Lille indsats hjælper mod smerter i nakke og skuldre
Døjer du med smerter fra stillesiddende arbejde? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan et hæve-sænkebord kan hjælpe med at variere din arbejdsstilling, komme smerterne til livs og samtidig sænke din fedtprocent.

Forsøgsdeltagerne mindskede deres daglige 'siddetid' med mere end en time vha. hæve-sænkeborde og oplevede både færre smerter - og mere effektive dage på kontoret. (Foto: Shutterstock)

Forsøgsdeltagerne mindskede deres daglige 'siddetid' med mere end en time vha. hæve-sænkeborde og oplevede både færre smerter - og mere effektive dage på kontoret. (Foto: Shutterstock)

Rigtig mange danskere sidder ned rigtig mange timer om dagen. Måske er du én af dem?

Hvis du arbejder på et kontor, sidder ned mange timer på arbejdet, og hvis du derudover tager bilen eller sidder i bus og tog til og fra arbejde, kommer der endnu mere siddetid oveni.

Historien kort
  • Nyt studie viser, at kontoransatte med en ganske lille indsats kan mindske smerterne i nakke og skuldre markant.
  • Det handler om at variere sin arbejdsposition, rejse sig op, når lejligheden byder sig og aktivt bruge sit hæve-sænkebord.
  • Deltagerne i studiet berettede desuden om mere energi ud på eftermiddagen og mere effektive møder.

Endelig sidder de fleste også ned i sofaen foran fjernsynet, computeren eller mobilen, når de kommer hjem.

Lyder det bekendt?

Hvis ja, er du måske også blandt dem, der jævnligt har ondt i nakke og skuldre, og heldigvis er der godt nyt på vej.

Et nyt studie viser nemlig, at man med få ændringer kan mindske eller helt undgå smerterne.

Lille indsats kan gøre en stor forskel

Studiet har vi gennemført på Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed. Det er det hidtil største af sin slags i verden, og der indgik i alt 317 kontoransatte fra fire arbejdspladser i Danmark og Grønland.

Alle deltagere havde hæve-sænkeborde ved projektets start, men hæve-sænkefunktionen blev ikke brugt. Deltagerne blev fordelt på en indsatsgruppe og en kontrolgruppe:

  • Indsatsgruppen skulle gøre deres arbejdsdag mere varieret. For at kunne dette tog de del i indsatsen 'Take a Stand!' (se mere nedenfor).
  • Kontrolgruppen skulle gøre, som de plejede.

Resultaterne viste, at selv en lille indsats kan gøre en stor forskel i forhold til smertereduktion. Dem vender vi tilbage til om lidt, for først skal vi nemlig beskæftige os med, hvad deltagerne konkret gjorde anderledes.

kontor smerter skulder nakke hævesænke bord aktivitet take a stand

Et af rådene mod smerter er at droppe stolen og aktivt bruge hæve-sænkebordet – for eksempel når du snakker i telefon, eller når der kommer en kollega hen for at snakke. (Foto: Take a Stand!)

Hvad er 'Take a Stand!'?

Indsatsen i projektet indeholdt flere elementer. Som forberedelse blev der udvalgt en ambassadør for hvert kontor, som skulle gå i front med indsatsen, og der blev holdt forberedende møder med ledelsen for at sikre deres opbakning.

Før projektets begyndelse blev der også sikret mulighed for at afholde både formelle og uformelle møder stående, for eksempel ved at opsætte høje mødeborde i mødelokaler. For deltagerne blev indsatsen skudt i gang med en workshop, hvor de hørte om konsekvenserne af siddetid og satte personlige og fælles mål for projektet.

Herefter kørte projektet i tre måneder, hvor de lokale ambassadører fulgte op, og hvor deltagerne havde mulighed for at modtage sms'er og e-mail med små påmindelser om projektet.

Fire konkrete indsatsområder

Hele indsatsen fokuserede på fire såkaldte værktøjer:

  1. Drop stolen
    Brug dit hævesænkebord aktivt i arbejdsdagen. Find anledninger til at køre bordet op, som passer ind i din hverdag – for eksempel når du snakker i telefon, når der kommer en kollega hen for at snakke, før frokost, og før du går hjem.
  2. Varier arbejdsdagen
    Skift stilling cirka hver halve time, tænk på, at 'den næste stilling er den bedste stilling'. Afbryd dit siddende arbejde for eksempel ved at gå hen og snakke med en kollega ansigt til ansigt, vælge en printer lidt væk, flytte skraldespanden væk fra skrivebordet.
  3. Sæt gang i dit møde
    Møder kan afholdes stående eller gående. Længere møder kan også indeholde gående eller stående pauser eller punkter.
  4. Stå sammen
    Sæt fælles mål på arbejdspladsen. Det giver en øget fællesskabsfølelse, og man kan hjælpe hinanden til en sundere hverdag. I kan for eksempel blive enige om at indføre én fælles skraldespand på kontoret, køre bordene op på et bestemt signal, eller holde en del af et fast afdelingsmøde stående.

'Take a Stand!' er nærmere beskrevet i minirapporten 'En indsats til at reducere siddetiden for kontoransatte'.

take a stand bevægelse aktivitet kontor arbejdsmiljø skulder nakke ryg smerter

I Danmark er vi så privilegerede, at vi har hæve-sænkeborde til rådighed på vores arbejdspladser. Desværre er rigtig mange af os dårlige til at bruge dem. Dette projekt viser, at det er relativt simpelt at bryde de dårlige siddevaner – og at det kan have gode effekter for helbredet. (Foto: Take a Stand!)

Mindre siddetid og markant færre smerter

Så hvordan gik det så? I begyndelsen sad deltagerne ned cirka 10 timer om dagen i alt (både på arbejdet og i fritiden), og godt halvdelen havde ondt i nakke og skuldre.

Efter en måned havde deltagerne i indsatsgruppen reduceret deres siddetid med 71 minutter om dagen, og de havde fået flere afbrydelser fra siddetiden. Desuden havde de færre lange stillesiddende perioder (over 30 minutter).

take_a_stand_kontorarbejde_smerter_i_nakke_eller_ryg

Et af rådene er at afholde møder stående eller gående. På de lange møder kan der også implementeres gående eller stående pauser. (Foto: Take a Stand!)

Øvrige resultater omfatter blandt andet:
  • Fedtprocenten faldt med 0,61 procentpoint (efter tre måneder)
  • Antal skridt blev øget med syv procent
  • Den totale tid i lange stillesiddende perioder faldt med 38 minutter om dagen

Alle resultaterne er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Vores studie viste desuden, at der var en tydelig effekt på smerterne. Efter de tre måneder klagede 30 procent færre i indsatsgruppen over nakke- og skuldersmerter sammenlignet med kontrolgruppen, der ikke havde ændret deres siddetid. 

Vi har ikke undersøgt, om det var, fordi deltagerne sad mindre ned, eller fordi de havde flere afbrydelser fra deres siddetid, at de havde mindre ondt, men effekten på smerterne var klar. De resultater er publiceret i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health.

Hvad kan du selv gøre?

Studiet viser, at man ved en simpel indsats kan mindske nakke- og skuldersmerter. Det handler især om to ting:

  • at afbryde sin siddetid

  • at bruge sit hævesænkebord aktivt, sådan at man skiftevis sidder og står foran computeren.

Det gjorde deltagerne i studiet, og det betød, at de sad over en time mindre om dagen i gennemsnit. De begyndte også at gå flere skridt, blandt andet fordi de flyttede papirkurven væk fra skrivebordet eller gik efter en printer længere væk.

Mere skal der faktisk ikke til.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Forbavsende let at ændre vaner

I Danmark er vi, i modsætning til det meste af resten af verden, så privilegerede, at vi har hæve-sænkeborde til rådighed på vores arbejdsplads.

Desværre er rigtig mange af os dårlige til at bruge dem.

Dette projekt viser, at det er relativt simpelt at bryde de dårlige siddevaner – og at det kan have gode effekter for helbredet.

Desuden var deltagerne generelt begejstrede for at være med. Flere var positivt overraskede, over hvor let de havde ændret deres vaner, og over hvor mange af deres arbejdsopgaver de kunne lave stående.

Desuden oplevede flere på egen krop, at de havde mindre ondt og mere energi om eftermiddagen. På flere kontorer berettede de desuden om mere effektive og fokuserede møder, fordi disse blev afholdt stående i stedet for siddende.

Derfor: Puf til din kontormakker, rejs jer op og variér jeres arbejdsdag.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk