Magiske svampe evalueret i USA: »Vi bør snakke om at lovliggøre dem«

Annonce:

Det kemiske stof fra psykedeliske svampe – eller såkaldte ‘Magic Mushrooms’ – kan inden længe blive accepteret som et lovligt lægemiddel i USA.

Det mener forskere fra det amerikanske Johns Hopkins University, skriver ScienceAlert.

Tidligere studier har peget på, at stoffet psilocybin, som er det aktive stof i psykedeliske svampe, kan bruges til at behandle psykiske lidelser som depression og angst, når det kombineres med terapi.

Indtil videre er psilocybin dog ulovligt i USA (og Danmark), da man har været usikker på, hvor afhængighedsskabende det kan være.

Forskerne fra Johns Hopkins University har netop evalueret afhængigsgraden af psilocybin, og indtil videre peger deres arbejde på, at stoffet ikke er mere afhængighedsskabende end andre lignende behandlingsmidler – selvom det kan være farligt.

Forskerne har i deres evaluering blandt andet set på tidligere forsøg med psilocybin på dyr og mennesker samt nationale undersøgelser. De peger også på, at stoffet har været brugt som medicin i flere tusinde år, inden det blev gjort ulovligt.

Derfor åbner de nu for en debat om, hvorvidt stoffet bør gøres lovligt som behandlingsmiddel på samme niveau som eksempelvis sovepiller.

Annonce:

»Vi vil gerne allerede nu åbne samtalen om, hvordan vi bør klassificere psilocybin, så vejen til et klinisk brug kan fremmes, og de logistiske udfordringer kan minimeres,« fortæller Matthew W. Johnson, lektor i psykiatri og forsker ved Johns Hopkins University, ifølge ScienceAlert.

Psilocybin står ligenu til at skulle igennem en sidste række kliniske forsøg, inden man for alvor bør arbejde for, at det lovliggøres som behandlingsmiddel, fortæller Matthew W. Johnson til ScienceAlert:

»Vi regner med, at de sidste forsøg finder sted i løbet af de næste fem år,« siger han.

Forskernes evalueringer og anbefalinger er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Neuropharmacology.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts