÆS OGSÅ: Immunterapi: Kroppens eget forsvar skal kurere uhelbredelige sygdomme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.