Lakridser og lakrids-te har overraskende højt indhold af sundhedsskadelig syre
Særligt folk med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme bør passe på med produkter, som indeholder lakrids, advarer forskere.

Det ser måske uskyldigt ud, men lakrids har en mørk bagside. Et nyt studie anbefaler, at der bliver oprettet kampagner, som skal advare den brede befolkning om faren ved at spise for meget lakrids (Foto: Shutterstock)

Det ser måske uskyldigt ud, men lakrids har en mørk bagside. Et nyt studie anbefaler, at der bliver oprettet kampagner, som skal advare den brede befolkning om faren ved at spise for meget lakrids (Foto: Shutterstock)

Almindelige lakridsblandinger fra supermarkedet, lakrids-bolcher, lakrids-dragées, lakrids-chokolade, lakrids-is og lakrids-te.

I et nyt studie har danske forskere analyseret 219 forskellige produkter på det danske marked, som indeholder lakrids. Dermed er studiet det hidtil største af sin art i verden, og forskerne advarer nu om, at de i en række lakridsprodukter finder et højt indhold af stoffet glycyrrhizin-syre, der kan være sundhedsskadeligt i for store mængder.

»Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EU’s grænseværdi,« siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og førsteforfatter på det nye studie.

Samtidig afslører studiet, at 10 procent af de undersøgte produkter ikke var udstyret med tilstrækkelige advarsler om et højt indhold af glycyrrhizin-syre, sådan som loven ellers foreskriver.

Kan være livsfarligt

Glycyrrhizin-syre er det naturlige sødestof, som findes i lakridsroden, og som er harmløst i små mængder. Men et overforbrug af produkter, som indeholder lakrids, kan være alvorligt for vores sundhed, påpeger professor og overlæge Gunnar Gislason.

»Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og have andre uhensigtsmæssige effekter. Hvis man spiser lakrids i meget store mængder, kan det være direkte livsfarligt,« siger Gunnar Gislason, som er forskningsleder ved Center for hjerte- og kredsløbssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital.

Han er overrasket over, at det nye studie finder så højt et indhold af glycyrrhizin-syre i helt almindelige lakridsprodukter fra danske butikker.

»Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at et overforbrug af lakrids kan være farligt, for selvom det er velbeskrevet i litteraturen, er det ikke alle, som er klar over det. Heller ikke blandt læger og sundhedspersonale,« siger Gunnar Gislason, som ikke har været en del af det nye studie.

Moderat indtag af lakrids er ok

Studiet anbefaler, at der bliver oprettet kampagner, som gør den brede befolkning opmærksom på faren ved et overforbrug af produkter med lakrids.

Forskerne understreger dog, at et sundt og raskt menneske ikke skal være bange for at putte lidt lakrids i fredagsslikposen eller drikke lakridste i ny og næ.

»Hvis du en enkelt dag spiser for meget lakrids, gør det heller ikke noget. Men hvis du kontinuerligt får for meget glycyrrhizin-syre, kan det være alvorligt, også for unge, raske mennesker,« siger Gunnar Gislason, som også er forskningschef hos Hjerteforeningen.

Kun få gram overskred grænseværdi

I det nye studie fandt forskerne, at man kun skulle drikke eller spise ganske lidt af visse lakridsprodukter for at overskride EU’s grænseværdi, som siger, at man ikke bør indtage mere end 100 milligram glycyrrhizin-syre per dag:

  • 83 milliliter (mindre end en halv kop) brygget te var nok til at overskride grænseværdien, når det gjaldt lakrids-teen med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre i undersøgelsen.
  • 4,3 gram lakrids (cirka 4-5 stykker lakrids) var nok til at overskride grænseværdien i slikket med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre.
  • 59 gram lakrids-is var nok til at overskride grænseværdien i is-prøven med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre.

Mangler undersøgelser

EU’s grænseværdi for glycyrrhizin-syre er provisorisk – det vil sige midlertidig – idet der mangler grundige undersøgelser på området, forklarer Nicolai Zederkopff Ballin.

»EU har sat grænsen til 100 milligram glycyrrhizin-syre per dag, men forskellige uafhængige forskere har flere gange foreslået, at grænsen skulle sættes ned til 10-15 milligram. Men EU vil ikke sætte grænsen ned, fordi der mangler data på området,« siger han.

Han håber dermed, at det nye studie sammen med kommende undersøgelser kan være med til i fremtiden at gøre os klogere på, hvor meget lakrids vi skal indtage, før det begynder at have negative effekter på vores helbred.

»Vi kunne se, at der var et hul i vores viden, og eftersom Danmark er et af de lande, hvor folk spiser mest lakrids, giver det mening, at vi har taget fat på at lave undersøgelser her i Danmark,« siger Nicolai Zederkopff Ballin.

Advarsler

Ifølge EU-lovgivning skal slik og andre fødevarer med lakrids bære en advarsel, hvis produktet indeholder over 4 gram glycyrrhizin-syre per kilo. Lignende grænser gælder for drikkevarer med indhold af lakrids.

Hvis grænsen for indholdet af glycyrrhizin-syre overskrides, skal produktet bære teksten 'indeholder lakrids - personer, der lider af for højt blodtryk bør undgå for stort indtag'.​

Den nye undersøgelse fandt, at 10 procent af de undersøgte produkter ikke var tilstrækkeligt udstyret med advarslen.

Flere produkter indeholder lakrids

Samtidig havde forskerne lagt mærke til, at stadigt flere forskellige slags produkter i de senere år er begyndt at indeholde lakrids, og dermed kan man potentielt få glycyrrhizin-syre fra mange forskellige kilder.

»Om det er øl, spiritus, tobak, kosttilskud eller fødevarer med lakridssmag, så kan det bidrage til vores indtag af glycyrrhizin-syre,« siger Nicolai Zederkopff Ballin.

Selv hvis man spiser eller drikker lakridsprodukter med et gennemsnitligt indhold af glycyrrhizin-syre, kan det blive alvorligt, hvis man indtager det hver dag.

Dansk kvinde indlagt pga. lakrids-te

En 43-årig dansk kvinde blev eksempelvis indlagt i en livstruende tilstand efter at have drukket lakrids-te hver dag igennem to måneder, som beskrevet i Ugeskrift for Læger i 2021.

»Vi undersøgte samme type te, som hun havde drukket, og den havde et helt gennemsnitligt indhold af glycyrrhizin-syre – den lå midt i feltet blandt de forskellige typer lakrids-te, vi undersøgte. Men fordi hun havde hoste, drak hun meget af teen, og hun endte med at blive indlagt i en alvorlig tilstand af hypokaliæmi,« siger Nicolai Zederkopff Ballin.

Hypokaliæmi betyder, at der er for lidt kalium i blodet, og tilstanden kan i svære tilfælde være livstruende. Videnskab.dk har eksempelvis tidligere beskrevet en sag fra 2020, hvor en 54-årig amerikansk mand tilsyneladende døde med lavt niveau af kalium i blodet efter at have spist halvanden pose lakrids om dagen igennem tre uger.

»Sort lakrids er tilsyneladende en smagfuld og uskyldig lækkerbisken, men den lille godbid har en meget mørk side,« skrev den amerikanske professor Bill Sullivan fra Indiana University i forbindelse med dødsfaldet.

Flere og flere produkter indeholder lakrids. Men om det er alkohol, kosttilskud, chokolade, is eller te med lakridssmag kan det bidrage til vores indtag af glycyrrhizin-syre, advarer Fødevarestyrelsen. (Foto: Shutterstock) 

Alvorlig sygdom sker sjældent

Selvom der i den videnskabelige litteratur findes en lang række andre ulykkelige sygdomseksempler med rod i lakrids, understreger forskerne dog, at det er relativt sjældent, at folk bliver alvorligt syge af at spise det mørke slik.

»Der er nogle enkelte case-studier, hvor folk får voldsomt højt blodtryk og bliver indlagt akut, fordi de har spist 3-4 poser lakrids eller lignende. Men ellers bliver folk typisk kun alvorligt syge, fordi de har fået for meget lakrids igennem en længere periode,« siger lægestuderende Mikkel Rodin Deutch, som er førsteforfatter på et studie, der samler op på en lang række undersøgelser om lakrids og sundhed.

Han påpeger, at de alvorlige tilfælde typisk også rammer personer, som i forvejen har en underlæggende sygdom. 

Højt blodtryk er alvorligt

Professor Gunnar Gislason fortæller, at »det kan tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har mødt patienter, som var blevet syge af lakrids.«

»Men hvis folk kommer til udredning for forhøjet blodtryk, spørger man som regel, om de spiser meget lakrids. Særligt hvis det er unge mennesker, hvor der ikke umiddelbart er nogen forklaring på det høje blodtryk,« siger han.

Han påpeger, at forhøjet blodtryk generelt er problematisk, fordi det øger risikoen for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og nyresygdomme.

»Især hvis unge er belastet af forhøjet blodtryk over en længere periode, kan det resultere i tidligere hjertekarsygdomme som for eksempel blodpropper. Men problemet er, at du ikke har symptomer på forhøjet blodtryk, så du kan gå med det i lang tid uden at opdage det,« siger Gunnar Gislason.

Så hvad skal du gøre, hvis du er lakridselsker?

Vaffel med lakridsis

Vild med lakrids-is? I det nye studie var 59 gram lakrids-is nok til at overskride grænseværdien i is-prøven med det højeste indhold af glycyrrhizin-syre. (Foto: Shutterstock)

Forskernes råd til lakridselskere

Fra professor Gunnar Gislason lyder rådet, at man – ligesom med så mange andre fristelser – skal »nyde lakrids med måde.«

Og måske endda »droppe lakrids helt eller i hvert fald være meget påpasselig, hvis du lider af hjertekarsygdomme eller forhøjet blodtryk.«

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler også gravide – der generelt kan have forhøjet blodtryk – at være påpasselige med lakrids og maksimalt indtage 50 gram lakrids dagligt.

Nicolai Zederkopff Ballin påpeger imidlertid, at hvis man er uheldig og har valgt sig en yndlingslakrids eller yndlingslakrids-te med højt indhold af glycyrrhizin-syre, kan selv få gram lakrids dagligt – eller mindre end en kop te dagligt – potentielt overskride EU’s grænseværdi for, hvad man bør indtage.

Vil ikke afsløre de farligste lakrids-mærker 

Han vil imidlertid ikke komme nærmere ind på, hvilke specifikke lakridser, te-mærker eller is man skal være særligt påpasselige med ud fra resultaterne af det nye studie.

»Vi kan ikke hænge specifikke mærker og firmaer ud, som måske har særligt høje niveauer af glycyrrhizin-syre,« siger Nicolai Zederkopff Ballin.

Men hvordan skal forbrugeren så få hjælp til at undgå produkter med særligt højt niveau af glycyrrhizin-syre?   

»Det er svært for forbrugeren, for det står ikke nogen steder, hvor meget glycyrrhizin-syre der er i de enkelte produkter,« siger Nicolai Zederkopff Ballin.

»Fødevarestyrelsen vil gerne komme med mere specifikke retningslinjer, men før vi kan gøre det, er vi nødt til at have en risiko-vurdering, og det har vi ikke i øjeblikket. For at kunne lave en risikovurdering er man nødt til at vide, hvad indholdet af glycyrrhizin-syre er i forskellige produkt-kategorier, og derfor fortsætter vi med at analysere flere produkter i 2023. Så i sidste ende skulle vi gerne ende med en viden, som vi kan bruge til at rådgive forbrugeren med.«

Generelt kan Nicolai Zederkopff Ballin imidlertid afsløre, at det højeste indhold af glycyrrhizin-syre blev fundet i produkter med rålakrids.

Har lakrids gavnlige effekter for helbredet?

Du skal ikke spise lakrids eller produkter med lakrids for din sundheds skyld, lyder rådet fra en professor (Foto: Shutterstock)

Hvis du googler lakrids eller lakridsrod, kan du finde mange påstande om, at det gavner sundheden. Flere kosttilskud indeholder også lakridsrod.

»Mange mennesker tror, at fordi lakridsrod er et naturprodukt, er det rigtig sundt. Men det kan altså have negative effekter at indtage for meget af det. Også selvom det kommer fra et kosttilskud,« siger Nicolai Zederkopff Ballin fra Fødevarestyrelsen.

Ekstrakter fra lakridsroden er længe blevet brugt som urtemedicin til behandling af en lang række lidelser, fra halsbrand og maveproblemer til ondt i halsen og hoste.

»Der er imidlertid ikke tilstrækkelig bevis på, at lakrids er effektiv behandling for nogen som helst medicinsk lidelse,« skriver den amerikanske professor Bill Sullivan i en artikel på Videnskab.dk.

En lignende melding kommer fra professor Gunnar Gislason:

»Lakrids bliver brugt i alternativ medicin, men dokumentationen for de sundhedsfremmende effekter af lakrids er meget sparsom. Så man skal ikke spise det for sin sundheds skyld,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk