Lys om natten koblet til større risiko for brystkræft
Kilde: 
18 august 2017

Har du en gadelygte eller et havelys, der lyser ind på dig om natten, udenfor dit soveværelsesvindue? Så kan det være, du skal være mere obs på at komme til din mammografi-undersøgelse.

Det skriver Harvard University i en pressemeddelelse.  

Lys udenfor vinduet ved nattetide er nemlig blevet linket til større risiko for at udvikle brystkræft hos kvinder i et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Health Perspectives. 

Faktisk stiger risikoen for at få brystkræft med hele 14 procent, hvis man udsættes for lys om natten, og jo mere lys hun udsættes for, jo større er risikoen for, at hun får brystkræft senere i livet. 

Forskerne lavede forsøget ved at bruge sundhedsdata for næsten 110.000 kvinder fra databasen Nurse's Health Study, som blev skrevet ind fra 1989 til 2013. De data sammenlignede de med satellitfotos af kvindernes bopæl taget ved nattetide og med oplysninger om, hvorvidt kvinderne arbejdede nattevagter eller ej. 

Tallene holdt dog kun stik ved kvinder, der var tidligere rygere og endnu ikke var kommet i overgangsalderen. Forskerne ved ikke hvorfor.

Tidligere studier har vist, at når vi bliver udsat for lys om aftenen, nedsættes mængden af hormonet melatonin i kroppen, hvilket igen kan køre vores indre 'ur' af sporet – det ur, der fortæller kroppen, at vi er trætte. 

Hormonet er også i tidligere studier blevet koblet sammen med evnen til at holde udviklingen af brystkræft tilbage. 

»I vores moderne industrialiserede samfund er kunstigt lys nærmest til stede overalt. Vores resultater viser, at den store eksponering for lys om ntten kan representere en hidtil ukendt risiko for at udvikle brystkræft,« siger Peter James, der er professor på Harvard University og førsteforfatter på studiet, til pressemeddelelsen

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.