Kvinder fik bedre sex med placebo
Kvinder, der modtog placebo-behandling i et videnskabeligt forsøg, høstede bedre orgasmer og fik større sexlyst.

Positive forventninger giver kvinder bedre sex (Foto:Colourbox)

Positive forventninger giver kvinder bedre sex (Foto:Colourbox)

Forsøgspersoners forventninger og tro kan have stor betydning for et forsøgsresultat. Derfor testes lægemidler typisk også med en kontrolgruppe, der ikke modtager det virksomme stof, men i stedet en placebo-pille. Men nogle gange viser placebo sig at have god effekt.

Amerikanske forskeres undersøgelser tyder på, at kvinder med seksuelle problemer kan opleve markant forbedring uden medicin, men med en placebo-behandling. Resultatet er publiceret i The Journal of Sexual Medicine.

»Forventningen om at få det bedre og prøve at finde en løsning på et seksuelt problem ved at deltage i en undersøgelse, lader til at få partnerne til føle sig tættere på hinanden,« siger Cindy Meston, professor i klinisk psykologi på Universitetet i Texas, Austin i USA, i en pressemeddelelse.

Sammen med ph.d Andrea Bradford har hun gennemgået data fra en test af et lægemiddel, som skulle give kvinder, der har problemer med sexlivet mere lyst og flere positive sexoplevelser. Forskerne gennemgik data fra 50 kvinder, der fik en placebo-pille i stedet for behandling.

Forskerne så på kvindernes status efter 4, 8 og 12 uger. Den største effekt fandtes indenfor de første 4 uger. Efter 12. uge havde en tredjedel af kvinderne oplevet en markant forbedring.

Ifølge forskerne skabte kvindernes egne forventninger om at løse problemet en positiv effekt.

Undersøgelserne tyder desuden på, at det at være med i undersøgelse og tale om de seksuelle problemer, får parterne til at opføre sig anderledes overfor hinanden under samleje, siger forskerne.

Selvom kvindernes partnere ikke fik andre instrukser, oplevede nogle af kvinderne eksempelvis, at de blev mere stimuleret af deres partnere i forsøgsperioden.

Velkendt at placebo giver gode resultater

Det fremgår af den amerikanske undersøgelse, at placebo-effekten er velkendt indenfor undersøgelser af kvinders seksualitet, og det kan læge Sarah Wåhlin, Sexologisk klinik på Rigshospitalet, bekræfte.

»Seksualitet er tabu, det er noget patienterne sjældent taler med lægen om,« siger hun. På området behandler man ofte med samtaleterapi, hvor formålet er at patienten reflekterer over sit sexliv.

»At være med i en undersøgelse betyder ofte også, at man reflekterer og taler mere om sit sexliv, så på den måde er resultatet ikke overraskende,« siger Sarah Wåhlin.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk