Mænd tror, kvinder vejer for meget
Mænd er tykkere, end de selv tror. Til gengæld opfatter de kvinder som tykkere, end de er, viser en ny dansk undersøgelse. De skæve kropsbilleder går igen i synet på vores børn og kan give store problemer for begge køn.

Det er ikke kun voksne kvinder, der bliver fejlbedømt. Forældre har en tendens til at tro, at deres døtre er overvægtige, inden de er det. Til gengæld ser de ikke sønnernes overvægt. (Foto: Colourbox)

Det er ikke kun voksne kvinder, der bliver fejlbedømt. Forældre har en tendens til at tro, at deres døtre er overvægtige, inden de er det. Til gengæld ser de ikke sønnernes overvægt. (Foto: Colourbox)

Avisernes weekendsektioner er fulde af slankeopskrifter og motionstips, tv-fladen vrimler med folk, der gerne vil tabe sig, og enhver damebladslæser med respekt for sig selv kan recitere BMI-formlen i søvne. 

Vi lever i et vægtfikseret samfund, men alligevel har vi danskere en skæv opfattelse af, hvornår man er undervægtig, normalvægtig og overvægtig.

Mens mænd undervurderer deres egen overvægt, bliver kvinder opfattet som tykkere, end de egentlig er - af både dem selv og deres samlevere.

Det viser en ny undersøgelse fra forskningsinstituttet AKF (Anvendt KommunalForskning), som er offentliggjort online af det britiske tidsskrift 'Health'.

Forskellige selvbilleder

I studiet er flere  end 1000 personer blevet spurgt om deres højde og vægt. Derefter har de svaret på, hvilken vægtkategori de ville placere sig selv i: undervægtig, normalvægtig, let overvægtig, overvægtig eller svært overvægtig.

Det viste sig, at der var nogle klare skævheder i, hvordan mænd og kvinder vurderede sig selv.

  • Mænd undervurderede generelt deres egen vægt. Det vil sige, en del af de mænd, der efter BMI-skalaens officielle retningslinjer var overvægtige, betragtede sig selv som normalvægtige. 
     
  • Desuden var der en tendens til, at betydeligt overvægtige mænd og kvinder undervurderede deres egen overvægt.
     
  • De kvinder, der efter retningslinjerne var undervægtige eller normalvægtige, havde derimod en tendens til at overvurdere deres egen vægt. En del af dem beskrev altså sig selv som normalvægtige, selv om de var undervægtige, eller som overvægtige, selv om de lå i det normale område.

»Kvinder er nok lidt hårdere ved sig selv, mens mænd er lidt mere tilgivende og synes, at de ser da meget godt ud,« siger sociolog Vibeke Tornhøj Christensen, som står bag undersøgelsen.

Mænd er også hårde ved kvinder

Studiet viser altså, at selvom BMI-skalaens kategorier er de samme for kvinder og mænd, så måler de to køn sig i høj grad på forskellige skalaer – en tendens, der tidligere er påvist i lignende studier fra udlandet.

Som noget nyt spurgte Vibeke Tornhøj Christensen også mændene og kvinderne, hvordan de opfattede deres ægtefælle eller samlevers vægt.

Her viste det sig, at mens kvinderne undervurderer deres mænds vægtniveau en smule, så havde mændene en klar tendens til at overvurdere kvindernes vægt, hvis kvinderne var undervægtige eller normalvægtige.

Fakta

BMI står for Body Mass Index.

En persons BMI-tal fortæller om sammenhængen mellem højde og vægt, og er den officielle måde at beregne over- eller undervægt.

Tallet udregnes ved hjælp af formlen: vægt (kg) / (højde x højde (m))

<18,5: Undervægtig
18,5-24,9: Normalvægtig
25-29,9: Let overvægtig
30-34,9: Overvægtig
35+: Svært overvægtig

BMI-skalaen er blevet kritiseret, fordi den ikke tager højde for, hvor meget af vægten, der er muskler, og hvor meget der er fedt.

Derfor kan man ikke bruge BMI-skalaens kategorier for folk, som er meget muskuløse.

I gennemsnit skulle der kun et BMI på 22,59 til, før mændene vurderede deres partner som overvægtig, selvom man ifølge de danske og internationale retningslinjer først er overvægtig med et BMI på mere end 25.

»Det viser, at det ikke kun er kvinder, der banker sig selv i hovedet med deres vægt, men at der i meget høj grad sker en overførsel af opfattelser mellem kønnene, så begge køn får denne opfattelse,« siger Vibeke Tornhøj Christensen.

Fundet overrasker forskeren lidt.

»Når mændene begynder at opfatte kvinder som overvægtige, inden de er det, så går det jo lidt i mod den generelle idé om, at mænd godt kan lide en kvinde med lidt på sidebenene,« siger Vibeke Tornhøj Christensen.

Vi ser også skævt på vores børn

Vibeke Tornhøj Christensen understreger, at hun ikke som sådan har undersøgt mændenes eller kvindernes idealer.

Alligevel er hun ikke i tvivl om, at når mænd og kvinder overvurderer kvindernes vægt, så handler det i høj grad om det meget slanke kvindeideal, man oplever i medier, reklamer og på film.

Idealerne gælder ikke kun voksne, de smitter også af på opfattelsen af børn. Det viser et parallelt studie, hvor Vibeke Tornhøj Christensen har undersøgt forældres opfattelse af deres børns vægt.

»Her kan man se, at det samme mønster går igen. Forældrene har en tendens til at vurdere pigerne til at være overvægtige, lidt før de er det, mens drengenes vægt undervurderes. Man er ligesom hårdere ved døtre end ved sønner,« siger hun.

Nogle forældre overvurderer altså deres døtres vægt, mens andre forældre ikke opfatter deres børn som overvægtige, selv om de er det.

Urealistisk syn på vægt påvirker sundheden

At der er forskellige fysiske idealer for mænd og kvinder er ikke så mærkeligt, forklarer Vibeke Tornhøj Christensen.

Fakta

I undersøgelsen har sociolog Vibeke Tornhøj Christensen lavet en omfattende statistisk analyse af data fra 1019 personer.

En af de usikkerheder, der er knyttet til studiet, er, at personerne selv har angivet deres egen og partnerens højde og vægt.

Tidligere undersøgelser har vist, at folk har en tendens til at rapportere, at de vejer lidt mindre, end de egentlig gør.

Det kan betyde, at mændene faktisk undervurderer deres egen vægt endnu mere, end der fremgår af undersøgelsen, mens kvinderne måske ikke overvurderer deres vægt helt så meget.

Den mulige underrapportering gælder både for mænd og kvinder, og påvirker derfor næppe de kønsforskelle, der kan læses ud af undersøgelsen.

»Mænd skal være stærke og muskuløse beskyttere, og derfor må de gerne være store – om det så egentlig er mere fedt end muskler, det gør måske ikke så meget. Samtidig er der en opfattelse af, at det kvindelige og feminine, det er tyndt og slankt,« siger hun.

Men både det at undervurdere og overvurdere sin egen (eller partnerens) vægt kan give problemer.

På den ene side kan det være et sundhedsproblem, når mænd eller kvinder undervurderer deres egen overvægt - og det gør de mere og mere, viser et amerikansk studie fra 2008. For hvis ikke man tror, man er overvægtig, er der mindre chance for, man gør noget for at tabe sig.

Skævt kropsbillede skaber pres på kvinder

På den anden side kan det det skæve kropsbillede skabe et unødvendigt pres på kvinder.

»Det kan betyde, at nogle kvinder går rundt og bekymrer sig om deres vægt, selvom de ikke har brug for det, og måske bliver ulykkelige, fordi de ikke kan leve op til de idealer, der findes,« siger Vibeke Tornhøj Christensen.

Det gælder ikke mindst for de helt unge piger, der kan blive presset til at tabe sig, inden de rent faktisk har et problem.

Vibeke Tornhøj Christensen mener derfor, at forældre og sundhedsmyndigheder skal være opmærksomme på, hvad der er sundhed, og hvad der er signaler fra medierne.

»Men det er ikke en let problematik, for samtidig er der befolkningsgrupper, som har problemer med overvægt,« siger hun.

»På den ene side skal man passe på med at overproblematisere vægt og sundhed, og på den anden side er der et behov for, at disse ting bliver problematiseret for særlige befolkningsgrupper.« 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk