Mættede fedtstoffer forhøjer risikoen for tidlig død
Kilde: 
06 juli 2016

Et amerikansk studie af 126.000 mennesker viser, at personer, der spiser mange mættede fedtstoffer, såsom smør, har en højere risiko for at dø tidligt. Det skriver The Guardian.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Jama Internal Medicine.

Resultaterne modsiger de seneste påstande om, at man skal spise mere fedt og færre kulhydrater. Et studie, der blev publiceret på Storbritanniens National Obesity Forum i maj, anbefalede direkte at man gik imod de almene retningslinjer om, at folk skal spise mindre smør og mindre rødt kød.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om et studie, der viste, at smør ikke giver problemer med hjertet, og at risikoen for død kun var en anelse øget ved stort smørindtag.

Det nye studie viser, at transfedtstoffer og mættede fedtstoffer fra eksempelvis rødt kød og smør fører til højere dødelighedsrater sammenlignet med samme antal kalorier fra kulhydrater.

Faktisk faldt dødelighedsraten med mellem 11 og 19 procent, når personerne udskiftede mættet fedt, som smør, med umættet fedt, som olivenolie.

Den lavere risiko for at dø tidligt er ikke kun i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme og kræft, men også i forbindelse med luftvejssygdomme og hjernesygdomme som Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom.

»Der har været megen forvirring i medicinalindustrien og hos den generelle befolkning de senere år omkring fedtstoffer i kosten. Dette studie dokumenterer væsentlige fordele ved umættet fedt– specielt når det erstatter mættet fedt og transfedt,« siger hovedforfatter af studiet Dong Wang fra Harvard Chan school i USA til The Guardian.

Det reducerede også dødelighedsraten at erstatte mættet fedt med kulhydrater, men kun i relativt lav grad.

De 126.000 deltagere i studiet svarede på spørgsmål om deres kost, livsstil og helbred hvert andet til fjerde år i en periode på op til 32 år. I løbet af denne periode blev 33.304 dødsfald dokumenteret.

»Disse resultater er i overensstemmelse med de nuværende folkesundhedsanbefalinger i Storbritannien og resten af verden, specielt med konceptet om en fordelagtig middelhavskost, der er rig på umættede fedtstoffer fra planter, fisk og olivenolie,« siger Ian Johnson, der er professor på Institute of Food Research i Storbritannien, ifølge The Guardian.

Et andet nyt studie af den populære middelhavskost viser, at pasta direkte får os til at gå ned i vægt. Læs mere her.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.