Lær teknikken bag et højdespring
Verdensrekorden i højdespring blev sat i 1993 og er ikke blevet rørt siden. Hvis du drømmer om at blive den næste, der hiver rekorden hjem, så se denne video, der lærer dig teknikken og biomekanikken i et rigtig højt spring.

Usain Bolt var måske den vildeste, men han var ikke den eneste, der hev verdensrekorder hjem under dette års OL. Den ene rekord efter den anden blev slået, og gang på gang blev verden forbløffet over, at den menneselige formåen endnu engang kunne strækkes liiige lidt længere.

Men verdensrekorden i højdespring for både mænd og kvinder fik lov at stå urørt. Faktisk er højdespring den disciplin, hvor verdensrekorden har fået lov at stå urørt i længst tid, siden man begyndte at måle verdensrekorder.

For mænd blev rekorden sat i 1993 af Javier Sotomayor fra Cuba og lød på 2,45 meter. For kvinder blev rekorden sat helt tilbage i 1987 af Stefka Kostadinova fra Italien, som hoppede 2,09 meter.

Ingredienserne i et højdespring

I denne video fra ScienceFriday forklarer Jesus Dapena, professor ved afdelingen for kinesiologi ved Indiana University, hvordan mennesker rent biomekanisk kan nå op i store højder.

Fakta

Kinesiologi betyder 'læren om bevægelse'.

For selv at forstå dette har Jesus Dapena filmet atleter og analyseret deres bevægelser.

Ud fra dette kunne han blandt andet fastslå, at springets udfald - hvorvidt atleten kommer over stangen eller ej - allerede er afgjort, i det øjeblik han har sat af fra jorden.

Se flere af de hemmelige ingredienser bag et rigtig godt højdespring i videoen ovenfor.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker