Lortequiz: Hvor meget ved du om din puha?
Har du styr på lortet eller lort på styret, når det handler om afføring? Test din viden om ekskrementer, og se, om du kan få alle otte rigtige!
toilet bæ forstoppelse danskere lort afføring

Ak ja. En tur på kummen kan betyde fred og ro og tid til at kigge på sin smartphone. Men for rigtig mange danskere er det svært at gå på toilettet. Ved du, hvor mange der lider af forstoppelse? (Foto: Shutterstock)

Ak ja. En tur på kummen kan betyde fred og ro og tid til at kigge på sin smartphone. Men for rigtig mange danskere er det svært at gå på toilettet. Ved du, hvor mange der lider af forstoppelse? (Foto: Shutterstock)

Selvom det for mange er et kæmpe tabu, at vi laver nummer to, så har det en stor betydning for forskningen.

Hvad end det er arkæologi, medicin eller historie, så spiller lorten en stor rolle. Vi kan nemlig lære en hel masse ud fra bæen, og den kan fortælle en helt masse om os.

Hvorfor er lorten for eksempel brun? Hvornår var der kolera-epidemi i København? Og hvor mange liter luft prutter vi ud hver dag? 

Vi skal quizze om alt det, som vi normalt ikke siger højt. 

Held og lykke! 

 

 

Hvis du ikke klarede quizzen så godt, som du håbede, kan du læse meget mere om lort, bæ og tarmtømning her:

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk