Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Laserlys afslører fødevarekvalitet
Forsker fra Danisco A/S og DTU Informatik bruger laserlys til at måle fødevarekvalitet. Inspirationen kommer fra figuren Gollum i Ringenes Herre filmene.

Teknikken kan bruges til at kontrollere, hvordan mælkens konsistens ændrer sig i syrningsprocessen. (Foto: Colourbox)

Teknikken kan bruges til at kontrollere, hvordan mælkens konsistens ændrer sig i syrningsprocessen. (Foto: Colourbox)

Med inspiration fra computeranimerede film har en ph.d-studerende på DTU Informatik udviklet en teknologi til nøjagtig måling af kvalitetsparametre på fødevarer.

Ved hjælp af laserlys er det muligt at måle for eksempel partikelstørrelser i drikke, få en indikation af køds kvalitet eller luftfordelingen i en iscreme.

Metoden bygger på laserlys, der sendes mod fødevarernes overflade.

Noget af lyset reflekteres fra overfladen, mens andet trænger gennem den og spredes i dybere lag.

Billederne af dette spredningsmønster kan efterfølgende bruges til at beregne kvalitetsparametre i fødevarerne.

Fordelene er bl.a., at metoden kan bruges online og at der ikke er nogen risiko for forurening, hvis man arbejder med kød- eller mælkeprodukter.

Nøjagtigt alternativ til traditionelle målinger

»Hvis man retter en laserstråle mod et glas mælk, vil man se en plet, der hvor laserlyset rammer,« fortæller Flemming Møller, der til daglig arbejder i Daniscos afdeling for Physical Food Science i Brabrand.

»Men man vil også se en glorie, en såkaldt halo, uden om lyspletten - og denne halo ændrer størrelse, alt efter hvor store partiklerne i mælken er.«

De faktorer, der har betydning for, hvordan laserlyset opfører sig, er mælkens indhold af protein og fedt, størrelsen af disse partikler samt sukkerkoncentrationen.

Kontrol af mælk

Teknikken vil blandt andet kunne anvendes til at kontrollere om mælk, der er fremstillet af pulvermælk, er blandet tilstrækkeligt op, til at kontrollere hvordan mælks konsistens ændrer sig i løbet af en syrningsproces eller til at forudsige hvordan drikkeyoghurter føles i munden. '

Det er nemlig vigtigt, at yoghurten er mager, men samtidig har en behagelig konsistens og smag.

Resultaterne fra den nye metode tåler sammenligning med resultater fra klassiske, reologiske metoder.

»Det betyder bl.a. at man bliver i stand til at foretage analyser online eller anvende teknikken til at måle gennem glasset i en ovn, hvor andre målemetoder kommer til kort - og da man ikke rører ved produktet, er der heller ingen forureningsrisiko, hvis man for eksempel bruger teknikken til at måle strukturen af fødevarer,« forklarer Flemming Møller.

Fra Gollum til yoghurt

Inspirationen til teknologien kommer fra filmens verden. Henrik Wann Jensen, tidligere studerende på DTU Informatik, modtog en såkaldt 'teknisk Oscar' for den realistiske hud på den computeranimerede karakter Gollum i 'Ringenes Herre'. Det var Wann Jensens observation af halo-effekten og af, at lys ikke kun reflekteres fra overfladen, der satte Flemming Møller i gang.

»Jeg startede med en laserlyspen og et digitalkamera, jeg havde i forvejen og fotograferede mælk og drikkeyoghurt, men først da jeg havde fotograferet mine kollegers hud og brugt billederne til at analysere mig frem til deres omtrentlige alder ud fra lysets spredning, havde jeg fået dem overbevist,« siger han.

Flemming Møller er tilknyttet DTU Informatik som privat ph.d-studerende, i et projekt, der udelukkende finansieres af Danisco A/S.

På firmaets pilot plants kan han teste ingredienser og forarbejdningsmetoder i mindre skala.

Store luftbobler

En af de udfordringer, Flemming Møller nu står overfor, er at udvikle en metode, der kan bruges på emulsioner med store luftbobler:

»Når luftboblerne bliver tilstrækkeligt store, kan vi ikke analysere haloen,« forklarer han,

»Og det er et problem, når vi vil kontrollere kvaliteten af iscremer, som ikke må indeholde mere end halvtreds procent luft.«

Flemming Møller mener, metoden har potentielle anvendelsesmuligheder inden for andre områder end fødevaresektoren, bl.a. til analyse af hud eller struktur af træ og plastic.

Danisco vil først og fremmest anvende metoden til at rådgive sine kunder om, hvilke ingredienser eller forarbejdningsmetoder, der egner sig bedst for de enkelte produkter

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.