Kvinder i rødt tænder mænd
Kvinder i rødt sætter fut i mænd. Farven er et urgammelt signal om sex, og lokker dyret frem i manden, ifølge en ny undersøgelse.

Den røde kjole er en sikker vinder, hvis du vil fange en mands opmærksomhed, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Den røde kjole er en sikker vinder, hvis du vil fange en mands opmærksomhed, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Popsangeren Chris de Burg lod sig henrykke af en 'lady in red', som dansede med ham. Og skuespillerinden Scarlett Johansson blev ballets dronning, da hun for nylig dukkede op iført en knaldrød kjole til Golden Globe-uddelingen. Nu bekræfter amerikanske forskere det, som verdens undertøjsproducenter og flere andre vel har haft mistanke om længe: Kvinder i rødt får det til at sige 'PLING!' i hovedet hos mange mænd.

Undersøgelsen er publiceret i ‘Journal of Personality and Social Psychology'.

Signal til parringAt rødt kan bruges til at udsende stærke seksuelle signaler, er velkendt fra naturen.

Hos flere primater, blandt andet bavianer og chimpanser, rødmer hudområdet omkring hunnens kønsorgan i forbindelse med ægløsningen. Den røde farve sender et tydelig signal til hannen om, at det er tid til parring.

Nu mener forskerne bag den nye undersøgelse at også mænd, gennem evolutionen, er forhåndsprogrammerede til at tolke rødt på en bestemt måde. Akkurat som hos han-aberne, vil mænd ubevidst opfatte den iltre farve som et signal om seksuel tilgængelighed.

»På det seksuelle område er mange af mænds præferencer og valg styret omtrent som hos dyrene. Det hele er ganske primitivt,« siger forskeren Daniela Niesta fra University of Rochester i USA, i en presseomtale af undersøgelsen.

Ubevidst reaktionMange vil nok reagere, på en så en-dimensionel og robot-agtig fremstilling af manden. At mænd skulle falde for kvinder baseret på hvilken farve, de har på, er i hvert fald næppe en særlig politisk korrekt påstand.

Man mener altså, at det foregår helt ubevidst og naturgivet, uden at manden kan gøre hverken fra eller til. Selv hos den blødeste og mest empatisk indstillede mand, ligger primaten altså og lurer lige under overfladen, hvis man skal tro på undersøgelsen.

Tiltrækkende kvindeFor at måle den påståede tirrende effekt af rødt, blev et panel af mænd indbudt til at se på et billede af en attraktiv, ung kvinde.

Det mændene ikke vidste, var at forskerne havde fremstillet forskellige versioner af det samme billede. Billedet af selve kvinden var hele tiden det samme, men farven på rammen og baggrunden varierede. Mens nogle af de intetanende mænd fik forevist billedet af kvinden mod en grøn baggrund, blev andre vist det samme billede mod en blå, grå eller - netop - rød baggrund.

Da mændene blev bedt om at vurdere, hvor tiltrækkende de syntes kvinden var, fandt forskerne en helt klar tendens: Mændene som så kvinden på en rød baggrund, syntes hun var klart mere tiltrækkende, end de mænd, som havde set kvinden på andre baggrundsfarver.

Byttede bluseI et andet eksperiment i samme undersøgelse, manipulerede forskerne billedet ved at ændre farven på kvindens bluse.

Mens nogle af deltagerne så hende i en rød bluse, måtte andre nøjes med at betragte hende iført blå bluse. Mændene skulle så forestille sig, at de havde et bestemt pengebeløb tilgængeligt, og så svare på, hvor meget de var villige til at spendere på kvinden, hvis de var ude på en date eller et stævnemøde.

Det viste sig, at mændene som forestillede sig en date med kvinden iført rød bluse, var langt mere rundhåndede, end dem som så henne iført blåt.

Forsker Daniela Niesta ændrede blusens farve på billedet af denne kvinde. Det viste sig at mændene foretrak kvinden i rødt. (Foto: University of Rochester)

Lige intelligente»Det er fascinerende, at noget så allestedsnærværende som farver kan have så stor påvirkning, og at dette sker helt ubevidst,« siger Daniela Niesta.

Undersøgelsen viser imidlertid at det kun er mænd, som synes at have en sådan biologisk tendens til at tænde på rødt. Tilsvarende forsøg med kvindelige forsøgspersoner gav ikke det samme resultat.

Den røde farves specielle signaleffekt synes også kun at være knyttet til opfattelser omkring seksualitet.

I forhold til andre farver, blev kvinden i rødt ikke opfattet som hverken mere eller mindre sympatisk, intelligent eller sød. Men dejlig, det var hun altså.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Tilføjelse 7/11-08: Video om farven røds betydning i sport:

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.