Lørdagsmad ødelægger din slankekur
Træner du og spiser du sundt, men står vægten alligevel stille på stedet? Det kan hænge sammen med en overdreven weekend-kost.

Selv om du ikke tilbringer så meget tid i sofaen, kan den berømte lørdagshygge forkludre planer om en lavere vægt. (Foto: Colourbox)

Selv om du ikke tilbringer så meget tid i sofaen, kan den berømte lørdagshygge forkludre planer om en lavere vægt. (Foto: Colourbox)

Al maden i weekenden, især på lørdage, kan være den største fjende for livvidden hos midaldrende, antyder ny amerikansk forskning.

Hygge-scenariet burde være velkendt også i Danmark, hvor pizzaen nærmer sig nationalret-status. Efter en hektisk uge parkerer mange sig foran mere eller mindre forvoksede fladskærme - med pizza, tacos, burgere, kebab og anden typisk dansk weekend-mad.

Nogen vil spørge sig selv om, hvad der sket med kartoflerne og frikadellerne - det er sikkert rigtig at påpege at mange også vælger sunde varianter - men alligevel:

En ny undersøgelse antyder, at folk som lever efter diæter og træningsprogrammer har en tendens til ikke at gå så hurtigt ned i vægt, som man måske skulle forvente - fordi de spiser meget mere i weekenderne, end de gør på de øvrige ugedage.

Opdagelserne er beskrevet i en undersøgelse i 'Obesity', et tidsskrift som udgives af Nature Publishing Group.

Fladede ud i weekenden

En gruppe forskere fulgte 48 voksne i alderen 50-60 år. De deltog i den såkaldte CALERIE-undersøgelse. (Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy).

En gruppe reducerede deres daglige kalorie-indtag med 20 procent, en anden øgede daglig fysisk aktivitet med 20 procent, mens den tredje (kontrolgruppen) hverken ændrede spise- eller træningsvaner.

»Vi troede at weekenderne kun ville være et problem for enkelte som prøvede at gå ned i vægt,« siger førsteforfatter og assisterende professor Susan B. Racette fra Washington University School of Medicine, USA, til universitetets hjemmeside.

»Det gennemgående billede i tallene både før og efter at vægt- og træningsprogrammerne startede, var overraskende. Folk i diætgruppen gik ned i vægt på hverdage, men i weekenden stoppede det - fordi de spiste mere,« fortsætter hun.

De som trænede, gik også ned i vægt på hverdage - men så lidt op igen i løbet af weekenden.

Rotter holder ikke weekend

Udgangspunktet for den nye forskning er tidligere undersøgelser, som viser at rotter og mus lever både længere og sundere liv, når de sættes på en diæt hvor kaloriemængden begrænses.

Med CALERIE-undersøgelsen, som fortsat er i gang, håber forskerne efterhånden at kunne fastslå om et lavere kalorie-indtag over en lang periode, vil kunne reducere hastigheden for tilsynekomsten af klassiske aldrings-sygdomstegn, eller eventuelt også kunne reversere disse, hos mennesker.

»Men rotter holder jo ikke weekend på samme måde som mennesker gør,« påpeger Racette.

Ikke klar over at de spiste mere

Hun siger at deltagerne i undersøgelsen ikke altid var klar over, at de spiste væsentlig mere i weekenderne.

Før forskernes regime blev indført, fastsatte de 'indgangsværdier' for deltagernes trænings- og spisevaner. Det viste sig, at de klart spiste mest på lørdage.

I gennemsnit kom 36 procent af deres totale kalorie-indtag fra fedt på lørdage.

Havde de fortsat uden ændringer i kost og træning, ville de i gennemsnit have taget næsten 4,5 kilo på i løbet af et år, oplyser Washington University School of Medicine på deres hjemmeside.

Grupperne blev fulgt i et år. De skrev kost-dagbog, brugte skridttæller og blev vejet regelmæssigt.

»Folk, som forsøger at slanke sig, går ofte ikke så meget ned i vægt, og opdagelserne i vores undersøgelse hjælpe til med at forklare hvorfor,« siger Racette.

Vigtigt at planlægge
For dem som ikke deltager i forskningsprojekter af denne type, hvilket jo burde være ganske mange, anbefaler Racette moderation og planlægning, for at undgå weekendernes gastronomiske faldgruber.

Hun anbefaler folk at tage sund mad med sig, hvis de er i byen for at handle eller foretage andre ærinder.

Racette mener også, at du kan tage en madpakke med, hvis du er ude hele dagen med børnene, eksempelvis til idrætsarrangementer.

Så har du i hvert fald noget håndfast at række ud efter, hvis pølsevognen skulle blive lidt for fristende...

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Forholdsvis udbredt weekend-mad.
(Foto: Colourbox)

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.