Lynguide: Sådan gennemskuer du lødigheden af studier om sundhed og COVID-19
Lægemiddelstyrelsen og Videnskab.dk giver journalister og alle andre værktøjerne til at navigere i junglen af studier.

Det korte webinar er målrettet journalister, men rådene er også relevante for andre, der vil lære om evidens og formidling af sundhedsvidenskab. Video: Lægemiddelstyrelsen / Videnskab.dk

Det korte webinar er målrettet journalister, men rådene er også relevante for andre, der vil lære om evidens og formidling af sundhedsvidenskab. Video: Lægemiddelstyrelsen / Videnskab.dk

Siden COVID-19-pandemien for alvor kom til Danmark i marts i år, har de danske medier skrevet på livet løs om corona og forskning.

Alverdens studier viser mange forskellige resultater, og det kan være svært som læser, men også som journalist at vide, hvilke forskningsresultater der er mest troværdige.

I foråret afholdt Nikolai Brun, der er medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen, et webinar sammen med Videnskab.dk’s nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen.

Sammen gennemgik de, hvordan myndighederne og videnskabsjournalister kan gennemskue, hvor solide nye studier og informationer er.

I videoen i toppen af artiklen kan du høre Nikolai Brun og Jonas Salomonsens råd.

Er studiet blevet blåstemplet?

En af de første ting, man bør holde øje med, er, om nyhedshistorien bygger på et videnskabeligt studie, og hvor studiet er udgivet. Er studiet udkommet i et fagfællebedømt (peer reviewed) tidsskrift?

Med andre ord, har forskere, der ikke har forbindelse til studiet, blåstemplet forskningen?

Det kan du læse mere om i artiklen ’Manifest: Vurder, om forskningen er solid’.

Som journalist er det samtidig vigtigt at være opmærksom på, hvordan læserne opfatter overskriften på en historie.

I webinaret fortæller Jonas Salomonsen blandt andet om en artikel med titlen ’Forskere overraskede: Rygere bedst rustet mod corona’.

Overskriften alene kan give indtrykket af, at man er bedre rustet mod coronavirus, hvis man ryger, men det bakker videnskaben generelt ikke op om. Historien handler om et enkelt, lille forsøg med mange usikkerheder.

Samlet peger forskningen på, at rygning øger risikoen for svær sygdom, hvis man rammes af COVID-19.

Nyhedsredaktøren opfordrer derfor journalisterne til at tænkte grundigt over, hvordan deres overskrifter bliver forstået af læserne.

I videoen kan du også se Nikolai Brun gennemgå Lægemiddelstyrelsens evidenspyramide.

Når et medicinalfirma ønsker at få godkendt et lægemiddel, sender man en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen, der skal vurdere, om der er stærk eller svagt evidens for lægemidlets virkning.

Ved hjælp af evidenspyramidens syv trin, vurderer Lægemiddelstyrelsen om medicinalfirmaets ansøgning enten bliver godkendt eller afvist.

Hvis du gerne vil have flere tips til, hvordan du navigerer rundt i sundhedsverdenen, kan du læse Videnskab.dk’s manifest, der giver dig værktøjer til at anskue nyhedsartikler og forskning med et mere kritisk blik.

Klik rundt til manifestets fem korte kapitler i den interaktive grafik her:

 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.