Laser lindrer nakkesmerter
Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger. For første gang i medicinsk historie er effekten af laserbehandling dokumenteret.

Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Man har hidtil ikke haft tilstrækkelig god dokumentation af laserbehandling af nakkesmerter. Men nu viser ny forskning, at laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen og er næsten uden bivirkninger. Forskningen er derfor revolutionerende i fagmiljøet for fysioterapi.

Traditionelt har medikamenter været en central del i behandling af kroniske nakkesmerter, ofte med mange bivirkninger.

»Forskningen viser, at laser er et alternativ til medikamenter. Brugen af laser har til tider mødt stor modstand i det medicinske miljø, fordi man ikke har haft tilstrækkelig dokumentation omkring resultaterne af behandlingen,« siger professor Jan Magnus Bjordal fra 'Høgskolen i Bergen' i Norge.

Den behandling, man har forsket i, er infrarød laser. Gennembruddet er publiceret i en artikel i The Lancet.

Hæmmer evnen til at lede smerter

Forskerne har lavet en analyse af 16 undersøgelser som testede laserbehandling på 820 patienter. For de patienter som blev behandlet med ægte laser var det 70 procent mere sandsynligt at de oplevede en reduktion i smerterne end blandt dem som fik placebo.

Bivirkningerne svarer til dem man finder for placebo, hvilket betyder at de næsten ikke eksisterer. Desuden er behandlingen smertefri, og effekten af 6-12 behandlinger varer i op til 22 uger.

»De gode resultater skyldes formodentligt at laserbehandlingen virker gennem mere end én enkelt virkningsmekanisme. Vi ved fra en række laboratorieundersøgelser, at korrekte doser af laser virker betændelsesdæmpende, men nyere undersøgelser viser også at behandlingen kan beskytte muskler mod skader som kommer af træthedsudvikling,« siger Bjordal.

Høje doser med laser ser også ud til at kunne hæmme de tynde smertenervers evne til at lede smerter.

Ifølge professoren er laser en støttebehandling, som bør kombineres med andre former for behandling. Dette kan for eksempel være et træningsprogram og at få bevæget nakkeleddene.

Kan skrive medicinsk historie

Laserbehandling af lidelser i bevægeapparatet er blevet anerkendt af sygeforsikringssystemet i Norge, og det norske fysioterapimiljø er blandt de første i verden, som er begyndt at anvende denne form for behandling.

I Norge påvirker kroniske nakkesmerter næsten 10-24 procent af befolkningen, og det er forventet at andelen når epidemiske højder i løbet af de næste årtier. Nakkesmerter er et typisk resultat af stress i det moderne samfund.

Bjordals forskning kan skrive medicinsk historie, eftersom de fleste medicinske fagbøger hævder at laser ikke er en effektiv behandling mod kroniske nakkesmerter.

- Skal disse medicinske fagbøger nu skrives om?

»Man må håbe, at dette gennembrud ikke går upåagtet hen,« siger Bjordal.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: