Lev længere med god sæd
God sædkvalitet er tegn på langt liv for mænd, viser dansk forskning. Den danske professor bag studiet gætter på, at sammenhængen skyldes høje testosteronniveauer hos de fertile mænd.

Mænd med høj sædkvalitet lever længere tid end mænd med dårlig sæd, viser dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Mænd med høj sædkvalitet lever længere tid end mænd med dårlig sæd, viser dansk forskning. (Foto: Colourbox)

Hvis de små soldater i pungen svømmer hurtigt, kan det give mænd en evolutionær fordel. Det viser dansk forskning baseret på sædprøver fra 52.000 mænd mellem 1963 og 2001.

Der findes ikke et entydigt svar på, hvorfor man lever længere med høj sædkvalitet, men det tyder ikke på, at sammenhængen er bestemt af mandens generelle sundhed.

»Mændene med høj dødelighed døde ikke af de typiske livsstilssygdomme som lungekræft og alkoholrelaterede sygdomme for eksempel. Derfor er vores hypotese, at selvom god sædkvalitet betyder lavere dødelighed, er det ikke nødvendigvis en markør for god livsstil« siger professor Tina Kold Jensen fra afdeling for miljømedicin på Syddansk Universitet, som står bag studiet.

Registrerede sædprøver og dødsfald i 40 år

I næsten 40 år indsamlede forskerne sædprøverne fra 51.543 mænd, som havde afleveret en sædprøve til det danske ’Sperm Analysis Laboratory’ (Sædanalyse-laboratorium). Mændene havde afleveret prøven, fordi de oplevede problemer med at blive gravide med deres partner – det kunne altså både skyldes, at de selv var infertile, eller at deres partner var det.

Forskerne registrerede dødsfald hos mændene undervejs i perioden og sammenlignede derefter kvaliteten i deres sædprøver. 1.475 mænd døde i perioden.

Det viste sig, at der var en klar sammenhæng: Mændene med høj sædkvalitet havde større sandsynlighed for at leve i længere tid end mændene med dårlig sædkvalitet. Tallene blev i øvrigt sammenlignet med den generelle dødelighed i befolkningen, hvor man også kunne observere, at dødeligheden for mændene med dårlig sædkvalitet var lavere end gennemsnittet.

Fakta

Sædkvalitet defineres ud fra antallet af sædceller per milliliter. Normalt siger man, at manden helst skal have mere end 40 millioner sædceller per milliliter for at have ’høj’ sædkvalitet og altså gode odds for at reproducere. I studiet blev mindre end 25 millioner sædceller per milliliter betragtet som en ’lav’ sædkvalitet, mens mere end 75 millioner sædceller per milliliter blev betragtet som ’høj’.

Det er dog ikke til at sige, hvor meget længere man lever med en god sædkvalitet, da en del af mændene i undersøgelsen stadig er i live i dag.

Kan skyldes testosteron

Det er stadig usikkert, om sammenhængen mellem høj sædkvalitet og lav dødelighed skyldes biologiske eller sociale faktorer. Tina Kold Jensen mener dog, at det er sandsynligt, at forbindelsen blandt andet kan tilskrives testosteron.

Sædkvalitet er generelt blevet koblet sammen med testosteronniveau – høj sædkvalitet er lig med højt testosteronnivaeu og omvendt. Hvis hypotesen om at testosteron er en af de afgørende faktorer for dødeligheden, vil det derfor give mening, at høj sædkvalitet betyder lav dødelighed.

»Jeg tror, at testosteron betyder meget, for hvor overlevelsesdygtig man er. Mænd med testikelkræft får for eksempel indsprøjtet testosteron som en del af deres behandling, og testosteron er et vigtigt hormon for mænd, der styrker muskler og giver overskud og energi,« siger Tina Kold Jensen.

Undersøgelsen er offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk