Kvinder fik bedre sex med placebo
Kvinder, der modtog placebo-behandling i et videnskabeligt forsøg, høstede bedre orgasmer og fik større sexlyst.

Positive forventninger giver kvinder bedre sex (Foto:Colourbox)

Positive forventninger giver kvinder bedre sex (Foto:Colourbox)

Forsøgspersoners forventninger og tro kan have stor betydning for et forsøgsresultat. Derfor testes lægemidler typisk også med en kontrolgruppe, der ikke modtager det virksomme stof, men i stedet en placebo-pille. Men nogle gange viser placebo sig at have god effekt.

Amerikanske forskeres undersøgelser tyder på, at kvinder med seksuelle problemer kan opleve markant forbedring uden medicin, men med en placebo-behandling. Resultatet er publiceret i The Journal of Sexual Medicine.

»Forventningen om at få det bedre og prøve at finde en løsning på et seksuelt problem ved at deltage i en undersøgelse, lader til at få partnerne til føle sig tættere på hinanden,« siger Cindy Meston, professor i klinisk psykologi på Universitetet i Texas, Austin i USA, i en pressemeddelelse.

Sammen med ph.d Andrea Bradford har hun gennemgået data fra en test af et lægemiddel, som skulle give kvinder, der har problemer med sexlivet mere lyst og flere positive sexoplevelser. Forskerne gennemgik data fra 50 kvinder, der fik en placebo-pille i stedet for behandling.

Forskerne så på kvindernes status efter 4, 8 og 12 uger. Den største effekt fandtes indenfor de første 4 uger. Efter 12. uge havde en tredjedel af kvinderne oplevet en markant forbedring.

Ifølge forskerne skabte kvindernes egne forventninger om at løse problemet en positiv effekt.

Undersøgelserne tyder desuden på, at det at være med i undersøgelse og tale om de seksuelle problemer, får parterne til at opføre sig anderledes overfor hinanden under samleje, siger forskerne.

Selvom kvindernes partnere ikke fik andre instrukser, oplevede nogle af kvinderne eksempelvis, at de blev mere stimuleret af deres partnere i forsøgsperioden.

Velkendt at placebo giver gode resultater

Det fremgår af den amerikanske undersøgelse, at placebo-effekten er velkendt indenfor undersøgelser af kvinders seksualitet, og det kan læge Sarah Wåhlin, Sexologisk klinik på Rigshospitalet, bekræfte.

»Seksualitet er tabu, det er noget patienterne sjældent taler med lægen om,« siger hun. På området behandler man ofte med samtaleterapi, hvor formålet er at patienten reflekterer over sit sexliv.

»At være med i en undersøgelse betyder ofte også, at man reflekterer og taler mere om sit sexliv, så på den måde er resultatet ikke overraskende,« siger Sarah Wåhlin.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.