Lugten af tårer hæmmer mænds sexlyst
Kvindetårer ser ud til at indeholde et kemisk signal, som hæmmer sexlyst og testosteron hos mænd. Formålet kan være at få en brunstig eller aggressiv mand til at falde til ro, mener forsker.

Feromoner er ikke kun noget med sved, tiltrækning og partnervalg. Et nyt studie viser, at også tårer indeholder kemiske signalstoffer, og disse stoffer har et helt andet formål. (Foto: Colourbox)

Feromoner er ikke kun noget med sved, tiltrækning og partnervalg. Et nyt studie viser, at også tårer indeholder kemiske signalstoffer, og disse stoffer har et helt andet formål. (Foto: Colourbox)

 

De fleste kvinder har sikkert hørt nogen - gerne en mand - påstå, at »hvis en kvinde vil have sin vilje, skal hun bare give sig til at græde.«

Og måske indeholder det lettere mandschauvinistiske udsagn et gran af sandhed, for kvindetårernes kemi er faktisk med til at ændre mænds adfærd, konkluderer et studie, som netop er publiceret i tidsskriftet Science.

Her viser forskere fra Weizmann Institute of Science og Edith Wolfson Medical Center i Israel, at lugten af kvindetårer sænker mænds testosteronniveau og mindsker deres lyst til sex.

Det har sandsynligvis været nyttigt for kvinden i et evolutionsperspektiv, mener neurofysiolog Troels W. Kjær fra Rigshospitalet.

»På den måde kan tårerne være beskyttelse mod en aggressiv han, eller de kan få en han til at falde til ro, og måske sætte sig ned og hygge om det fælles afkom, i stedet for at tilfredsstille sine egne behov,« siger Troels W. Kjær

Triste tårer har særlig kemi

Indtil nu har den almene opfattelse været, at tårer er et rent psykologisk fænomen - når det ikke bare er en praktisk måde at rense og beskytte øjnene mod chilifingre, støvkorn og blæsevejr.

(Foto: Science/AAAS)

Men de tårer, du fælder, når du skændes med kæresten eller ser Titanic, de har en helt anden kemisk sammensætning, end når dine øjne løber i vand i vinden.

Det fik en gruppe israelske forskere til at tænke, at tårerne måske ikke bare var et psykologisk fænomen, men at de også havde en særlig, kemisk funktion.

For at teste den hypotese opsatte de en række forsøg, som skulle afsløre, om kvindetårer havde en effekt på mænds adfærd og opfattelse af kvinder.

Ægte tårer fjerner sexlyst

I de israelske forskeres forsøg blev en gruppe mænd sat til at lugte til en gennemsigtig væske, som var enten kvindetårer eller almindeligt saltvand. Hverken forsøgslederen eller mændene selv vidste, hvad de lugtede til.

Bagefter blev mændene præsenteret for billeder af en række forskellige kvinder, og skulle vurdere, hvor attraktive de var.

Det viste sig, at mændene, der havde lugtet til rigtige tårer, generelt vurderede kvinderne til at være mindre attraktive. Mændene var også efter eget udsagn minde seksuelt opstemte, de viste færre fysiologiske tegn på ophidselse, og de havde et lavere niveau af testosteron i deres spyt.

Med et stykke papir med tårevæske under næsten indsnusede mændede tårerne under hele forløbet. (Foto: Science/AAAS)

Desuden viste hjerneskanninger, at mændene havde mindre hjerneaktivitet af den slags, der normalt forbindes med seksuel ophidselse.

Beskyttelse og kvindelige værdier

Mændene så på intet tidspunkt nogen grædende kvinder, de vidste ikke engang, at de lugtede til tårer. Det peger på, at det er selve tårernes kemi, som påvirker mandens adfærd.

Den slags kemiske signaler, som udskilles af kroppen og påvirker vores artsfællers adfærd, kaldes feromoner, og indtil nu har man kun fundet dem i sved og vaginalsekret.

Og selvom det kommer bag på Troels W. Kjær, at der er tale om egentlige feromoner i tårevæsken, så er han ikke i tvivl om, at konklusionen giver god mening.

»Meningen er jo helt klart, at en alfahan, som måske er i gang med at tilfredsstille sine egne seksuelle behov eller andre behov, bliver hæmmet i den handling, fordi det gør ondt på kvinden eller gør hende bange,« siger han.

»Man kan nemt forestille sig, at gråd på den måde er en måde at fremme de værdier, som man traditionelt ville kalde kvindelige.«

Kemi mellem mennesker

Meningen er jo helt klart, at en alfahan, som er i gang med at tilfredsstille sine egne seksuelle behov eller andre behov, bliver hæmmet i den handling, fordi det gør ondt på kvinden eller gør hende bange.

Neurofysiolog Troels W. Kjær

For ham er studiet interessant, fordi det fortæller noget om, hvordan vores humør og adfærd bliver påvirket af kemiske signaler fra andre mennesker, helt uden at vi er klar over det.

»Det er vigtigt at vide, hvordan de her ting får adgang til din hjerne. For det er netop de ting, vi bliver påvirker af ubevidst, som virker allerstærkest i vores hjerne,« siger Troels W. Kjær.

Indtil videre kender man omkring 20 forskellige feromoner, som blandt andet spiller en rolle, når det gælder tiltrækning og partnervalg, men ifølge overlæge Troels W. Kjær kan der nemt være ti gange så mange, som vi bare ikke har opdaget endnu.

Stadig ubesvarede spørgsmål

Samtidig ved forskerne ikke ret meget om, hvordan vi sanser feromonerne, og hvordan de virker i vores hjerne.

Derfor mener Troels W. Kjær også, at det er ærgerligt, at de israelske forskere ikke har undersøgt, hvad det er for nogle molekyler i tårevæsken, der påvirker mændene.

»Jeg tror, det er nogle molekyler, som ligger ovre i neurotransmitter-gaden, måske nogle monoaminer, som er relativt små molekyler,« gætter han.

Samtidig påpeger han også, at forsøget kun beskriver kvindetårer i en særlig kontekst, og at det også vil være interessant at undersøge tårer hos børn og mænd, for at se om de har lignende eller anderledes effekter på omgivelserne.

Hvad er feromoner?

Feromoner er stoffer, som udskilles af kroppen, og som kan påvirke andre mennesker ubevidst.

Feromoner kan ikke lugtes, men de fungerer som en ubevidst, kemisk signal mellem mennesker.

Indtil videre har feromoner især været forbundet med kærlighedsliv, partnervalg og seksuel tiltrækning mellem kønnene.

Forsøg har for eksempel vist, at hvis kvinder blev bedt om at vælge en T-shirt ud fra lugten, så endte hun ofte med at vælge en partner, med helt andre gener end hende selv.

For at få sunde og raske børn, gælder det om at finde en partner, der er så forskellige fra os selv som muligt rent genetisk, og feromoner hjælper os tilsyneladende med det.

Præcis hvad disse feromoner består af, og hvordan vi opfanger dem, er der stadig en del tvivl om.

Og selvom forskerne har identificeret omkring 20 forskellige feromoner, er Troels W. Kjær ikke i tvivl om, at der findes op til ti gange flere.

Om forsøget

De israelske forskere foretog en række forskellige forsøg, for at undersøge kvindetårernes virkning. I det første forsøg deltog 24 mænd. De deltog alle to gange, en gang, hvor de lugtede til kvindetårer, en gang, hvor de lugtede til en saltvandsopløsning.

Mændene blev præsenteret for en række billeder af kvinder, og skulle vurdere, hvor attraktive og hvor triste, kvinderne var. Forsøget blev gentaget, nu med 50 mænd, som nu skulle se en sørgerlig film efter at have sniffet til tårerne, for at se om det gjorde nogen forskel, at de var i et trist humør.

Konklusionen var den samme i begge forsøg: Lugten af kvindetårer fik ikke kvinderne til at se mere triste ud, men det fik dem til at se mindre attraktive ud. Yderligere forsøg viste, at kvindetårerne gav en lavere svedproduktion (et fysiologisk tegn på, at de var mindre sexuelt ophidsede), og et lavere testosteronniveau i mændenes spyt. Desuden viste hjerneskanninger, at mændene udviste mindre hjerneaktivitet af den slags, som normalt forbindes med seksuel ophidselse.

»Det er et stærkt studie. De har fundet signifikans i relativt mange ting, og studiet bygger på både fysiologisk viden, viden om forsøgsdesign og psykologisk viden,« siger neurofysiolog Troels W. Kjær.

Han mener desuden, at studiets troværdighed er høj, fordi der er tale om et såkaldt dobbeltblindet studie, hvor hverken mænd eller forsøgsleder vidste, at der var tale om tårevæske. Tårerne blev samlet fra flere forskellige donorkvinder, der var sat til at se en trist film.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk