Mænds hjerner ældes hurtigere end kvinders: Kvinders hjerner er fire år yngre
Kilde: 
05 februar 2019

Kvinders hjerner er omtrent fire år yngre end mænds -  i hvert fald, når det gælder stofskifte og hjernens energiomsætning.

Det konkluderer et nyt amerikansk studie, der har undersøgt hvordan sukker bliver omdannet til energi i hjernen på i alt 205 mænd og kvinder, skriver the Guardian.

LÆS OGSÅ: Danske hjerneforskere: Så forskellige er mænd og kvinder heller ikke

»Hjernens metabolisme (stofskifte, red) ændrer sig med alderen, og vi har observeret, at en stor del af forskellen på, hvordan hjernen ændrer sig, dikteres af kønnene,« fortæller en af forskerne bag, Marcus Raichle, professor i neurologi ved Washington University school of medicine, ifølge the Guardian.

»Når vi ser på hjernens metabolisme som et udtryk for alder, så ser kvinders hjerne omkring fire år yngre ud, end de faktisk er,« tilføjer han.

Blandt babyer og unge børn sker en proces, som man kalder for aerob glykolyse, i hjernen, hvilket får den til at udvikle sig. Denne proces går langsommere, når de fleste rammer voksenstadiet, og den rammer typisk et lavpunkt, når folk bliver 60.

Forskerne har undersøgt mænd og kvinder i aldersgruppen fra 20 til 82 år, og deres nye opdagelse kan muligvis forklare, hvorfor kvinder typisk holder sig mentalt skarpere end mænd, når de bliver ældre, vurderer Marcus Raichle.  

»Det store spørgsmål er, hvorfor det er sådan,« siger han til the Guardian.

Forskerne har undersøgt, om det skyldes en hormonel forskel, men de ser ikke en forskel i stofskiftet, når kvinder menstruerer, så det virker usandsynligt.

LÆS OGSÅ: Det ved vi (ikke) om kønsforskelle i hjernen

Det er også usikkert, hvilke medicinske effekter forskellen har, men det er ifølge the Guardian tidligere blevet påvist, at et lavere stofskifte har en negativ effekt på, hvor godt vi husker og lærer samt andre såkaldte neurodegenerative sygdomme.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÆS OGSÅ: Dansk forsker afliver hjernemyte: Mænd bruger også begge hjernehalvdele

LÆS OGSÅ: Kønsforskelle i hjernen

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.