Det er næsten som amen i kirken, et gentagende ritual, når din tandlæge spørger: Husker du at bruge tandtråd?
Du tænker måske, at tandlægens opfordring kun er vigtig, hvis man gerne vil af med bakterier mellem tænderne, men vores læser Jonathan har hørt, at en daglig brug af tandtråd i virkeligheden kan gøre meget mere end det.
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Findes beviset?
Et sted på nettet har Jonathan læst, at brugen af tandtråd påvirker hjertet positivt, og at det kan have noget at gøre med, at tandkødet er forbundet med blodårer, der leder til hjertet.
»Jeg kan dog ikke finde ud af, om det er videnskabeligt bevist,« skriver han til os og spørger, om vi ved det.
Det gør vi ikke, så vi trykker telefonnummeret og ringer til Bente Nyvad for at finde svar.
Tråden uden magi
Bente Nyvad er professor ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet og ved meget om mundhygiejne og tandsygdomme. Hun er glad for læserens spørgsmål, fordi det rammer ned i en håndfuld myter om tandtrådens effekt, som der er forsket en del i.
»Tandtråd har ikke så magisk en virkning, som flere tror, og for mange giver det faktisk ikke mening at bruge,« fortæller Bente Nyvad i telefonen.
Hun slår straks påstanden om, at brugen af tandtråd kan påvirke vores levealder, til jorden.
»Det findes der ikke videnskabeligt bevis for. Ligesom der heller ikke findes bevis for, at det kan forebygge hjertesygdomme, som er en anden påstand, der bliver delt.«
Tandtråd gavner udvalgte
Det er ikke nyt, at tandtråd slet ikke har den effektive virkning, som mange går og tror. Forskning på området peger samstemmende på, at hvis vi alle pligtigt brugte tandtråd, ville det ikke ændre nævneværdigt på vores samlede tandsundhed.
Og det er der særligt en grund til, forklarer Bente Nyvad.
Spørg din tandlæge, om der er grund til at bruge tandtråd. Hvis du bør, så bed din tandlæge eller tandplejer om at vise dig, hvordan du bruger tandtråden korrekt - og hvilken type af tandtråd, der er bedst for dine tænder.
Kilde: Bente Nyvad
»Tandtråd er svært at bruge korrekt, det er noget, man bør instrueres i. Mange bruger det forkert, og hvis man gør det, er det til mere skade end gavn.«
Professoren forstår derfor ikke, hvorfor tandlæger som afskedsreplik opfordrer mange til at bruge den glatte, tynde tråd.
»Tandtråden bør ses som et våben, du sætter ind med, når du står i en særlig situation, hvor du for eksempel har begyndende huller. Og hvis det er tilfældet, bør din tandlæge vise dig, hvordan du bruger det korrekt,« forklarer Bente Nyvad.
»Hvis du er dygtig til at bruge tandtråd og har tendens til huller, vil du opleve en virkning. Men hvis du bruger det forkert eller ikke har problemer med din tandsundhed, giver det ikke mening at bruge tandtråd,« pointerer hun.
Mundbakterier kan forårsage blodpropper
Det, der blandt andet kan ske, hvis man bruger tandtråd forkert, er, at man høvler ned i og skærer hul på tandkødet.
»Hvis dit tandkød begynder at bløde, kan der komme bakterier fra munden ind i blodbanerne, som spørgeren rigtig nok siger, fører til hjertet. For sunde og raske mennesker har det ikke nogen betydning, fordi immunforsvaret slår bakterierne ned,« siger Bente Nyvad.
»Men hvis du har et svækket immunforsvar, der ikke er i stand til at bekæmpe bakterier i blodårerne, kan bakterierne klumpe sig sammen på hjerteklapperne og i værste fald føre til blodprop. Derfor skal folk med hjerteklapdefekt eller åreforkalkning passe på, at der ikke kommer for mange bakterier fra munden ind i blodårerne,« konstaterer hun.
Længere liv gennem munden
Vi har alle sammen et habitat af bakterier i munden, på tungen og overfladen af tænderne, og de er nødvendige. Men hvis vi ikke holder mængden nede, risikerer vi huller i tænderne og betændelse i tandkødet, der øger sandsynligheden for bakterier fra munden og ind i blodårerne.
For mange bakterier i munden kan på længere sigt også lede til tandkødssygdomme, der ser ud til at øge risikoen for at udvikle en række alvorlige lidelser.
Heldigvis er det muligt at forebygge - med og uden tandtråd. Bente Nyvad anbefaler, at man bruger en elektrisk tandbørste og prioriterer en sund kost. Det, du propper i munden og fodrer din krop med, er nemlig tæt forbundet med din tandsundhed og mundhygiejne.
»Det hænger sådan sammen, at en sund kost, hvor du skruer ned for mange søde læskedrikke og fastfood, giver mindre risiko for blødende tandkød og huller i tænderne,« siger hun og vender tilbage til spørgsmålet fra vores læser Jonathan.
»At bruge tandtråd øger altså ikke din garanti for et længere liv. Hvis du planlægger at leve længe, skal du spise en sund kost med mange grove grøntsager og holde dig fysisk aktiv hver dag,« slutter Bente Nyvad.
Vi kvitterer for det gode spørgsmål med en T-shirt til Jonathan, og siger samtidig tusind tak til Bente Nyvad for hendes tid og svar.
Hvis du selv har et spørgsmål, videnskaben kan belyse, kan du skrive til sv@videnskab.dk - så kan det være, at en af vores journalister går videre med det.