Lucid dreaming: Kan man lære at styre sine drømme?
Videnskab.dk's hjernepodcast, 'Brainstorm', undersøger i denne uge om man kan aflure, hvordan man bliver bevidst i sine drømme, mens man stadig sover.
Lucid drøm hjerne bevidsthed

Hvem vil ikke gerne være i fuld kontrol i sine egne drømme? Hjernepodcasten Brainstorm undersøger, hvad 'lucide drømme' er, og om alle og enhver kan lære det. (Foto: Shutterstock).

Hvem vil ikke gerne være i fuld kontrol i sine egne drømme? Hjernepodcasten Brainstorm undersøger, hvad 'lucide drømme' er, og om alle og enhver kan lære det. (Foto: Shutterstock).

Du kender måske til at følelsen af at have haft et mareridt, hvor du bliver forfulgt af noget skræmmende. Det kan for eksempel være et uhyrligt monster eller en mystisk mand, der er lige i hælene på dig.

Kunne det ikke være fantastisk, hvis du i mareridtet kunne vende dig mod monsteret og spørge: »Hvorfor forfølger du mig egentlig?«.

'Lucide drømme' ('lucid' betyder klar eller lysende på dansk), er drømme, hvor man bliver bevidst om, at man drømmer.

I denne uges afsnit undersøger dine Brainstorm-værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, om alle kan lære at kontrollere sine drømme, eller om man skal have en særlig hjerne for at mestre det.

I afsnittet taler Jais og Asbjørn med Birgitte Rahbek Kornum, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet, som løfter sløret for en lucid drøm, hun selv har haft.

Der findes, så vidt Brainstorm ved, ingen, der forsker i lucide drømme i Danmark, men Jais og Asbjørn har bedt Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker, om at læse op på feltet.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

»Det kan umuligt være virkelighed!«

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan lære at styre sine egne drømme, men ifølge et studie fra 2016 har 55 procent af alle voksne oplevet en lucid drøm mindst én gang, og 23 procent oplever lucide drømme mindst en gang om måneden.

Birgitte Rahbek Kornum mener dog ikke, at det er sandsynligt, at hele Jordens befolkning kan køre med klatten i drømmeland en skønne dag:

»Nogle kan lære det. Det er ikke spor nemt. De studier, hvor man har prøvet at undersøge det videnskabeligt med forskellige teknikker, viser, at der er nogle mennesker, som godt kan lære det. Det kræver, at man bruger tid og øver sig. Og så er der nogle, der bare ikke kan lære det. Det kommer an på, hvordan ens hjerne er indrettet, og hvordan ens biologi er.«

I tidligere studier har forskere observeret sovende forsøgspersoner, der har kommunikeret til forskerne, at de var ved bevidsthed, ved at signalere med øjenbevægelser og vejrtrækning.

Men hvad sker der i hjernen under en lucid drøm?

»Hjernen vågner en smule op. Sådan at frontal cortex – den del af hjernen som styrer fornuften – vågner en lille smule, mens man sover, og pludselig kan man se: ’Hov det her kan umuligt være virkelighed – det er alt for mærkeligt!’,« forklarer Birgitte Rahbek Kornum i podcasten.

Stresset skilsmisse-bjørn

Sammen med Birgitte Rahbek Kornum gennemgår Brainstorm-værterne et nyt studie om lucide drømme, hvori de undersøger forskellige metoder til, hvordan man kan lære at få flere af disse drømme.

De ser også nærmere på flere guides på nettet. En af dem hedder: ‘How To Make Yourself Have A Lucid Dream Tonight’, og den lover, at man kan drømme en lucid drøm allerede samme nat. Det mener Birgitte Rahbek Kornum dog næppe er realistisk.

Hvis man lærer kunsten at styre sine drømme, kan man komme ud for en hel del syrede oplevelser.

Asbjørn har været en tur ned i kaninhullet – bedre kendt som den sociale nyheds- og underholdningshjemmeside Reddit - hvor mange skriver om sine absurde drømme.

Brugeren Iann2 beretter blandt andet om et mareridt, hvor Reddit-brugeren blev jagtet af en bjørn. Da Iann2 vendte sig om og konfronterede bjørnen, svarede bjørnen, at han var meget stresset, fordi han gik igennem en skilsmisse.

Skal man tage forskningen i lucide drømme med et gran salt, eller har forskerne rent faktisk fat i noget?

Lyt med i det nyeste afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s podcast-serie, som du kan lytte til øverst i artiklen eller abonnere på der, hvor du finder dine podcasts.

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk