Langt flere unge kvinder kæmper med psyken
08 marts 2018

Flere danske unge, og særligt de unge kvinder, går og har det skidt indvendigt.

Det skriver flere danske medier, efter at forskningssamarbejdet Den Nationale Sundhedsprofil har offentliggjort tal over danskernes sundhed og trivsel i en ny rapport.

Formand for psykiatrifonden Anne Lindhardt vurderer over for Berlingske, at presset på de unge særligt er steget i kraft af de sociale mediers fremgang.

»Tanken om, at det er godt nok at være lige så gennemsnitlig som de fleste af os andre er, er lidt forsvundet,« siger Anne Lindhardt til Berlingske.

23,8 procent, eller næsten hver fjerde, af de 16-24-årige kvinder har det mentalt dårligt, viser rapporten, der er baseret på spørgeskemaer fra 183.372 danskere.

Det er en stigning på 50 procent siden 2010, fortæller programleder i forskningsenheden Defactum Finn Breinholt Larsen til dr.dk.

»Det er en stærkt bekymrende udvikling. Stigningen er så stor, at vi ikke bare kan sige 'nå'. Vi er virkelig nødt til at tænke over, hvad vi kan gøre for at vende udviklingen,« siger Finn Breinholt Larsen til dr.dk.

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), lover over for Politiken, at der allerede er politisk handling på vej i form af en ny psykiatriplan, der lanceres til efteråret.

Planen skal blandt andet sikre bedre sammenhæng mellem kommunale tilbud, egen læge og specialindsatser på hospitalerne, så patienter ikke tabes på gulvet.

»Og vi kan se, at der er mange steder, der skal sættes ind, men jeg kan ikke sige meget mere konkret på nuværende tidspunkt, da alle aktørerne også skal inviteres ind, ellers får vi det ikke virkeliggjort,« siger Ellen Trane Nørby til Politiken.

Den Nationale Sundhedsprofil er et forskningssamarbejde mellem regionerne, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

Samarbejdet har foreløbig udgivet rapporter over danskernes sundhed for årene 2010, 2013 og 2017.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.