Du kender måske til at følelsen af at have haft et mareridt, hvor du bliver forfulgt af noget skræmmende. Det kan for eksempel være et uhyrligt monster eller en mystisk mand, der er lige i hælene på dig.
Kunne det ikke være fantastisk, hvis du i mareridtet kunne vende dig mod monsteret og spørge: »Hvorfor forfølger du mig egentlig?«.
'Lucide drømme' ('lucid' betyder klar eller lysende på dansk), er drømme, hvor man bliver bevidst om, at man drømmer.
I denne uges afsnit undersøger dine Brainstorm-værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, om alle kan lære at kontrollere sine drømme, eller om man skal have en særlig hjerne for at mestre det.
I afsnittet taler Jais og Asbjørn med Birgitte Rahbek Kornum, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet, som løfter sløret for en lucid drøm, hun selv har haft.
Der findes, så vidt Brainstorm ved, ingen, der forsker i lucide drømme i Danmark, men Jais og Asbjørn har bedt Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker, om at læse op på feltet.
’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
»Det kan umuligt være virkelighed!«
Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan lære at styre sine egne drømme, men ifølge et studie fra 2016 har 55 procent af alle voksne oplevet en lucid drøm mindst én gang, og 23 procent oplever lucide drømme mindst en gang om måneden.
Birgitte Rahbek Kornum mener dog ikke, at det er sandsynligt, at hele Jordens befolkning kan køre med klatten i drømmeland en skønne dag:
»Nogle kan lære det. Det er ikke spor nemt. De studier, hvor man har prøvet at undersøge det videnskabeligt med forskellige teknikker, viser, at der er nogle mennesker, som godt kan lære det. Det kræver, at man bruger tid og øver sig. Og så er der nogle, der bare ikke kan lære det. Det kommer an på, hvordan ens hjerne er indrettet, og hvordan ens biologi er.«
I tidligere studier har forskere observeret sovende forsøgspersoner, der har kommunikeret til forskerne, at de var ved bevidsthed, ved at signalere med øjenbevægelser og vejrtrækning.
Men hvad sker der i hjernen under en lucid drøm?
»Hjernen vågner en smule op. Sådan at frontal cortex – den del af hjernen som styrer fornuften – vågner en lille smule, mens man sover, og pludselig kan man se: ’Hov det her kan umuligt være virkelighed – det er alt for mærkeligt!’,« forklarer Birgitte Rahbek Kornum i podcasten.
Stresset skilsmisse-bjørn
Sammen med Birgitte Rahbek Kornum gennemgår Brainstorm-værterne et nyt studie om lucide drømme, hvori de undersøger forskellige metoder til, hvordan man kan lære at få flere af disse drømme.
De ser også nærmere på flere guides på nettet. En af dem hedder: ‘How To Make Yourself Have A Lucid Dream Tonight’, og den lover, at man kan drømme en lucid drøm allerede samme nat. Det mener Birgitte Rahbek Kornum dog næppe er realistisk.
Hvis man lærer kunsten at styre sine drømme, kan man komme ud for en hel del syrede oplevelser.
Asbjørn har været en tur ned i kaninhullet – bedre kendt som den sociale nyheds- og underholdningshjemmeside Reddit - hvor mange skriver om sine absurde drømme.
Brugeren Iann2 beretter blandt andet om et mareridt, hvor Reddit-brugeren blev jagtet af en bjørn. Da Iann2 vendte sig om og konfronterede bjørnen, svarede bjørnen, at han var meget stresset, fordi han gik igennem en skilsmisse.
Skal man tage forskningen i lucide drømme med et gran salt, eller har forskerne rent faktisk fat i noget?
Lyt med i det nyeste afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s podcast-serie, som du kan lytte til øverst i artiklen eller abonnere på der, hvor du finder dine podcasts.