Mæslingeudbrud rammer mere end 30 børn i Minnesota
08 maj 2017

Et udbrud af mæslinger har gjort mere end 30 børn syge i Minnesota, USA, i de seneste uger. Tilfældene er hovedsageligt set hos den somaliske del af befolkningen, hvor mange forældre undgår MFR-vaccinen af frygt for, at den kan forårsage autisme. Det skriver washingtonpost.com.

Siden onsdag i sidste uge er 34 tilfælde af mæslinger bekræftet i Minnesota. Det er det største udbrud siden år 1990, hvor 460 mennesker fik mæslinger hvoraf tre døde.

Stort set alle smittede er uvaccinerede, og næsten alle er af somalisk afstamning. Indtil videre er 11 børn blevet indlagt på et hospital.

LÆS OGSÅ: Er et stort mæslingeudbrud i Danmark realistisk?

Kilden til udbruddet kendes endnu ikke, men siden mæslinger blev erklæret udryddet i USA i år 2000, har udbrud typisk været forårsaget af rejsende fra udlandet, der har bragt virussen med sig.

Indtil videre har ni andre stater har haft tilfælde af mæslinger i år, men ifølge Centers for Disease Control er der ingen, der er ramt i samme størrelsesorden som i Minnesota.

At det lige er somaliske børn, der rammes, kan skyldes, at den somaliske del af befolkningen har en lav immunisering overfor mæslinger, fåresyge og røde hunde. Men alle uvaccinerede børn er i det hele taget i risikozonen, forklarer Kris Ehresmann, der er direktør for smitsomme sygdomme i det amerikanske sundhedsvæsen.

LÆS OGSÅ: Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?

Ifølge sundhedsvæsenet fik 42 procent af de somaliske spædbørn MFR-vaccinen i Minnesota i 2017. Tallet har dog ikke altid været så lavt. I 2004 fik 92 procent af de somaliske spædbørn vaccinen, men raten faldt til 70 procent i 2008, da der opstod en opfattelse af, at vaccinen kunne give autisme.

Men en undersøgelse af 7-9-årige børn i Minneapolis lavet af University of Minnesota i år 2010 viste ikke nogen statistisk forskel i tilfælde af autisme hos somaliske børn og børn fra andre befolkningsgrupper, forklarer Kris Ehresmann til washingtionpost.com.

LÆS OGSÅ: Intet link mellem MFR-vaccine og autisme, selv hos højrisiko-børn

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.