Luften på plejehjem kan være skadelig for beboerne
En ny undersøgelse tyder på, at indeklimaet på plejehjem har stor betydning for ældre beboeres helbred. Selv små og tilladte koncentrationer af forurenende stoffer i luften ser ud til at kunne skade de ældres lunger.

600 beboere på plejehjem i 7 forskellige lande - herunder Danmark - har deltaget i en ny undersøgelse af, hvordan indeklimaet kan påvirke plejehjemsbeboernes helbred. (Foto: Colourbox)

600 beboere på plejehjem i 7 forskellige lande - herunder Danmark - har deltaget i en ny undersøgelse af, hvordan indeklimaet kan påvirke plejehjemsbeboernes helbred. (Foto: Colourbox)

Indeklimaet på landets plejehjem kan have stor betydning for beboernes helbred.

En ny undersøgelse har tjekket koncentration af forskellige luftforenende stoffer på plejehjem, og det viste sig, at selv lave niveauer af luftforenende stoffer var forbundet med lungeproblemer hos plejehjemsbeboerne.

»De fleste plejehjem har fokus på at sørge for, at beboerne har det varmt og får nok at spise og drikke. Men vi mener, at det kan være et overset problem, at plejehjemmene ikke har fokus på også at sørge for en god luftkvalitet for de ældre,« siger professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Respiratory Journal.

Ældre er følsomme over for dårlig luft

Ifølge Torben Sigsgaard kan netop plejehjemsbeboere være særligt følsomme over for dårlig luftkvalitet i hjemmet.

De koncentrationer af luftforurenende stoffer, som forskerne målte på plejehjemmene, overskred ikke gældende regler, men alligevel kunne forskerne se en klar sammenhæng mellem mængden af stofferne i plejehjemmets indeklima og beboernes lungefunktion.

»Ældre mennesker er mere sårbare over for luftforurenende stoffer end os andre. Dels fordi de ikke har de samme forsvarsmekanismer, som da de var unge, og dels fordi mange plejehjemsbeboere opholder sig indenfor hele dagen,« forklarer Torben Sigsgaard.

I undersøgelsen så de luftforurenende stoffer ud til at kunne forstyrre lungefunktionen og give de ældre besvær med vejrtrækningen.

Dårlig luft kan også true hjertekarsystemet

På Københavns Universitet mener professor og institutleder Steffen Loft, at landets plejehjem bør være opmærksomme på konsekvenserne af dårligt indeklima.

»Ældre mennesker er mere påvirkelige af dårlig luftkvalitet end andre, og samtidig er det ofte de ældre, der er ramt af dårlig luftkvalitet. Det er ikke kun deres luftveje, som er truet – vi ved fra tidligere forskning, at indendørs partikelforurening også kan påvirke hjerte-karsystemet,« siger professor Steffen Loft, som er leder af Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Han har ikke været en del af den nye undersøgelse men forsker inden for samme område.

600 plejehjemsbeboere deltog

I den nye undersøgelse har forskerne målt koncentrationer af indendørs luftforurenende stoffer på seks plejehjem fra Midtjylland.

De samme målinger blev også foretaget på 44 andre plejehjem fra udlandet, og dermed deltog i alt 600 beboere over 65 år (82 år i gennemsnit) i undersøgelsen.

Fakta

I en ny undersøgelse har forskerne niveauet af forurenende stoffer på 50 forskellige plejehjem i 7 lande (Belgien, Danmark, Frankrig, Grækenland, Italien, Polen og Sverige).

Forskerne har målt på fem stoffer: PM10, PM0.1, formaldehyd, NO2 og O3.

Disse forurenende stoffer kan komme fra forskellige kilder, heriblandt varmeapparater, byggematerialer, møbler, rengøringsmidler, desinfektionsmidler, rygning, kølesystemer eller fra trafikos, som kommer ind udefra.

Alle plejehjemsbeboerne gennemgik en helbredsmæssig spørgeskemaundersøgelse og et antal tests - blandt andet af deres lungefunktion.

Beboere havde åndenød og hoste

Resultaterne viste blandt andet at:

  • Udsættelse for de luftforurenende stoffer kvælstoftveilte (NO2) og PM10 (betegnelse for partikler mindre end 0.01 millimeter) var tydeligt forbundet med åndenød og hoste.
  • Udsættelse for høje niveauer af PM0,1 (betegnelse for partikler mindre end 0,0001 millimeter)  var forbundet med, at beboerne havde haft pibende, hvæsende vejrtrækning gennem det seneste år
  • Høje koncentrationer af stoffet formaldehyd var forbundet med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
  • Stoffernes effekt på helbredet var mest udtalt i hjem med dårlig ventilation og hos beboere, der var over 80 år gamle.

Forurening fra alt fra stearinlys til maling

Torben Sigsgaard forklarer, at de luftforurenende stoffer, som er fundet på plejehjemmene, kan stamme fra mange forskellige slags kilder, heriblandt varmeapparater, byggematerialer, møbler, rengøringsmidler, desinfektionsmidler og kølesystemer.

»Vi kan ikke sige noget præcist om, hvor partiklerne stammer fra. Men vi ved for eksempel at PM01, som er de meget små partikler, typisk kommer fra stearinlys, rygning, madlavning eller fra trafikken udenfor,« fortæller Torben Sigsgaard.

Sådan kan dårligt indeklima undgås

Torben Sigsgaard mener, at plejehjem bør gøre mere for at forhindre indendørs luftforurening ved at begrænse kilderne til forureningen og ved at forbedre ventilationen i bygningerne. Den vurdering er professor Steffen Loft enig i.

»Som et første skridt kan man lufte ud i bygningen, men ved udluftning kan der også komme forurenende stoffer med ind fra trafikken udenfor. Derfor er det ikke sikkert, at luftkvaliteten bliver bedre af at lufte ud – i hvert fald ikke, hvis man bor tæt på en trafikeret vej. En anden mulighed er at få et ventilationssystem, som renser luften. Det kunne helt klart være værd at overveje på plejehjem,« siger Steffen Loft.

Plejehjem overtrådte ikke loven

Torben Sigsgaard understreger, at ingen af plejehjemmene i undersøgelsen har overtrådt gældende retningslinjer for, hvor højt et niveau af de forurenende stoffer der må være indendørs.

»De lå alle sammen langt under grænseværdien, og der var som sådan ikke noget i plejehjemmenes indeklima, som gav anledning til spekulationer, før vi kunne se, at der alligevel var en sammenhæng mellem de stoffer, vi målte i luften, og de ældres helbred,« siger Torben Sigsgaard.

Han understreger dog, at der er brug for mere forskning på området.

»Vi har vist en sammenhæng, men ikke nødvendigvis en årsagssammenhæng. Vi har altså ikke bevist, at de ældre har dårligere lunger på grund af de her luftforurenende stoffer. Men vi kan sige, at det ser ud til, at der er en sammenhæng mellem stofferne og de ældres helbred,« siger Torben Sigsgaard.

Flugter med andre undersøgelser

På Københavns Universitet mener Steffen Loft da også, at undersøgelsens resultater ser sandsynlige ud.

»Deres resultater flugter fint med tidligere undersøgelser. De undersøgelser, jeg selv har været med til at lave, er godt nok ikke lavet på plejehjem men på midaldrende og ældre mennesker, som var så velfungerende, at de kunne bo derhjemme. Men det peger alt sammen på, at luftkvaliteten er vigtig for de ældres helbred,« slutter Steffen Loft.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk