Mænd sveder bedre end kvinder
Utrænede kvinder er de dårligste til at svede, mens trænede mænd scorer topkarakter, viser ny japansk undersøgelse.

Det er pigerne efter drengene i svedkonkurrencen. Til gengæld er forskere i tvivl om, hvorvidt kvinder er bedre til at slippe af med varmen på andre måder for eksempel gennem huden. (Foto: Colourbox)

Det er pigerne efter drengene i svedkonkurrencen. Til gengæld er forskere i tvivl om, hvorvidt kvinder er bedre til at slippe af med varmen på andre måder for eksempel gennem huden. (Foto: Colourbox)

Helt vrøvl er det ikke, at mænd sveder, mens kvinder gløder.

Et japansk studie viser nemlig, at mænd sveder mere effektivt end kvinder og i større mængder. Det skriver BBC News.

Resultatet fremkom ved at lade 37 personer cykle på en kondicykel i en time med stigende intensitet.

Det viser sig, at kvinder, der sjældent motionerer i dagligdagen, har sværest ved at få svedperlerne frem, mens mandlige sportsfolk producerer den saltede kropsvæske i overflod. Et resultat, der er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser.

Kvinder klarer dårligere sommervarmen

Evnen til at svede er en vigtigt funktion, som hjælper kroppen med at tilpasse sig varme omgivelser. Sveden er nemlig med til at køle kroppen.

Studiet indikerer derfor, at kvinder lider mere i sommervarmen end mænd.

Forklaringen er ifølge forskerne helt enkel den, at kvinder har mindre væske i kroppen end mænd.

Derfor er det biologisk set smart for dem at spare på de livsvigtige dråber for at undgå at dehydrere, når Solen bager.

»Det mindre svedtab hos kvinder kan være en adaptionsstrategi for at sikre overlevelse i et varmt miljø, mens den højere svedrate hos mænd kan være en strategi til at opnå større effektivitet under arbejde og bevægelse,« siger medforfatter Yoshimitsu Inoue fra Laboratory for Human Performance Research ved Osaka International University i Japan til BBC News.

Dyrk motion før en hedebølge

Alle testpersonerne begyndte at svede under øvelsen, men kvinderne skulle op i et højere gear end mændene, før processen gik i gang.

Tilmed steg forskellen mellem kønnene, efterhånden som intensiteten steg.

Der var også stor forskel på de trænede og utrænede personer, og forsøget viser, at man ved at dyrke motion kan forbedre sin evne til at svede.

Regelmæssig motion før en hedebølge kan derfor hjælpe kroppen med at akklimatisere.

Resultaterne er netop publiceret i tidsskriftet Experimental Physiology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk