Lithium i drikkevand beskytter måske mod demens
Jo mere lithium, der er i danskernes drikkevand, des sjældnere får de demens, viser et nyt studie.
demens forebyggelse lithium drikkevand alzheimers psykiatri hjernen

Vandet fra hanen indeholder lave koncentrationer af lithium, som er et naturligt forekommende grundstof. (Foto: Shutterstock) 

Vandet fra hanen indeholder lave koncentrationer af lithium, som er et naturligt forekommende grundstof. (Foto: Shutterstock) 

Ny dansk forskning viser, at der måske kan være en sammenhæng mellem, hvor meget lithium der er i vores drikkevand og risikoen for at få demens.

Forskere fra Københavns Universitet har analyseret oplysninger om 800.000 danskere mellem 50 og 90 år fra forskellige steder i landet.

73.731 af dem havde demens, mens de resterende 733.653 ikke var ramt af sygdommen.

Forskerne målte lithium-indholdet i drikkevandet 151 steder i Danmark. Det viste sig, at folk fra områder, hvor drikkevandet indeholdt de højeste koncentrationer af lithium - over 15 mikrogram per liter - havde 17 procent reduceret risiko for demens.

Resultaterne er netop publiceret i det meget anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.

demens forebyggelse lithium drikkevand alzheimers psykiatri hjernen

Det midterste kort viser forekomsten af lithium i dansk grundvand. I Østdanmark er der mest. (Illustration: GEUS fra artikel publiceret i Geoscience)

Lithium bliver brugt mod bipolar lidelse

Det nye studie finder kun en statistisk sammenhæng. Det er altså ikke sikkert, at det er lithium i sig selv, der beskytter mod demens - det kan lige så vel være andre ting i miljøet i de områder, hvor koncentrationen af stoffet i drikkevandet er højest. 

Det er dog sandsynligt, at det er lithium, der har en beskyttende effekt. 

Lithium er allerede kendt som et stof, der påvirker forskellige processer i hjernen. Stoffet bruges i lægemidler mod depression og bipolar lidelse, hvor man skiftevis har maniske og depressive perioder.

Lars Vedel Kessing, der er professor i klinisk medicin på Københavns Universitet og hovedforfatter på det nye studie, har tidligere lavet forskning, som viser, at de høje koncentrationer af lithium, der er i lægemidler, tilsyneladende beskytter folk med bipolar lidelse mod demens.

I studiet fra 2008 fandt han og kolleger, at patienter med depression og bipolar sygdom havde lavere risiko for at få Alzheimers end andre, hvis de i længere perioder havde taget høje koncentrationer af lithium.

Lithium kan også beskytte mod selvmord, viser forskning, og der er tidligere fundet en sammenhæng mellem lithium i drikkevand og reduceret risiko for at begå selvmord. Jo højere koncentration af stoffet, der er i drikkevandet, des lavere er risikoen for, at folk begår selvmord, viser blandt andet en østrigsk undersøgelse. 

Fundet vækker opsigt i udlandet

Det er dog første gang, at forskere finder en mulig sammenhæng mellem lithium i drikkevandet og reduceret risiko for demens.

På nuværende tidspunkt findes der ingen lægemidler, der kan kurere eller stoppe udviklingen af Alzheimers, og de nye, danske resultater har vakt opsigt i udlandet.

»Det er virkelig en spændende undersøgelse,« siger den britiske professor Simon Lovestone fra Oxford Universitets Afdeling for Psykiatri til BBC.

Dr. David Reynolds fra den britiske organisationen Alzheimers Research, supplerer:

»Det er potentielt spændende, at lave doser af et stof, der allerede er tilgængelige på hospitaler, kan hjælpe med at reducere forekomsten af demens,« siger han.

Forskerne understreger dog, at der er brug for mere forskning, før man ved, om det er drikkevandets indhold af lithium, der i sig selv beskytter mod demens. 

Østdanmark har mest lithium

Forskere fra de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har i forbindelse med det nye studie, for første gang lavet målinger af lithium i det danske drikkevand.

»Lithium findes naturligt i dansk grundvand, men kun i meget lave koncentrationer. Nogle andre lande har langt højere koncentrationer,« siger Jörg Schullehner, der er postdoc på GEUS og har været med til at lave kortlægningen, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geosciences.

Ifølge Jörg Schullehner indeholder drikkevandet i Østdanmark de højeste koncentrationer af lithium. Drikkevand i Vestdanmark indeholder de laveste.

Selv om det skulle vise sig, at lithium i drikkevand virkelig beskytter mod demens, begynder man næppe at tilsætte stoffet til vandet, siger han.

»I Danmark har vi en politik om, at vi behandler grundvandet så lidt som muligt, før det bliver til drikkevand. Vi tilsætter som regel ikke noget,« siger han.   

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: