'Magiske' svampe hjælper kræftpatienter med at se døden i øjnene
Kilde: 
01 december 2016

En enkelt dosis af det aktive stof i visse svampe kaldet ’psilocybin’ kan, kombineret med psykoterapi, reducere depression og angst hos kræftpatienter og blandt andet få dem til at frygte døden mindre. Det skriver newscientist.com.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Journal of Psychopharmacology.

Det hallucinerende stof psilocybin findes i svampe af slægten 'psilocybe', som den danske svamp 'spids nøgenhat' (psilocybe semilanceata) er en del af.

Forskerne fra Johns Hopkins University i Baltimore og NYU School of Medicine i New York lavede eksperimenter med 80 frivillige kræftpatienter, der havde symptomer på angst og depression.

I det første eksperiment deltog patienterne i en psykoterapi-session og fik enten én enkelt høj dosis af psilocybin eller en lav placebo-lignende dosis af psilocybin. Fem til syv uger efter deltog de i eksperimentet igen, men denne gang fik de det modsatte stof end det, de havde fået første gang.

Det andet eksperiment blev afholdt på samme måde, men her blev der brugt b-vitamin som placebo.

Forskerne målte undervejs deltagernes blodtryk og hjerterytme, og deltagerne svarede på spørgeskemaer om deres psykiske tilstand. Deres familier, venner og kollegaer blev også interviewet om patienternes velbefindende.

LÆS OGSÅ: Psykedeliske svampe kan måske få dig til at kvitte smøgerne

Resultaterne af begge eksperimenter viste, at psilocybin producerede øjeblikkelige og signifikante fald i målingen af depression, angst og humørforstyrrelser, og stigninger i målinger af livskvalitet, meningen med livet, accept af døden og optimisme.

Disse positive resultater var stadig gældende for 80 procent af deltagerne efter seks måneder.

»Efter denne slags oplevelser føler folk, at de har lært noget, som har dyb mening og værdi for dem. De tilgår livet på en anden måde og interagerer med folk på en anden måde,« siger Roland Griffiths, professor på Johns Hopkins University og hovedforfatter af studiet, til newscientist.com.

Stephen Ross, lektor på NYU og medforfatter af studiet, understreger, at det er utroligt vigtigt med alternativ behandling til kræftpatienter:

»Et sted mellem 40 og 50 procent af alle kræftpatienter har diagnosticerbar angst eller depression. De nuværende behandlingsmetoder såsom antidepressiver virker i virkeligheden ikke bedre end placebo,« siger han til newscientist.com.

LÆS OGSÅ: Danske forsøgspersoner skal have psykedeliske stoffer

LÆS OGSÅ: Hallucinerende stoffer til kræftpatienter

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.