Laser lindrer nakkesmerter
Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger. For første gang i medicinsk historie er effekten af laserbehandling dokumenteret.

Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen af nakkesmerter og er næsten uden bivirkninger, viser ny forskning. (Illustrationsfoto: Colourbox)

Man har hidtil ikke haft tilstrækkelig god dokumentation af laserbehandling af nakkesmerter. Men nu viser ny forskning, at laser kan erstatte brugen af medicin i behandlingen og er næsten uden bivirkninger. Forskningen er derfor revolutionerende i fagmiljøet for fysioterapi.

Traditionelt har medikamenter været en central del i behandling af kroniske nakkesmerter, ofte med mange bivirkninger.

»Forskningen viser, at laser er et alternativ til medikamenter. Brugen af laser har til tider mødt stor modstand i det medicinske miljø, fordi man ikke har haft tilstrækkelig dokumentation omkring resultaterne af behandlingen,« siger professor Jan Magnus Bjordal fra 'Høgskolen i Bergen' i Norge.

Den behandling, man har forsket i, er infrarød laser. Gennembruddet er publiceret i en artikel i The Lancet.

Hæmmer evnen til at lede smerter

Forskerne har lavet en analyse af 16 undersøgelser som testede laserbehandling på 820 patienter. For de patienter som blev behandlet med ægte laser var det 70 procent mere sandsynligt at de oplevede en reduktion i smerterne end blandt dem som fik placebo.

Bivirkningerne svarer til dem man finder for placebo, hvilket betyder at de næsten ikke eksisterer. Desuden er behandlingen smertefri, og effekten af 6-12 behandlinger varer i op til 22 uger.

»De gode resultater skyldes formodentligt at laserbehandlingen virker gennem mere end én enkelt virkningsmekanisme. Vi ved fra en række laboratorieundersøgelser, at korrekte doser af laser virker betændelsesdæmpende, men nyere undersøgelser viser også at behandlingen kan beskytte muskler mod skader som kommer af træthedsudvikling,« siger Bjordal.

Høje doser med laser ser også ud til at kunne hæmme de tynde smertenervers evne til at lede smerter.

Ifølge professoren er laser en støttebehandling, som bør kombineres med andre former for behandling. Dette kan for eksempel være et træningsprogram og at få bevæget nakkeleddene.

Kan skrive medicinsk historie

Laserbehandling af lidelser i bevægeapparatet er blevet anerkendt af sygeforsikringssystemet i Norge, og det norske fysioterapimiljø er blandt de første i verden, som er begyndt at anvende denne form for behandling.

I Norge påvirker kroniske nakkesmerter næsten 10-24 procent af befolkningen, og det er forventet at andelen når epidemiske højder i løbet af de næste årtier. Nakkesmerter er et typisk resultat af stress i det moderne samfund.

Bjordals forskning kan skrive medicinsk historie, eftersom de fleste medicinske fagbøger hævder at laser ikke er en effektiv behandling mod kroniske nakkesmerter.

- Skal disse medicinske fagbøger nu skrives om?

»Man må håbe, at dette gennembrud ikke går upåagtet hen,« siger Bjordal.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk