Magisk skum kan redde liv på slagmarken
85 % af slagmarkens dødsfald, som kunne være behandlet på et hospital, skyldes indre blødninger, som ikke bliver behandlet hurtigt nok. Det skal en ny opfindelse nu ændre på.

En soldat ligger på jorden med jord og smerte i ansigtet. I luften rundt om ham flyver kugler, granater, skrig og skrål. Inden i ham truer en massiv blodstrøm fra et af hans organer med at gøre det af med ham, inden redningshjælpen når frem.

Hvis hans skade kan behandles med kirurgi eller anden form for lægelig behandling på et hospital, er der 85 procent sandsynlighed for, at den alligevel slår ham ihjel. Simpelthen fordi der går for lang tid, før han får den behandling, han har brug for.

Indre blødninger tegner sig nemlig for omkring 85 procent af de tilskadekomster, der tager livet af soldater på en slagmark. Skader, som kunne være behandlet, men alligevel har døden til følge, fordi de kræver hospitalsbehandling. Hurtigt.

(Læs også: 'Soldater med mentale mén var syge før krig' og 'Danske soldater mangler uddannelse i konfliktløsning')

Ofte skyldes den tragiske ende, at der simpelthen ikke er tid til at få fragtet soldaten til sygehuset, før de indre blødninger bliver for meget for kroppen at kapere.

Det kan en ny opfindelse nu muligvis ændre på.

En magisk pude af skum

Den amerikanske militære instans DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) har sammen med forskere hos virksomheden Arsenal Medical udviklet et nyt produkt, som består af to kemikalier, som begge sprøjtes ind i den sårede krop og reagerer med hinanden, så de tilsammen danner en form for 'magisk skum'.

Magi er det naturligvis ikke, men det ligner næsten trylleri, når man ser, hvordan skummet lægger sig som en beskyttende pude omkring organerne og midlertidigt stopper blødningen - det kan du se i videoen øverst i artiklen.

Det kan i mange tilfælde lige nøjagtig købe redningsinstanserne nok tid til at få transporteret soldaten til et hospital, inden de indre blødninger tager livet af ham.

Skummet kan fjernes igen i løbet af få sekunder, og forsøg med grise viser, at det kan øge overlevelseschancen efter tre timer fra 8 til 72 procent.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.