Luftforurening giver mindre babyer
Ny dansk forskning viser, at gravide kvinder, der udsættes for selv meget små mængder luftforurening, risikerer, at deres ufødte børn inde i maven ikke vokser, som de bør.

Forurening fra blandt andet biler kan skade fostre, så de fødes undervægtige eller med mindre hovedomkreds end normalen. Selv ved mindre mængder forurening end EU´s grænseværdier tager de ufødte børn skade (Foto: Shutterstock

Forurening fra blandt andet biler kan skade fostre, så de fødes undervægtige eller med mindre hovedomkreds end normalen. Selv ved mindre mængder forurening end EU´s grænseværdier tager de ufødte børn skade (Foto: Shutterstock

Dansk forsker står bag et nyt stort studie, der viser, at ufødte børn kan tage skade, når mor udsættes for selv meget små mængder luftforurening – også mindre end hidtil antaget.

Fostrene tager allerede skade ved luftforureningsmængder, der er mindre end EU´s fastsatte grænseværdier, hvilket vil sige, at inden luftforureningen kommer op i nærheden af grænseværdierne, har den en effekt på de ufødte børn.

Resultatet kan være, at børnene ikke vokser tilstrækkeligt inde i kvindens mave og fødes med lav fødselsvægt (mindre end 2.500 gram efter 37. uge), eller at deres hovedomkreds er mindre end normalt.

De to ting har stor betydning for resten af livet fortæller forskeren bag det nye studie:

»Lav fødselsvægt kan det lede til en lang række sygdomme som luftvejsproblemer, cancer og hjertekarsygdomme. Mindre end normal hovedomkreds er forbundet til lav intelligens. Der er rigtigt mange børn, der har taget skade af, at deres mødre har været udsat for luftforurening under graviditeten,« skriver studiets førsteforfatter postdoc Marie Pedersen ved Centre for Research in Environmental Epidemiology i Barcelona i en mail til Videnskab.dk.

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidskrift the Lancet Respiratory Medicine.

74.000 kvinder undersøgt

I studiet har forskerne brugt data fra over 74.000 europæiske kvinder, der har født mellem februar 1994 og juni 2011. Data er fra 14 tidligere studier fra 12 forskellige lande.

Ved at kende til samtlige kvinders hjemmeadresse kunne forskerne estimere mængden af luftforurening fra blandt andet biler, som kvinderne var blevet udsat for dagligt under graviditeten.

Fakta

Kvinder, der er gravide nu og ikke kan vente på, at EU laver grænseværdierne for luftforurening om, kan ifølge forskerne selv gøre noget for at minimerer den mængde forurening, de udsættes for.

Kvinderne skal ifølge forskerne:

• Undgå så vidt muligt ofte og langvarige ophold i myldertiden eller svært luftforurenede områder.

• Bo tæt op ad grønne områder og hellere sove med vinduet åbnet ud mod en park end en trafikeret vej.

• Hellere bruge radiatorer end brændeovn til at varme hjemmet op.

• Sørge for, at hjemmet bliver gennemluftet ofte og grundigt.

Derved kunne forskerne kigge efter sammenhænge mellem mængden af luftforurening og vægten samt hovedomkredsen på de børn, som kvinderne fødte.

Undersøgelsen viste, at alle stigninger i alle former for luftforurening øgede risikoen for, at kvinderne havde født et barn med lav fødselsvægt eller mindre hovedomkreds.

Specielt mængden af små forurenende partikler på mindre end 2,5 mikrometer havde øget risikoen markant, viste undersøgelsen. Selv ved mængder, der var mindre end de EU-bestemte grænseværdier, så forskeren stigningen i risiko.

Grænseværdierne skal ned

Resultatet af det nye studie, viser ifølge Marie Pedersen, at yderligere restriktioner på den tilladte mængde luftforurening kan reducere antallet af børn, der fødes med lav fødselsvægt.

Specielt kan der med fordel skæres i grænsen for forurening med partikler mindre end 2,5 mikrometer.

»Reducerede man grænseværdien for luftforurening med partikler på mindre end 2,5 mikrometer fra den nuværende grænse på 25 mikrogram per kubikmeter til 10 mikrogram per kubikmeter, kunne man reducere antallet af børn, der fødes med for lav fødselsvægt, med 22 procent,« siger Marie Pedersen.

Medforfatter til studiet, professor John Wright, leder af Bradford Institute for Health Research, mener at resultatet af det nye studie sender et klart budskab til verdens politikere:

»Kvinder rundt om i verden udsættes for forureningsmængder, der er på størrelse med eller større end dem, vi har undersøgt i dette studie. Vores resultater er en klar besked til politikerne om, at de skal lave tiltag for at forbedre den luft, som vi alle sammen deler,« siger han i en pressemeddelelse om studiet.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.