Mænds testosteronniveau daler, når de bliver gift
Et dansk studie viser, at ægteskabet forårsager et fald i mænds testosteronniveau. Den biologiske årsag er endnu ukendt, men forskere spekulerer på, om den skal findes i vores evolutionære historie.
ægteskab mand testosteron

Tidligere studier har også vist, at gifte mænd har et lavere testosteronniveau end ugifte mænd, men sammenhængen har hidtil været lidt af et 'hønen eller ægget'-mysterium. (Foto: Shutterstock)

Tidligere studier har også vist, at gifte mænd har et lavere testosteronniveau end ugifte mænd, men sammenhængen har hidtil været lidt af et 'hønen eller ægget'-mysterium. (Foto: Shutterstock)

Mænds testosteronniveau ændrer sig, når de bliver gift. Det viser ny, dansk forskning.

Det mandlige kønshormon testosteron er hovedkraften bag den maskuline udvikling. Hormonet styrer dannelsen af muskler og knogler, behåring og stemmeleje, og det påvirker libidoen, viriliteten og har en stor indflydelse på personligheden.

Historien kort
  • Testosteronniveauet, mængden af det mandlige kønshormon, daler, når mænd bliver gift.
  • Det er ikke sundhedsskadeligt, men sandsynligvis en naturlig biologisk reaktion på en ændret livssituation .
  • De biologiske mekanismer bag det faldende niveau er ukendte, men forskere spekulerer på, om kærlighedshormonet oxytocin kan have en finger med i spillet.

»Testosteron har en finger med i spillet i alt det, som gør en mand til en mand,« siger Anna-Maria Andersson, forskningsleder på hormonlaboratoriet på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion.

Hun er medforfatter til det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology.

Hormoner påvirkes af, hvordan vi lever

Resultatet bygger på en omfattende 10-årig undersøgelse af 1.113 danske mænd fra den såkaldte MONICA-kohorte, der udgjorde forsøgspersonerne i et hjertekarsygdomsstudie. De første blodprøver blev taget fra 1982 til 1984, da mændene var 30-60 år gamle. 10 år senere fik de taget nye blodprøver.

I takt med at man bliver ældre, falder testosteronniveauet naturligt, men når forskerne justerer for alder og livsstilsfaktorer som rygning og vægt, som også påvirker testosteronniveauet, viser blodprøverne, at mænd:

  • der i perioden gik fra at være ugift til gift, havde det største fald i testosteronniveau.
  • der i perioden gik fra at være gift til ugift, havde det mindste fald i testosteronniveau.
  • der havde samme civilstatus ved begge målepunkter, havde et testosteronfald, der lå cirka mellem de to andre gruppers ditto.

»Det er ret sjovt, og det er et godt billede på, hvor meget vores hormoner bliver påvirket af, hvordan vi lever. Kroppen tilpasser sig til den situation, vi befinder os i,« siger Anna-Maria Andersson.

Hønen eller ægget

Det er ikke første gang, et studie viser, at gifte mænd har et lavere testosteronniveau end ugifte mænd, men sammenhængen har været lidt af et 'hønen eller ægget'-mysterium.

Er mænd med lavt testosteronniveau blot mindre risikovillige fra naturens side og dermed mere tilbøjelige til at gifte sig og opnå ægteskabets tryghed? Eller er det ægteskabet, der faktisk ændrer, hvor meget mændene udskiller af det mandlige kønshormon?

Studiet her synes at pege på, at den sidste forklaring rammer plet.

»Det er et interessant studie, og resultater passer meget godt med, hvad man kunne forvente,« siger professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Tina Kold Jensen. Hun er ikke selv involveret i studiet.

»Det er logisk, at mænd ikke har brug for den samme mængde testosteron, når de kommer i et fast forhold. De har ikke brug for det samme udfarende drive,« fortsætter hun.

Livsstil påvirker testosteronniveauet

Foruden ægteskabet er der en række livsstilsfaktorer, der kan påvirke testosteronniveauet negativt. Her er nogle af dem:

  • Aldring
  • Overvægt
  • Fysisk og psykisk stress
  • Søvnmangel

Et lavt testosteronniveau kan føre mange dårligdomme med sig, og det er derfor en god idé at få taget en blodprøve, hvis man mistænker, at ens niveau er for lavt.

Niveauet er ikke sundhedsskadeligt

Et lavt testosteronniveau opfattes generelt som negativt. Det kan have uheldige konsekvenser såsom forringet sædproduktion, mindre sexlyst, impotens og hårtab. Det er i øvrigt også skidt at have et for højt testosteronniveau, da det kan føre til aggressivitet og øget risiko for blodpropper.

Skulle der sidde nogle gifte mænd derude og bekymre sig om et eventuelt dalende testosteronniveau, kan forskerne berolige. Faldet ser ikke ud til at være så drastisk, at det har en sundhedsmæssig betydning.

»Vi kan ikke sige det med sikkerhed ud fra vores studie, men intet tyder på, at det er et problem. Hvis testosteronniveauet er kritisk lavt, har kroppen nogle mekanismer, som kan kompensere for det, men de gifte mænd kompenserer ikke,« siger Anna-Maria Andersson.

Er testosteronniveauet for lavt, kan kroppen kompensere ved at udskille mere af det såkaldte luteiniserende hormon (LH), som regulerer produktionen af testosteron. Ifølge forskerne var der ingen ændringer i LH-produktionen hos de mænd, der blev gift i perioden.

Kærlighedshormon kan være på spil

Ingen ved endnu, hvad der rent biologisk forårsager det faldende testosteronniveau, men der er flere hypoteser.

Én hypotese er, at et andet hormon – oxytocin – spiller en rolle. Det kaldes populært kærlighedshormonet, fordi det udskilles ved kærlig berøring og forlænget øjenkontakt.

På mange måder er oxytocin antitesen til testosteron, hvad angår effekten på vores adfærd. Mens testosteron hænger sammen med aggressivitet og konkurrenceegenskaber, er oxytocin forbundet med tillidsfølelser, sociale egenskaber og pardannelse.

Et af de tidlige studier, som viser oxytocins effekt, blev udgivet i 1992. Her undersøgte man præriemarkmus, der lever monogamt, og den almindelige markmus, der er polygam. Man fandt ud af, at det, der adskiller dem, er, hvordan de udtrykker oxytocin.

Evolutionsbiologisk nødvendighed

Hypotesen er, at gifte mænd udskiller mere oxytocin end ugifte mænd, og at det har en indflydelse på testosteronniveauet.

testosteron hårtab mand ægteskab gift

Et lavt testosteronniveau forbindes blandt andet med hårtab, forringet sædproduktion og mindsket sexlyst. Men faldet i dette studie er ikke så drastisk, at det betyder noget for sundheden, ser det ud til. (Foto: Shutterstock)

»Det er spekulation, og vi har ikke haft mulighed for at måle oxytocinniveauet i dette studie, men det giver mening, at det kan spille en rolle, når man betragter det fra et evolutionsbiologisk perspektiv,« siger Anna-Maria Andersson.

»Det er selvfølgelig nødvendigt for manden at kunne forsvare sin kone og eventuelle børn. Man har stadig brug for testosteron. Men det er også nødvendigt at modificere sin adfærd over for dem, man skal tage sig af. Det er vigtigt, at man knytter sig til sin familie og skaber sociale bånd,« fortsætter hun.

Kvindelige signalstoffer på spil

En anden hypotese er, at gifte mænds testosteronniveau ændrer sig, fordi de udsættes for kvindelige feromoner, en slags eksterne signalstoffer, når de lever sammen med en kvinde.

»Det er et meget ukendt territorium, og man ved ikke særlig meget virkningen af feromoner. Men der er jo en tendens til, at kvinder, som lever sammen, på et tidspunkt begynder at menstruere samtidig, hvilket måske skyldes feromoner. Hvis det er tilfældet, kan feromonerne muligvis også påvirke mandens hormoner. Det kunne være super interessant, hvis individer faktisk påvirker og fører en slags hormonkrig,« siger Anna-Maria Andersson.

Som beskrevet er alle disse hypoteser spekulationer – og der er flere af dem – men faktum er, at ægteskabet har en effekt på mænds hormoner. Kan vi så bruge den viden til noget? Skal vi foretage os noget?

»Nej, det er indtil videre bare en interessant observation. Og nej, man skal ikke gøre noget ved det. Gifte mænd skal ikke begynde at tage anabolske steroider for at booste testosteronniveauet,« siger Anna-Maria Andersson.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk