Kvinders hjerner vokser i løbet af menstruationscyklussen
Hjernen kan ikke blot ændre sig i løbet af livet - den kan skifte en lille smule størrelse hver eneste måned. I hvert fald hvis man er kvinde.
hjerne menstruation cyklus ægløsning hippocampus størrelse

Hormonændringerne i forbindelse med kvinders menstruation gør, at kvinders hjerner ser ud til at ændre sig en lille smule for hver gang. (Foto: Shutterstock)

I løbet af kvinders menstruationscyklus sker der ting og sager i kroppen. Hormonniveauet laver små udsving, som for nogle resulterer i humørsvingninger eller ændringer af sexlysten.

Men hormonændringerne har også en anden type konsekvenser. Et nyt studie viser, at kvinders hjerner faktisk ser ud til at ændre sig en lille smule hver måned i takt med deres menstruationscyklus.

Mere præcist bliver dele af hippocampus – den del af hjernen, der er central for humøret, følelserne og minderne – større i løbet af cyklussen.

»Vi fandt ud af, at parallelt med det stigende østrogenniveau, som leder op til ægløsningen, bliver hippocampus også større. Det gælder både den grå hjernesubstans og den hvide hjernesubstans,« forklarer hovedforfatteren Claudia Barth, som er ph.d.-studerende ved Max Planck Instituttet i Tyskland, i en pressemeddelelse. 

Studiet er publiceret online i Scientific Reports.

KVinders hjerner vokse menstruation hippocampus

Jo højere østrogenniveauet i kroppen er, jo større bliver hippocampus, viser ny forskning. (Foto: Shutterstock)

Hjernen er størst lige før ægløsning

Forskerne bag studiet så nærmere på 30 kvinder og målte østrogenniveauet i blodet i løbet af deres menstruationscyklus. Herudover MRI-skannede forskerne kvinderne, så de kunne måle størrelsen på forskellige dele af kvindernes hjerner.

Her kunne forskerne se, at når østrogenniveauet steg, blev hippocampus en lille smule større. Østrogenniveauet er højest lige inden ægløsningen, og det er også her, hippocampus er størst. Forklaringen på det kan ligge i hjernens synapser, som er forbindelser mellem hjernens nerveceller.

»Østrogen-niveauerne ændrer sig betydeligt i løbet af cyklussen, og dyremodeller har vist, at østrogen påvirker synapsedannelsen og nervernes støtteceller i hippocampus,« skriver Ellen Løkkegaard i en mail til Videnskab.dk. Hun er overlæge og klinisk forskningslektor ved Københavns Universitet og har ikke selv deltaget i studiet.

Det er ikke første gang, at forskere har påvist, at dele af hjernen ændrer form i løbet af cyklussen. Du kan blandt andet læse om et lignende studie her, hvor østrogenniveauet dog ikke er blevet målt og sat i relation til hjernens størrelse. 

Betydningen for adfærden er stadig et mysterium

Forskerne kan ikke sige med sikkerhed, om ændringerne af hjernen har betydning for kvinders adfærd. 

»Hippocampus spiller en afgørende rolle for vores minder, vores humør, og vores følelser. Det er allerede blevet bevist i mus, at det ikke kun er hjernestrukturen, men også forskellig adfærd, som skyldes den månedlige cyklus,« siger Clausia Barth i pressemeddelelsen. 

KVinders hjerner vokse menstruation hippocampus

Det nye studie kan give viden om forholdet mellem hjerneforandringerne og sygdommen præmenstruelt dysforisk syndrom (PMDD). (Foto: Shutterstock)

Nu skal forskerne undersøge, om det samme gælder kvinder.

Vigtig viden i kampen mod PMDD

Studiet er ikke kun viden for videns skyld. På lang sigt er målet med forskningen at lære mere om forholdet mellem hjerneforandringerne og sygdommen præmenstruelt dysforisk syndrom (PMDD). 

PMDD påvirker 1/12 kvinder i dagene op til deres menstruation og inkluderer symptomer såsom voldsomme humørsvingninger og angst.

»For at få en bedre forståelse for denne sygdom, er vi nødt til først at finde ud af, hvilken månedlig rytme hjernen i raske kvinder følger. Først der kan vi afsløre de forskelle, der er for personer med PMDD,« siger med-forfatter på studiet ph.d. Julia Sacher fra Max Plank Instituttet i pressemeddelelsen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud